Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 januari 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, zal ik nog met m’n vrienden op vakantie naar Spanje?

Lieve Tosca, 

Dit jaar zou ik weer met m’n vrienden op vakantie naar Spanje gaan. Vorig jaar was het zo’n succes dat we in december allemaal vliegtickets en Airbnb’s hebben geboekt. Helaas vind ik een vakantie naar Spanje ondertussen niet zo aantrekkelijk meer. M’n vrienden vinden dat ik zeur en mee moet: we hebben immers al geboekt. Ik ben de discussies over de vakantie ondertussen zo zat dat ik nog liever met m’n ouders naar Drenthe ga. Wat zou jij doen?

Lfs, OostWestThuisBest

Lieve OostWestThuisBest,

Ik snap dat je vrienden balen dat je overweegt thuis te blijven: er zijn plannen gemaakt, jullie hebben je verheugd en nu overweeg jij niet te gaan en moeten zij ook nadenken over hun houding ten opzichte van corona, reizen en de risico’s die daaraan kleven. En je bent vast ook een leuke reisgenoot die ze nu moeten missen, dubbel zuur.

Daarnaast hebben jullie accommodatie geboekt op basis van de totale groepsgrootte en vrezen ze misschien met extra kosten opgescheept te worden. Komen we later op terug.

Eerst dit. Als jij liever niet naar het buitenland op vakantie gaat deze zomer, hoef je daar geen verantwoording voor af te leggen. Je bent vrij om je eigen keuzes te maken op basis van je gevoel. Als jij je er ongemakkelijk bij voelt, gaan argumenten waarschijnlijk geen verschil maken. Want wat als jij of iemand van je reisgezelschap besmet raakt en je daarmee moet dealen? Dat wilde je op voorhand al niet en dat ga je jezelf en en je vrienden waarschijnlijk kwalijk nemen. Dus luister hoe dan ook naar je eigen gevoel.

Of je gevoel terecht is of niet, maakt hierin eigenlijk niet zoveel uit. Het aantal besmettingen in Nederland is praktisch nihil (gisteren ongeveer 50 positieve tests op 17 miljoen mensen) en het virus lijkt in Spanje ook onder controle (gisteren ongeveer 300 positieve tests op 47 miljoen mensen). De kans dat je besmet raakt is klein, zeker als je je aan de veiligheidsregels houdt die hier en in Spanje gelden: binnenblijven als je ziek bent, je laten testen, handen wassen, afstand houden en – daar anders dan hier – een mondkapje dragen als je geen afstand kunt houden buiten, binnen en in het ov. Maar de besmettingskans is niet afwezig.

En als je besmet raakt tijdens je reis, loop je het risico dat je in Spanje in quarantaine moet. Op Nederlandwereldwijd.nl, de website waar de Nederlandse overheid de coronasituatie in andere landen beschrijft, lees ik: ‘Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine.’ Ik weet niet of je reisverzekering dit dekt, maar twee weken verplicht in Spanje blijven, kan aardig in de papieren lopen.

Ook heeft de Nederlandse overheid aangegeven dat je zelf waakzaam moet zijn voor veranderingen in veiligheidscode. Spanje heeft nu code geel. Als die door een grote coronauitbraak oranje wordt, moet je zelf regelen dat je zo snel mogelijk naar huis komt. De Nederlandse overheid gaat je alleen in heel uitzonderlijke (medische) gevallen helpen. Als je met de auto gaat, kun je zelf rijden. Als je met het vliegtuig gaat, ben je afhankelijk van beschikbare vluchten.

Ik kan me goed voorstellen dat je deze zomer geen zin hebt om met het vliegtuig op vakantie te gaan. En ik begrijp ook dat je de discussies in de appgroep zat bent. Misschien is het tijd om een knoop door te hakken. Want als jij duidelijk bent en niet meer in discussie gaat, zal de discussie vanzelf stoppen.

Overweeg nog een keer je opties en bedenk voor jezelf waar het ongemak vandaan komt. Wil je wel naar Spanje, maar niet vliegen? Overweeg met de auto te gaan. Je kunt je vliegticket misschien nog wel verzetten. Vind je het überhaupt niet veilig op dit moment naar Spanje te reizen en is er niets dat dat gevoel weg kan nemen? Hak dan de knoop door en vertel je vrienden dat je niet meegaat.

Als dat besluit ervoor zorgt dat de kosten voor je vrienden hoger worden, dan is het netjes als je jouw deel van de geplande reis betaalt. Dat is de financiële pijn die je op de koop toe moet nemen voor jouw peace of mind, over de reis en over de vriendschap.

En Drenthe is groot, hunebedden zijn extreem rock ‘n roll en op de Lonely Planet-pagina van Drenthe staan nog zeker vier andere top-attracties. Misschien willen je vrienden uiteindelijk wel met jou mee.

Fijne vakantie!

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 1 July 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top