Lieve Tosca, ik vermoed dat mijn vriendin geslagen wordt door haar vriend
Lieve Tosca,
Een vriendin van mij is gaan samenwonen met haar vriendje. Ik dacht dat ze het leuk hadden, maar de laatste weken lijkt ze wat down. Dat kan natuurlijk door de coronacrisis komen, maar ik denk dat er meer speelt. Ze vertelde al dat ze veel ruzie hadden, maar laatst zag ik tijdens het videobellen ook een grote blauwe plek op haar bovenarm. Ze zei dat ze was gevallen, maar ik geloof haar niet. Ik wil hier graag met haar over in gesprek gaan, laten weten dat ze bij mij terechtkan, tijdelijk wonen desnoods, maar hoe doe ik dit doe zonder haar van me te vervreemden?
Lfs,
Bemoeizorg
Lieve Bemoeizorg,
Ik snap dat je je zorgen maakt om je vriendin en dat je haar het liefst zo snel mogelijk uit deze (vermoedelijke) situatie wilt halen. Vooral nu ze door de coronacrisis niet makkelijk afstand van haar vriend kan nemen waardoor de spanningen misschien hoger oplopen dan je zou willen.
Toch is het lastig om een slachtoffer van huiselijk geweld bij te staan. Je vriendin zal pas actie kunnen ondernemen wanneer ze daar zelf klaar voor is. Dat forceren, gaat jullie vriendschap waarschijnlijk niet helpen. Geef haar dus tijd om haar eigen proces te doorlopen en steun haar door te laten weten dat ze bij je terechtkan.
Op ikvermoedhuiselijkgeweld.nl staat een uitgebreide handleiding voor mensen die in dezelfde situatie zitten als jij. De stappen voor een gesprek over huiselijk geweld zijn volgens hen als volgt:
Begin luchtig – Zodat de ander zich op zijn of haar gemak voelt.
Stel open vragen – Laat de ander zelf vertellen wat er aan de hand is.
Oordeel niet – Probeer je in de ander te verplaatsen en praat niet negatief over de partner.
Blijf kalm – Praat even over iets anders als de ander te emotioneel wordt.
Beloof niets – Maar vraag of je de ander mag helpen.
Vraag er later nog eens naar – Geef aan dat de ander er altijd met je over mag praten. Soms is één gesprek niet genoeg.
Omdat er bij jou sprake is van een vermoeden, is het goed om op deze site ook na te lezen op welke signalen je kunt letten bij je vriendin. De overheid maakte de factsheet ‘Wat als spanningen oplopen?’ (hier te downloaden als PDF) met tips voor mensen die zelf met huiselijk geweld te maken hebben, die is voor jou denk ik ook nuttig.
Vind je het lastig om in te schatten of en hoe je kunt helpen, dan kun je bellen met Veilig Thuis op 0800-2000. Experts zitten 24 uur per dag klaar om met je te praten over huiselijk geweld en te zoeken naar oplossingen. Zowel slachtoffers, omstanders, plegers en professionals kunnen bij hen aankloppen.
Als er reden toe is kan je (anoniem) melding doen van huiselijk geweld en dan kan Veilig Thuis zelf onderzoek doen of een hulpverlener in jouw regio inschakelen. En als je weet dat het leven van je vriendin acuut in gevaar is, zou ik zonder twijfel de politie bellen op 112.
Stay safe.
Lfs,
Tosca
Lieve Tosca, in aanvulling op het artikel: de decanen kunnen over dit onderwerp ook benaderd worden door studenten & collega’s. Daarnaast heeft Hogeschool Rotterdam ook haar eigen Meldcode inzake huiselijk geweld. Zie hiervoor Coronavirus-update 22 april met de verwijzing naar de relevante Hint pagina (https://hint.hr.nl/nl/HR/Voorzieningen–Services/Facilitaire-voorzieningen/Integrale-veiligheid/veiligheid-mensen-en-gebouwen/beveiliging-personen/?ticket=ST-10142128-RvLT9C6ontUHVfFauF1MA45H6jnJvS64Lvs-20). Mvg, HR-aandachtsfunctionarissen Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Julia Noordegraaf & Björn Bauwens