Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, volgens de Belastingdienst krijg ik veel geld terug. Moet ik dat nog checken?

Lieve Tosca,

Vorig jaar had ik een bijbaantje waarmee ik best lekker heb verdiend. Nu zie ik overal reclames dat ik belastingaangifte moet doen, dus daar ben ik aan begonnen. Er was al van alles vooringevuld en volgens de berekening krijg ik een stevig bedrag terug. Moet ik dit nog checken of kan ik het gewoon inzenden? En wanneer betalen ze dan uit?

Liefs,
Rijkgerekend

Lieve Rijkgerekend,

ALTIJD EVEN CHECKEN NATUURLIJK! Want als we de laatste tijd iets hebben geleerd uit het nieuws (Google maar op ‘toeslagenaffaire’) dan is het dat de Belastingdienst lang niet altijd gelijk heeft.

Goed, checken dus. De Belastingdienst heeft een handleiding ‘online aangifte doen in 4 stappen’ gemaakt. En het enige dat je zelf moet doen (naast de jaaropgaves van al je werkgevers in 2019 verzamelen en inloggen met je DigiD ) is ‘deze gegevens vergelijken met de gegevens op uw eigen papieren, zoals uw jaaropgaaf. Als er iets ontbreekt of niet klopt, kunt u dat aanvullen of verbeteren. Het komt namelijk weleens voor dat wij niet al uw gegevens hebben.’

Als er dus in het systeem iets anders staat dan op de jaaropgave van je werkgever, vul dan het loon in dat op je jaaropgave staat.

Als je je gegevens hebt gecheckt en er staat nog steeds dat je geld terugkrijgt, dan heb je geluk! Je krijgt geld. Vrij zeker. Waarschijnlijk ergens in mei of juni al. Je krijgt er bericht van in een ‘voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2019’.

Als je veel terugkrijgt, kun je overwegen het geld op je spaarrekening te zetten tot je op een later moment de ‘definitieve aanslag inkomstenbelasting 2019’ krijgt. Pas wanneer je die binnen hebt, is het geld definitief van jou.

Twijfel je nog over het doen van belastingaangifte? Probeer het gewoon. Volgens de Belastingdienst verdien je hiermee binnen een half uur gemiddeld 150 euro, als student. Zo hoog lag je uurloon (waarschijnlijk) nog nooit!

Doe je dit jaar voor het eerst aangifte, maar heb je al eerder gewerkt? Je kunt ook nog voor 2015, 2016, 2017 en 2018 aangifte doen.

Succes!

Lfs,
Tosca

Op maandagavond vragen we onze Instagramvolgers in de stories hoe zij op de Lieve-Toscavraag van die week zouden reageren. Je ziet hun reacties op deze vraag terug als Instagramhoogtepunt

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 11 March 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, volgens de Belastingdienst krijg ik veel geld terug. Moet ik dat nog checken?

  1. Altijd goed om als student aangifte te doen! Als je kosten maakt voor je studie die niet gedekt worden door je studiefinanciering (bv lesmateriaal) kan je dit doorgeven en een deel terug krijgen! Vooral als je geen recht hebt op stufi is het belangrijk dat je zaken als je lesgeld doorgeeft aan de belastingdienst aangezien dit vaak grotere bedragen zijn die snel oplopen.

    En let op, als je geen (of weinig) inkomsten hebt, en dus weinig belasting betaald dat jaar, krijg je misschien niks of maar een klein deel terug. Het is echter wel extra belangrijk dit door te geven aangezien je het jaar daarop kan aanvinken dat je vorig jaar een bedrag nog niet volledig uitbetaald hebt gekregen.

    Nu ik toch bezig ben met belasting 101; je eerste jaar na je studie is de kans extra groot dat je geld terug krijgt. Stel je begint lekker met werken direct na je studie in september, dan schiet je inkomen omhoog. Je betaald dan in die paar maanden dat je dat jaar fulltime werkt te veel belasting; en dat kan je terug krijgen.

    TL;DR: Doe dus ongeacht je inkomsten altijd even aangifte. Als je geen rare dingen hebt is het echt max een kwartiertje door een standaard format klikken. Lees alles goed door en gebruik de info knop als je twijfelt.

    (Let er wel op dat je bonnetjes/betaalbewijzen bewaard voor alles wat je doorgeeft aan de belasting)

    Bronnen;

    Terugvragen studiekosten:
    https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/jongeren/teruggaaf_jongeren/aangifte_invullen/studiekosten
    https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/mag-ik-mijn-studiekosten-aftrekken

    Te veel betaald fulltime baan:
    https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/jongeren/teruggaaf_jongeren/deel_jaar_fulltime_werken

    Ps, excuses als dit een beetje “off-topic” is, er zijn in mijn ervaring te weinig studenten die goed belastingaangifte doen en geld mislopen waar ze gewoon recht op hebben.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top