Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kralingse Zoom wéér ontruimd om brandmelding, HR overweegt zwaardere straffen

Gepubliceerd: 5 February 2020 • Leestijd: 0 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

En opnieuw was het raak vanochtend: een valse brandmelding, wederom op locatie Kralingse Zoom. Het ritueel ophef – ontruiming – brandweer speelde zich ook dit keer tijdens (her)tentamens af. Collegevoorzitter Bormans spreekt van een plaag.

illustratie van een brandalarm, fik, ontruiming, vlammen

‘Vanochtend om 9.50 ging het alarm’, doet een medewerker van de receptie verslag. ‘Natuurlijk zijn we dan meteen in staat van paraatheid, beginnen te rennen: hesjes aan en zo snel mogelijk het gebouw ontruimen. Dat ging heel vlot en binnen vijf minuten was de brandweer er ook. Het was eigenlijk meteen duidelijk dat er weer een handmelder was ingedrukt en dat er niets aan de hand was.’

Op het moment van het alarm waren 41 studenten op de locatie bezig met in totaal 9 (her)tentamens. Deze toetsen moesten worden gestaakt en de kans is groot dat ze daardoor ongeldig worden verklaard, zoals al verschillende keren eerder gebeurde. De hogeschool onderzoekt wat er moet gebeuren met de verstoorde tentamens.

Strafmaatregelen mogelijk verzwaard

‘Het lijkt wel een plaag en we doen er alles aan om die onder controle te krijgen’, zegt collegevoorzitter Ron Bormans. ‘De gevolgen voor de studenten en de onderwijsorganisatie zijn groot. We weten dat de meeste studenten hun gezonde verstand gebruiken; eerdere daders zijn steeds opgespoord. We nemen extra maatregelen om deze valse brandmeldingen te voorkomen maar schromen ook niet – als dit blijft aanhouden – om in de toekomst de strafmaatregelen te verzwaren.’

Eerdere ‘valse brandmelders’ werden voor een jaar geschorst. Afgelopen week kwam naar buiten dat de HR versneld gaat investeren in meer camerabewaking én meer persoonlijke surveillance.

Lees ook:

Dilemma op Donderdag: Vals brandalarm: schorsen of corvee?

Tekst: Edith van Gameren
Illustratie: Evi Penders

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Kralingse Zoom wéér ontruimd om brandmelding, HR overweegt zwaardere straffen

  1. “Afgelopen week kwam naar buiten dat de HR versneld gaat investeren in meer camerabewaking én meer persoonlijke surveillance.”

    Tuurlijk, maar een lekker kopje koffie gaat zeker voor! Jammer dat het eerst 10x moet gebeuren voordat er maatregelen worden getroffen. Typisch geval van lekker op de luie reet blijven zitten!

  2. Ik zou zeggen, laat het alarm eerst alleen binnenkomen bij de Fadi. Die kan dan een rondje lopen om te controleren of het vals alarm is of niet, en zo ja, dan gewoon het alarm uitschakelen. Als er echt iets aan de hand is, dan kunnen ze het alarm overal af laten gaan. Studenten die zoiets doen, zou ik definitief schorsen. Dit hoort op geen enkele manier bij een professionele HBO-houding, het is terreur, verstoring van de openbare orde. Je verstoort een heel gebouw en je veroorzaakt ellende bij alle studenten die de toetsen weer opnieuw moeten gaan leren, bij de docenten die weer een nieuwe toets moeten gaan maken en bij alle studenten die les hadden of zaten te werken en nu in de kou buiten moeten gaan staan. En dan hebben we het nog maar niet over de imagoschade die de HR hiermee oploopt.

  3. Zwaardere straffen als het aanhoudt? Volgens mij is dat stadium allang voorbij en hadden de straffen al verhoogd moeten zijn.

  4. Gewoon van school afschoppen, niks niet schorsen.Als mensen zich als een kleuter gedragen horen ze niet op op de hogeschool thuis en zoeken ze hun vertier maar elders.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top