Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, kan ik als overtuigd veganist met een schoon geweten paardrijden?

Lieve Tosca, 

Paardrijden is mijn lust en mijn leven en ik heb een prachtig paard waarmee ik wedstrijden rij. Omdat ik veel om dierenwelzijn geef, ben ik goed voor mijn paard en eet ik al jaren geen vlees meer. Na het zien van documentaires over de bio-industrie ben ik afgelopen jaar helemaal vegan geworden. Op internetfora wissel ik recepten en tips uit en daar werd ik laatst hypocriet genoemd omdat ik als veganist een paard hou en er zelfs op rij. Dat zou ik als dierenliefhebber niet moeten doen, het is immers speciësisme. Hun commentaren hebben me geraakt: kan ik met een schoon geweten paardrijden?

Lfs,
Amazone

Lieve Amazone,

Tot jij me schreef, wist ik niet van het bestaan van speciësisme. Voor de mensen die geen zin hebben om zelf te googlen, deze definitie hanteert PETA: ‘Speciësisme’ is de levensovertuiging van de mens dat de levens en ervaringen van andere dieren inferieur zijn aan die van mensen, simpelweg omdat ze van een andere soort zijn.’

Nu ik me heb ingelezen, begrijp ik je dilemma maar denk ik ook dat je prima paard kan rijden als overtuigd veganist. En bijna driekwart van de mensen die op mijn Instagram-poll stemden, is het daarmee eens. Ik ben tegen dierenmishandeling, maar denk dat sommige dieren een gelukkiger leven hebben als ze door mensen verzorgd worden en met mensen kunnen samenleven. Zeker de de dieren die al gedomesticeerd zijn.

Je paard zal zeer waarschijnlijk niet meer kunnen overleven in de vrije natuur, dus het is aan jou om je viervoeter een goed leven te geven. Als jij goed bent voor je paard, lijkt me dit voor jullie allebei de beste optie. En paardrijden – op een geweldloze manier – kan daar denk ik een onderdeel van zijn.

Een van onze Instagramvolgers raadde aan om het paard niet meer te ‘bereiden’ (correcte spelling is hier van levensbelang!) en voortaan alleen nog maar wandelingetjes met het paard te maken. Als dat voor jou goed voelt, kan dat een pad zijn dat jullie in kunnen slaan. Maar als jij je paard goed kent en het idee hebt dat jullie plezier halen uit rijden, springen, dressuur of wat jullie dan ook maar samen doen, zou ik daar niet mee stoppen omdat iemand op een forum je hypocriet noemt. Diegene staat niet in jouw rijlaarzen, schept de stal niet leeg en ziet waarschijnlijk niet hoeveel liefde er in jullie relatie zit.

Op afstand, op het internet, is het makkelijk oordelen. Sommige mensen zitten op fora om elkaar wat te leren, anderen om elkaar de les te lezen. Zeker op vegan-fora (maar sluit ook andersoortige gezondheid- en moeder/borstvoedingfora niet uit) kan je het niet snel goed genoeg doen. Jij kiest ervoor vegan te eten. Dat is an sich al prijzenswaardig! En als je zoekt, zullen er altijd andere dingen zijn die je kan verbeteren in je leven. Maar soms is het ook goed genoeg. En het is aan jou om te bepalen waar die grens ligt, niet aan onbekende toetsenbordridders.

Het is handig als je onderzoekt wat jouw positie is als het gaat om paardensport, vegan-zijn en speciësisme. Als je weet wat je doet en waarom je het doet, heb je een antwoord en overvallen de commentaren je de volgende keer misschien minder.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 11 November 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

13 Responses to Lieve Tosca, kan ik als overtuigd veganist met een schoon geweten paardrijden?

  1. Al mijn paarden (het zijn er drie) zijn overigens óók veganisten.

  2. Heel goed dat je vegan bent Amazone,

    Of je paard zou moeten rijden of niet ga ik mij nu niet mee bemoeien, maar ik wil wel even zeggen dat iemand als Tosca (niet vegan neem ik aan, verbeter mij vooral Tosca) en willekeurige instagram mensen die op een poll reageren – waarvan de meeste ook niet vegan zijn – niks zinnigs kunnen zeggen over deze keuze. Ze maken immers zelf al een keuze die jij zelf niet maakt – dierlijke producten eten.

