Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, wat moet ik met die uitnodiging voor een corona-verjaardag?

Lieve Tosca, 

Vier van mijn vrienden zijn de afgelopen periode jarig geweest, maar konden het wegens corona niet vieren. Nu vieren ze het komende zaterdag samen omdat het – volgens hen – allemaal weer kan. Ik zit met een dilemma: ik wil m’n vrienden graag weer zien en ben wel toe aan een feestje, maar met z’n allen in een ruimte feestvieren voelt voor mij niet veilig. Alleen als iedereen op z’n eigen plek in het huis blijft, kunnen we afstand houden. Ik vermoed dat niemand dat de hele avond volhoudt. Stel ik me aan of kan ik inderdaad beter thuisblijven?

Lfs, Muurbloempje

Lief Muurbloempje,

Als jij je op voorhand al niet veilig voelt, hoef je niet te gaan. Het maakt niet uit wat anderen veilig vinden, anderen moeten vooral lekker doen wat zij willen. Het enige dat jij kunt doen in deze situatie is analyseren hoe jij je erbij voelt en daarnaar handelen. En als dat betekent dat je niet naar dit feestje gaat, is dat prima. Je vrienden zijn volgend jaar gewoon weer jarig en dan staat de wereld er misschien wel heel anders voor.

Op Instagram vroeg ik of mensen of ze naar het feestje zouden gaan: een derde zei ja, twee derde zei nee. Je staat dus niet alleen in je twijfel!

Je staat niet alleen in je twijfel!

Goed, wat als je wel wil gaan? Dat is een keuze die ik supergoed zou begrijpen na al die maanden thuis met weinig sociale contacten. Juist als je besluit te gaan, is het belangrijk om te bedenken wat mag, wat jij wilt en hoe je je daar gaat gedragen.

Laten we beginnen bij ‘wat mag’. Toen de slimme lockdown begon was de regel: blijf thuis, en samenkomen was verboden om ervoor te zorgen dat er niet zoveel mensen tegelijk ziek werden dat de ziekenhuizen de toestroom aan patiënten niet meer aankonden. Nu er veel minder mensen ziek zijn (gisteren werden er in de regio Rotterdam Rijnmond slechts 20 mensen positief getest), zijn de regels aangepast. Sinds 1 juni is de algemene regel dat mensen die niet tot een huishouden behoren altijd 1,5 meter afstand tot elkaar houden, met binnen maximaal 30 personen.

De vraag is dus: hoe graag wil je gaan en welk risico ben je bereid te lopen?

Je zou dus een feestje kunnen geven in een ruimte waar afstand gehouden kan worden. Je geeft zelf aan dat je twijfelt of dat daadwerkelijk gebeurt. Zeker in de loop van de avond wanneer mensen zich meer op hun gemak voelen bij elkaar en er misschien een paar drankjes gedronken zijn, wordt het moeilijker met die 1,5 meter. De vraag is dus: hoe graag wil je gaan en welk risico ben je bereid te lopen? Je vrienden zien kan misschien ook op een ander moment. En ben je bereid – hoe reëel dat scenario is, weet ik niet – besmet te raken en eventueel anderen te besmetten? Als dat niet het geval is, is het misschien beter om thuis te blijven. Als jij je toch al niet veilig voelde en je eigen onderbuikgevoel negeert, ga je dat jezelf waarschijnlijk kwalijk nemen. En ben je bereid een boete te riskeren als het feestje uit de hand loopt en de politie het komt beëindigen?

Als je besluit te gaan, is het slim om op voorhand te bedenken waar voor jou de grens ligt en hoe je handelt als die grens bereikt is. Als je dat op het feestje nog moet doen, is het vaak lastig. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen gedrag. Jij kunt afstand houden van mensen, jij kunt jezelf uit de situatie verwijderen als-ie je niet langer aanstaat.

Spreek bijvoorbeeld met jezelf af ‘ik ga vroeg zodat ik m’n vrienden kan zien en er verder nog weinig andere gasten zijn. En als het zo druk wordt dat ik geen afstand meer kan houden, ga ik naar huis’. Er zijn natuurlijk veel meer opties. Je kunt ook besluiten de hele tijd op het balkon of in de tuin te blijven, omdat mensen in de buitenlucht minder vaak besmet lijken te worden.

Je kunt ook besluiten de hele tijd op het balkon of in de tuin te blijven.

Ik heb dus geen eenduidig antwoord voor je: deze periode is lastig. Tijdens de lockdown wisten we dat we niets mochten, nu zijn er minder mensen ziek, krijgen we meer vrijheden en moeten we steeds meer zelf invullen wat kan binnen de grenzen die de overheid heeft gesteld.

Ik word er persoonlijk doodmoe van om steeds te bedenken wat het nieuws over het virus, de persconferenties van Rutte en De Jong, de aantallen besmettingen, zieken en doden die het RIVM publiceert en de houding van m’n vrienden en familie voor mij betekenen. Het kost me heel veel denkvermogen om me iedere dag tot het probleem te verhouden terwijl ik steeds weer wat nieuws ga doen: voor het eerst op visite bij m’n ouders terwijl m’n moeder niet goed beschermd in de zorg werkt, naar het terras, repeteren met de band en weekendjes weg boeken. Ik heb vertrouwen dat er een moment komt waarop het nieuwe normaal daadwerkelijk normaal wordt, maar tot die tijd is het hard werken voor ons allemaal.

Be safe. En als je gaat: have fun!

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 3 June 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top