Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, ik studeer lekkerder als ik Ritalin slik. Heb ik dus ADHD?

Lieve Tosca,

Studeren gaat bij mij niet altijd even makkelijk. Het kost me op sommige dagen veel moeite om te beginnen met leren; op andere dagen heb ik vooral problemen met geconcentreerd blijven werken. Mijn vriendje heeft ADHD en slikt daar Ritalin voor. Zonder pillen lukt studeren hem amper. Toen we het in de vakantie over problemen bij het studeren hadden, bood hij me een pil aan. Toen ik na het slikken van die pil ging studeren, ging ik als een speer. Ik heb nog nooit zoveel werk verzet als in die twee uur. Betekent het dat ik ADHD heb, als ik lekkerder studeer met Ritalin?

Lfs, Focus

Lieve Focus,

Zo, dat is nog eens een ontdekking in de kerstvakantie.

Om te beginnen wil ik het jou – en alle andere lezers – afraden voorgeschreven medicijnen van een ander te proberen. Een arts checkt bij het voorschrijven of een patient bepaalde medicatie veilig kan slikken, hij kijkt naar de lichamelijke gezondheid van de patient en houdt in de gaten of de nieuwe medicatie samengaat met de andere medicatie je eventueel al slikt. Wanneer je zonder overleg met een arts pillen van een ander slikt, neem je een risico met je gezondheid.

Maar ondertussen weet jij nu wel dat je wat extra focus uit een potje kunt halen in tijden van nood (hallo tentamenweek of scriptie). De inhoud van je brief in combinatie met je reactie op het medicijn geeft inderdaad te denken.

ADHD staat voor attention deficit hyperactivity disorder. Het Trimbos Instituut doet onder andere onderzoek naar geestelijke gezondheid en beschrijft het als volgt: ‘ADHD betekent dat je het moeilijk vindt om je te concentreren én dat je superactief bent. Je bent onrustig, praat vaak druk en je bent chaotisch. Daardoor kom je te laat op afspraken of verander je bijvoorbeeld steeds van school, opleiding of werk.’

Je schrijft dat je moeite hebt om te beginnen met leren en/of geconcentreerd te blijven werken. Dat zou in het lijstje met ADHD-symptomen passen. Mensen met ADHD hebben last van aandachtsproblemen (snel afgeleid waardoor je rommelig bent, dingen vergeet en fouten maakt), hyperactiviteit (onrustig bewegen of je onrustig voelen, constant bezig zijn, druk praten) en impulsiviteit (als je het moeilijk vindt om op je beurt te wachten, bijvoorbeeld in de rij of in gesprekken).

Bij volwassen mensen zijn de componenten hyperactiviteit en impulsiviteit vaak wat minder aanwezig omdat ze hebben moeten leren om stil te zitten en op hun beurt te wachten. Meer informatie over ADHD vind je hier.

Ik heb je brief voor advies naar PsyQ gestuurd. Dat is een landelijk opererende organisatie die volwassenen een programma aanbiedt om ADHD te behandelen en te leren ermee om te gaan. Een behandelaar daar schreef: ‘Als iemand al jarenlang concentratieproblemen heeft en baat heeft bij het slikken van Ritalin, is de kans groot dat er sprake is van ADHD.’

Het lijkt me dus goed om een afspraak te maken met je huisarts zodat hij/zij je kan doorverwijzen naar een specialist voor een diagnose en eventueel een behandelplan.

Overigens is het ook interessant om uit te zoeken of er nog een andere verklaring is voor je aandachtsproblemen bij het studeren. Misschien heb je wel moelijkheden met studeren omdat je gestrest bent of omdat je je studie (momenteel) niet interessant vindt. Als je twijfelt aan je eigen motivatie om je studie af te maken, is het goed om met je slc’er of decaan in gesprek te gaan.

Als je meer wilt weten over studeren met ADHD kun je contact opnemen met Student aan Zet, zij hebben ervaringsdeskundigen (peercoaches) met ADHD die je kunnen bijstaan met raad en daad.

Lfs,
Tosca

Op maandagavond vragen we onze Instagramvolgers in de stories hoe zij op de Lieve-Toscavraag van die week zouden reageren. Je ziet hun reacties op deze vraag terug als Instagramhoogtepunt

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 15 January 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Lieve Tosca, ik studeer lekkerder als ik Ritalin slik. Heb ik dus ADHD?

  1. Heel gevaarlijk dit.
    Er kan volgens mij van alles aan de hand zijn. Je kan ook ADD hebben of iets heel wat anders. Of niets.

    Ritalin is Ketamine (lichte broertje van amfetamine). Bij mensen zonder medische afwijkingen zorgt het ook voor meer activiteit, alleen net als bij cocaïne heb je alleen het gevoel dat je heel nuttig bezig bent. Dit valt bij de testen nog erg te bezien.

    Ik vind daarom ook dat je niet zomaar iets zelf kan proberen en dat deze omschrijving nog helemaal niets zegt. Ik hoop dat een ieder zich beraad en eerst naar een (huis)arts stapt, zoals Tosca adviseert.

