Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, moet ik m’n vader geld lenen voor een auto?

Lieve Tosca,

Door veel te werken en goed te sparen heb ik een stevig bedrag op de bank staan. Mijn vader – met wie ik slecht contact heb – weet dit en vroeg me laatst of hij geld van me kan lenen. Zijn auto is kapot en hij heeft 5000 euro nodig om een nieuwe te kopen. M’n vader is niet goed met geld en ik wil hem het geld eigenlijk niet uitlenen, omdat ik niet zeker weet dat ik het terugkrijg. Nu voel ik me schuldig. Wat vind jij van geld lenen aan vrienden en familie? En zou je mijn vader, als je mijn schoenen stond, het bedrag lenen?

Lfs, Spaarrekening

Lieve Spaarrekening,

Wat een lastig dilemma, ik snap dat je hiermee in je maag zit. Je kan het eigenlijk niet goed doen: je wilt je vader helpen, maar je wilt de toch al lastige relatie niet nog lastiger maken. Dus what to do? Mijn onderbuikgevoel zegt: alleen je geld uitlenen als je ermee kan leven dat hij het niet terugbetaalt. Als je het zelf binnen afzienbare tijd nodig hebt, zou ik het dus zeker niet doen.

En de Stichting Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) staat aan mijn kant. Ze staan achter ouders die hun kinderen geld willen lenen voor het kopen van een huis of het steunen van een startend bedrijf, maar familie die toch al in de schulden zit geld lenen vinden ze een risico. Mensen met schulden zijn vaak niet gered met een lening. Geld lenen aan familie lost over het algemeen slechts een tijdelijk betalingsprobleem op, niet het schuldenprobleem.

Wanneer je toch besluit geld uit te lenen, heeft het NIBUD een formulier waarmee je een schuldbekentenis kunt opstellen. Je schrijft op hoeveel je uitleent hoe het geld terugbetaald moet worden. Op die manier heb je in ieder geval je afspraken zwart-op-wit staan. Een link naar de schuldbekentenis vind je op deze ‘Geld lenen aan een ander’-pagina.

Omdat ik weet dat ik soms streng kan zijn, vroeg ik onze @profielenmagazine-volgers op Instagram om raad en de reacties stroomden binnen. De algemene tendens was: niet uitlenen. Een greep uit de reacties: ‘Ouders horen voor hun kinderen te zorgen, niet andersom’, ‘Nooit geld uitlenen aan bekenden, maar bied wel hulp aan bij de boekhouding’, ‘Waarom gaat je pa niet naar de bank?’, ‘Als je de relatie nog ‘normaal’ wil houden, zou ik dit zeker niet doen’.

Als je het toch doet, zeggen de Instagrammers, zorg dan dat je goede afspraken maakt over terugbetalen. Dat kan met het NIBUD-formulier, maar ook met tussenkomst van een notaris. Omdat dit vrij kostbaar is, kiezen mensen hier vaak alleen voor als ze grote bedragen uitlenen aan familieleden, om bijvoorbeeld een huis of bedrijf te financieren.

Als ik jou was, zou ik het geld niet uitlenen: je wilt het niet en je bent hem niets verplicht. Als je het lastig vindt om je vader te vertellen dat je hem het geld niet wil lenen, kun je altijd een klein leugentje vertellen. Dat je het geld op een spaarrekening/depositorekening hebt gezet waar je de komende jaren niet bij kan bijvoorbeeld. Dat scheelt je een lastig gesprek. Maar wees je bewust dat ‘nee’ zeggen gewoon mag, zelfs zonder reden.

Ik wens je wijsheid.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 20 May 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca, moet ik m’n vader geld lenen voor een auto?

  1. Welke “regels” er ook zijn, het gaat om jouw gevoel. Als ik zelf geld uitleen aan vrienden, dan ga ik ervan uit dat ik het niet meer terug krijg. Krijg ik het wel terug dan is het mooi meegenomen. Als ik er namelijk om blijf zeuren en die vriend kan het niet terugbetalen, dan zet ik die vriendschap/relatie op het spel.
    Jouw vader heeft geen behoefte aan geld, maar behoefte aan een auto als ik het zo lees. Mijn laatste auto heeft mij 1000,- euro gekost. Airco, elektrische ramen, goed onderhouden en een geldige APK (gekocht van een particulier). Wel een afgebroken antenne en verweerde lak. Daar rijdt dat ding niet slechter van en hij brengt me van A naar B.
    Je kunt, samen met je vader, op autojacht gaan. Dan besteed je samen tijd samen en je kunt ook een limiet stellen wat hij van je mag lenen. Onder de 1500,- staat genoeg te koop wat 4 wielen heeft en normaal rijdt. Op die manier kun je het contact wat herstellen en hem beter leren kennen. Als het een slechte ervaring wordt, dan kun je er altijd nog vanaf zien. Het is jouw geld en jij bepaalt wat je ermee doet. Als buitenstaander zie ik dit: Je vader heeft geen geld om een auto te kopen en wilt er één hebben van 5000,-. Dat rijmt niet met elkaar en is een sterke indicatie dat hij niet met geld om kan gaan. Ga ervan uit dat je het geld niet terugkrijgt, dus wees bereid er een Vaderdagcadeau van te maken. Als je dat niet wilt, dan weet je exact waar je staat. Succes! (Laat je je beslissing nog achter in de comments, zou leuk zijn!)

  2. Ik ben het helemaal eens met Joeri ^

    Financieel adviseurs adviseren vaak om je familie geen geld te lenen: geef het ze desnoods, maar nooit lenen. Dit is statistisch gezien een bron van ellende in veel families en vriendschappen.

    Het lijkt me geen goed idee om je vader 5000 euro te geven. Volgende maand gaat zijn wasmachine stuk, of zijn er ineens reparaties aan de auto.

    Je kunt natuurlijk wel een schenking doen van een bepaald bedrag, als je dat wilt:

    “Pa, ik hou van je en ik wil je graag helpen, maar ik heb die 5000 euro keihard nodig om mijn leven op te bouwen. Ik heb veel dingen moeten laten om zo een bedrag te kunnen sparen. Ik wil je wel een schenking doen van [X]. Dat geld hoef ik niet terug. Dan kun je de rest van het bedrag zelf financieren. Je zou voor een auto van tussen de 1500/2500 kunnen gaan. Dan is de stap kleiner.”

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top