    verder blijft vegan zijn altijd een zoektocht, daar wens ik je veel succes mee. 🙂

  3. Zeg je nou dat alleen vegans kunnen deze vraag kunnen beantwoorden Marijn?

  4. @Marijn: vegans zouden alleen nog maar met vegans moeten praten, democraten alleen met democraten, republikeinen alleen met republikeinen enzovoorts. Witte mensen alleen met witte, en zwarte mensen alleen nog met zwarte. Als je niet op elkaar lijkt kun je niets van elkaar leren. Tenslotte zijn we slechts hokjes en tegenstellingen, en geen mensen!

  5. Nee, iedereen kan alle vragen beantwoorden. De vraag is hoe nuttig het is.

    Als je iemand die bont draagt vraagt of het ethisch acceptabel is om kippeneieren te eten. Dan is het antwoord waarschijnlijk ja. Maar de vraagsteller en de bontdrager werken niet vanuit dezelfde morele waarde – namelijk als mens heb je niet het recht om een dier te gebruiken voor je eigen plezier vs de bontdrager die dit geen probleem vindt. Is het antwoord van de bontdrager dan wel relevant voor je dilemma?

    Behalve als het doel is om te horen dat je het allemaal al heel goed doet en je al prijzenswaardig bezig bent. Wat trouwens een prima doel kan zijn.

    Als je een iets nuttiger antwoord zou willen krijgen is het beter om bijvoorbeeld verschillende vegans die wel en niet paard rijden te bevragen. Die kunnen namelijk al vanuit dezelfde morele principes hun conclusies delen. Dan kom je bij die verdiepende onderbouwing die je nodig hebt om keyboard warriors op forums te overleven.

    Ik denk/hoop dat we het eigenlijk ook redelijk eens zijn. Wat ik namelijk ook uit jou stuk lees – na allemaal tips vanuit jou perspectief – in de conclusie kies je er uiteindelijk voor om de vraag niet echt te beantwoorden. Ze moet zelf op onderzoek uit. Daar kan ik mij helemaal in vinden.

  6. @Bart: Je moet juist met elkaar blijven praten. Maar je moet je er wel bewust van zijn welk gesprek je met wie voert. Niet alle gesprekken zijn even productief.

    Ik ga geen advies vragen aan iemand over mijn gay relatie, als die persoon homo’s de gevangenis in wil gooien. Daar gaan we niks uithalen. Betekent daarentegen zeker niet dat we geen gesprek kunnen hebben over homorechten of homoacceptatie.

  7. Ik denk eigenlijk dat degene die het best gekwalificeerd is om Amazone’s vraag te beantwoorden, haar paard is. Jammer dat die zich niet in mensentaal kan uitdrukken maar als paardenliefhebber kun je vast al een hoop opmaken uit lichaamstaal.

    Weet je, ik vind dieren eigenlijk maar raar. Wat doen ze behalve eten en slapen? Wat moet je met je leven zonder abstract te kunnen denken? Als je geen geschreven taal hebt, geen humor, geen muziek, geen romantische liefde, geen kunst, geen politiek, geen religie, je kunt niet koken… Het lijkt me echt zo super saai om een dier te zijn. Eet mij dan maar zo snel mogelijk op.

  8. @Marijn, dank voor je verheldering. In die zin ben ik het wel degelijk met je eens. Sorry voor het misverstand!

  9. Ik denk dat veganisme een zoektocht is waarin je probeert het beste te doen. Daarin zul je zelf moeten bepalen wat het beste is, maar houd er rekening mee dat perfect sowieso niet bestaat in veganisme. Mijn ervaring is dat veel vegans erg streng en veroordelen zijn, maar dat is dan ook direct waarom ik me afzonder van dergelijke fora.
    Ik eet al jaren veganistisch, maar ben in praktijk van mening dat het om een streven gaat en ieder beetje helpt. Dat houdt in dat het naar mijn optiek niet het einde van de wereld is als je (per ongeluk) een keer niet veganistisch eet of doet. Je maakt nog steeds een grotere impact op milieu en dier dan vleeseters/vegetariërs.
    Zo heb ik zelf besloten mijn hobby te blijven beoefenen ondanks mijn veganisme, dat houdt in dat ik brei met wol. Egoïstisch en hypocriet? Mogelijk, maar ook alleen als je anderen aanspreekt op wat zij fout doet. Als je dat niet doet en andere ook in zijn waarde laat ben je niet hypocriet.
    Daarnaast, paardrijden is wel degelijk anders. Het is bekend dat sommige wol schapen lijden, maar als jij goed voor jouw paard zorgt en een goede band met hem/haar hebt dan komt daar geen lijden aan te pas.

