Lieve Tosca, mijn HR-stagebegeleider is veel strenger dan die van m’n medestudenten
Lieve Tosca,
Ik moet mijn stage van het afgelopen jaar nog afronden, maar het botert niet zo tussen mij en de docent die de portfolio’s nakijkt. Alle studenten lopen dezelfde stage en hun portfolio zou volgens mij ook hetzelfde beoordeeld moeten worden, maar ik heb het gevoel dat dat in mijn geval niet gebeurt. Mijn begeleider is veel strenger en vraagt zoveel van mij dat ik bijna tegen een burn-out aan zit. Ik vind het een oneerlijke situatie. Als student kies je niet wie je begeleider is en we betalen allemaal evenveel collegegeld. Wat moet ik doen?
Lfs,
Opgebrand
Lieve Opgebrand,
Als jij door je stagebegeleider strenger beoordeeld wordt dan je medestudenten, is dat niet eerlijk. En als je er aan onderdoor dreigt te gaan is het tijd om actie te ondernemen. Helaas heb ik eerst wat extra werk voor je, voordat het (misschien) minder wordt. Het spijt me, maar het is niet anders.
Om te beginnen is het goed om op te zoeken welke eisen school stelt aan het stageportfolio. Dat is waarschijnlijk uitgebreid vastgelegd in je studiehandleiding. Pak die er nog eens bij en probeer te ontdekken of wat je docent van je vraagt overeenkomt met je handleiding of dat hij/zij daadwerkelijk meer van je vraagt dan de opleiding eist.
Als jij het idee hebt dat jij meer moet doen dan de hogeschool van je vraagt, raad ik je aan een gesprek met je stagebegeleider in te plannen om je bevindingen te bespreken. Geef aan dat je tegen een burn-out aan zit en dat je het gevoel hebt dat je oneerlijk wordt behandeld bij het beoordelen van je stageportfolio.
Het is misschien spannend om deze afspraak te maken omdat het niet zo botert tussen jullie, maar wel heel belangrijk om het eerst met je docent op te pakken voordat je ergens anders hulp zoekt. Je docent is een professional en zou dit gesprek op een professionele manier met jou moeten kunnen voeren.
Bepaal samen op basis van je studiehandleiding wat er moet gebeuren om je stage voldoende af te ronden en bespreek wat je al hebt gedaan. Als je alles hebt gedaan wat volgens de handleiding moet, kun je je docent vragen waarom er extra werk van jou wordt verwacht.
Misschien komen jullie samen tot de conclusie dat er inderdaad geen extra werk nodig is en is het probleem opgelost. Er is ook een kans dat jullie er samen niet uitkomen. Dan kun je aan het einde van het gesprek laten weten dat je het er niet mee eens bent en dat je verdere stappen gaat nemen. Ga in ieder geval eerst met je eigen docent in gesprek, dan geef je hem/haar de kans uit te leggen wat hij/zij vindt en waarom. Daarna kun je met open vizier verder.
Een logische vervolgstap is contact opnemen met je opleidingscoördinator en hem/haar om hulp vragen. Als je daar niet verder komt, kun je een officiële klacht indienen bij de klachtencommissie van je opleiding. Welke dat in jouw geval is, wat je allemaal moet vermelden en wat de procedure precies is weten ze bij Bureau Klachten en Geschillen. Te bereiken via klacht@hr.nl of 010 – 794 4290.
Dat je tegen een burn-out aan zit, is overigens ook helemaal geen goed nieuws. Het is zaak je grenzen te (leren) bewaken. Als je het lastig vindt om dit zelf te doen, kan je slc’er of decaan je helpen.
Succes!
Lfs,
Tosca
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Back to Top