Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 juni 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, kan ik bij mijn opa op bezoek gaan of iets voor ouderen doen?

Lieve Tosca,

De komende weken zitten we dus thuis. Ik heb met m’n gezonde lijf niet veel te vrezen van het virus en ik denk dat de muren donderdag wel op me afkomen. Van school heb ik ook nog niet veel gehoord qua online colleges ofzo dus ik denk niet dat dat me 24/7 bezig gaat houden. Ik heb alle tijd om bij mijn opa van 83 langs te gaan of hem – of andere ouderen – te helpen tijdens deze crisis. Maar hoe doe ik dat verstandig?

Lfs,
Achterdegeraniums

Lieve Achterdegeraniums,

Het is ondertussen al woensdag – dag 3 van het thuisstuderen – en ik hoop dat het goed met je gaat, dat je opleiding al iets van onderwijs aangeboden of aangekondigd heeft en dat je je best doet een ritme te vinden voor de komende weken. Dat thuiszitten is (merk ik zelf) moeilijker dan het lijkt, dus neem even de tijd om aan deze situatie te wennen en te bedenken hoe je de komende weken goed door gaat komen.

Juist in deze tijden snap ik dat je je opa graag wilt zien. Toch vrees ik dat je hem niet helpt door langs te gaan. Oudere mensen hebben een grotere kans om aan het virus te overlijden en je wil niet het kleinkind zijn dat hem besmet. En je kunt anderen blijkbaar ook besmetten als je je niet ziek voelt, maar het virus wel bij je draagt.

Maar wat doe je dan wel?

Bellen is een goede optie! Af en toe of dagelijks, net wat jullie fijn vinden. Misschien zelfs beeldbellen als je opa handig is met de computer of de smartphone. Of online een spelletje schaak of Wordfeud doen. Je opa heeft waarschijnlijk al wat meer ervaring met thuiszitten dan jij, misschien kan hij je wat tips geven om de tijd door te komen.

Daarnaast kun je hem vragen of-ie nog genoeg boodschappen in huis heeft en iets voor hem gaan halen en het aan de deur hangen. Je kunt natuurlijk ook in de deuropening of door een open raam bijkletsen. Maar be safe en houd anderhalve meter afstand.

Als je toch naar de supermarkt gaat en ook andere mensen wilt helpen, zijn er eindeloos veel initiatieven. Neem een voorbeeld aan de HR-studenten die de buren wilden helpen met dit briefje.

Als je op Twitter of Instagram zoekt op #coronahulp dan kom je al veel tegen. En het studenteninitiatief gewoonmensendiemensenwillenhelpen is ook tof. Daar kun je je aanmelden als je wil helpen.

Succes en sterkte de komende weken! Stay safe!

Lfs,
Tosca

Op maandagavond vragen we onze Instagramvolgers in de stories hoe zij op de Lieve-Toscavraag van die week zouden reageren. Je ziet hun reacties op deze vraag terug als Instagramhoogtepunt

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 18 March 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top