    Het is echt af te raden om zelf diagnoses te stellen, voordat je verslaafd raakt of je inderdaad je gezondheid schaad. Het is heel populair en een probleem onder jongeren, met name >>studenten<betrouwbare informatie<

    Het Trimbos instituut: https://www.trimbos.nl/aanbod/webwinkel/product/af1717-factsheet-ritalin

  2. Uit de factsheet van ‘t Trimbos: Ritalin is de merknaam van het medicijn methylfenidaat, een stimulerend middel dat wordt voorgeschreven aan kinderen en jongeren met ADHD.

    Methylfenidaat is nauwverwant aan amfetamine (speed), niet aan ketamine.

    Grts Tosca

  3. @ Tosca

    Klopt, ik was even in de war met een andere drug. Maar goed, Amfetamine is minimaal even gevaarlijk.

    En ja, dat klopt, er staat alleen ook dat het een probleem is onder jongeren en met name studenten omdat ze ook zonder ADHD ‘prestatieverhogend’ werkt en dat ADHD ook niet zomaar is vastgesteld.

    Grts Jasper.

  4. Ik moet bekennen de reactie van die behandelaar nogal kort door de bocht te vinden maar dit betreft ook allicht een uit context gehaald citaat.

    De soortgelijke werking van Ritalin en amfetamine/speed wordt wel vaker aangehaald, maar hierbij wordt niet de nuance van het verschil altijd even goed aangewezen: dat Ritalin “rustgevend” werkt bij mensen met ADHD omdat zij anders op de werkzame stof reageren en ze niet zomaar “iets soortgelijks als amfetamine” krijgen.

    Ik heb in mijn leven twee ADHDers gekend die allebei een drugsverleden hadden omdat ze pas laat een diagnose kregen en de illegale drug het werk deed van de medicatie die ze pas veel later kregen. Ze hadden allebei dezelfde favoriet voor goed functioneren: speed.

    Bij een niet-ADHDer heeft zo’n drug zijn reguliere werking als een stimulerend middel. Het is dan ook niet verbazend te noemen dat “Focus” na het gebruik zich energieker, scherper en geconcentreerder voelde, dat is immers de werking van een stimulerend middel zoals amfetamine.

    Om aan de hand van een dergelijke anecdote de uitspraak te doen dat “de kans groot is dat er sprake van ADHD” komt op mij wat onverantwoordelijk over. Je doet geen diagnoses op afstand aan de hand van een brief, ook geen tijdelijke, daarmee loop je het risico dat feiten geinterpreteerd gaan worden om die theorie te ondersteunen.

    Ik kan me verder ook alleen maar aansluiten bij het advies om naar de huisarts te gaan en over eventuele concentratieproblemen te praten. Er zijn veel oorzaken van concentratieproblemen, veel mensen hebben er last van en die hebben echt niet allemaal ADHD. Laat goed aan de hand van je eigen leven/levensstijl de mogelijke oorzaken analyseren en kijk wat daarin te verbeteren valt.

    Als je echt ADHD hebt en dat de oorzaak is van de concentratieproblematiek, blijft dat namelijk als probleemoorzaak staan en zal dat ook uit onderzoek blijken. Als dat zo is kan je je eigen voorgeschreven medicijnen krijgen maar grijp niet direct naar het potje pillen als eerste oplossing.

  5. Zo kwam ik er ook achter dat ik ADD had.
    Uit pure wanhoop bij een paar vrienden doorgevraagd omdat ik van andere hoorde dat het zou werken. En ja hoor, woppa, alle motivatie en goede wil had ik nog steeds in me, maar het studeren zelf wat eerst zo’n uitdaging was ging nu een stuk makkelijker. Toendertijd ging ik eerst naar de school pyscholoog (Universiteit van Amsterdam heeft blijkbaar genoeg geld…) die hetzelfde zei. Zogezegd zogedaan; doorverwijzing van de huisarts, diagnose gesteld en Ritalin voorgeschreven in een dosis die goed bij m’n bloeddruk past. Er was ook een support group, beste soort mensen die ik ooit heb ontmoet en vooral de support group heeft erg geholpen. Trouwens mijn psycholoog zei ook dat wanneer Ritalin een positief effect op je heeft, je hoogst waarschijnlijk AD(H)D hebt.
    Nu nog steeds wanneer ik flink veel moet doen gebruik ik m’n medicatie. Op het werk hoeft het nooit, daar past m’n aandachtspan nog wel in. Je leert er mee om te gaan, je zoekt uit wat je symtonen versterken en je probeert dat te vermijden. Daarom kan ik ook nooit thuis studeren.

    Dus ja voor hen die twijfelen; speel open kaart en vraag een verwijzing/diagnose aan. Het ergste wat er kan gebeuren is dat het middel niet op je werkt en de psycholoog een andere diagnose stelt. De wanhoop die was ontstaan door het langdurig falen heeft me te veel moeite en energie gekost wat allemaal vermeden kon worden als ik deze weg gewoon veel eerder had ingeslagen.

  6. Tip voor iedereen: kijk naar ‘Take your pills’ op Netflix!!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top