  10. Er is een verschil tussen paardrijden en paardrijden. Je hebt paarden die 23/7 op stal staan, 1 uur per dag gereden worden in de bak in de krul met stang en trens (lees een heel scherp bit in de mond, een martelwerktuig, dat zijn overigens alle bitten), geen sociale interactie hebben en dus een ellendig bestaan lijden. En je hebt paarden die de kans krijgen 24/7 buiten te staan op de wei of paddock in de kudde en bitloos gereden worden waarnaar naar het paard geluisterd wordt. En je hebt van alles daar tussenin. Ik ben zelf veganist, heb een paard en ook ik worstel met wel/niet paardrijden. Maar voor je dat besluit neemt kan je al wel veel nuance aanbrengen om zo goed mogelijk voor je paard te zijn, vanuit het paard bekeken. Wedstrijden kunnen zeer stressvol zijn. Heb jij een koele kikker die wedstrijden juist leuk vind? Start dan bitloos, zodat je het vriendelijk omgaan met paarden promoot, zo kan je op een andere manier aandacht vragen voor dierenwelzijn, als dat je helemaal zou stoppen. Hangt dus af van jouw situatie.

  11. Diervriendelijk paardrijden of paarden houden kan heus, kijk maar eens bij “natural horsemanship”. Een vriendin van mij heeft een hoeve waar paarden in een kudde staan en bitloos gereden worden. Ook is er veel aandacht voor communicatie met de paarden. Belangrijkste is dat je bij jezelf nagaat wat voor jou belangrijk is en hoe je eventueel botsende waarden met elkaar kunt verenigen.

  12. Nee, paardrijden is niet veganistisch volgens de definitie die veel vegans hanteren. De vraag is echter hoe erg dat is.

    De wereld zoals die nu in grote gebieden ingericht en georganiseerd is, is ook niet veganistisch. Huisdieren houden vind ik niet veganistisch. Maar daarvoor zijn huisdieren en paarden er nu wel eenmaal. Hoe je vervolgens daar mee omgaat, kun je diervriendelijker of minder diervriendelijk invullen. Zoals Mariska bijvoorbeeld beschrijft. Dan kun je zelf een keuze maken die bij je past.

    Ik zal mezelf vega blijven noemen, ook als ik 99% plantaardig eet en zo milieuvriendelijk als ik kan leef. Ik doe mijn best naar mijn eer en geweten en zo kun jij ook jouw leven leiden hoe je denkt dat het goed is. En wat de veganpolitie daar dan van mag denken… dat moeten ze maar zien.

  13. Het valt mij op dat mensen die bewust geen of weinig dierlijke producten eten elkaar en zichzelf zo strak de maat nemen. “Ik doe mijn best naar eer en geweten”, “ik ben veganist en worstel met wel/niet paardrijden”, “egoïstisch en hypocriet om wol te breien” en de klapper : “niet vegan zijn = niks zinnigs kunnen zeggen over deze keuze”. Doe normaal zeg!
    Gebruik minder dierlijke producten (of heel weinig) voor jezelf of voor de betreffende dieren. Dan draag je een steentje bij aan iets wat goed en goed voor jezelf is. Gedomesticeerde dieren – zoals veel paarden – kan je een goed leven bezorgen. Zelfs voor een werkpaard (politie bijv) kan je goed zorgen. Ik had ooit zelf (met mijn stomme kop, ik geef het toe) 2 mopshondjes aangeschaft. Doorgefokte beestjes, ik weet het. Maar ze hebben bij mij een prima en liefdevol leven gehad. Zo hou je met nuance en humor (ja, ook de dierenvriendjes!) het leuk. Het feit dat ‘Amazone’ de vraag stelt is al geruststellend genoeg. Je hebt zorg voor je paard en hoe jij daarmee omgaat. Mooi toch?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top