Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Mbo’ers krijgen ‘zwangerschapsverlof’ van de minister, hbo’ers en wo’ers niet

Gepubliceerd: 4 March 2020 • Leestijd: 2 minuten en 5 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Mbo’ers mogen straks zestien weken met zwangerschapsverlof. Voor het hoger onderwijs vindt de minister zo’n regeling niet nodig, tot ergernis van het Steunpunt Studerende Moeders: ‘Schrijnend voor een minister met emancipatie in haar portefeuille.’

Studenten in het mbo krijgen recht op zestien weken zwangerschapsverlof bij een enkel kind, of twintig weken bij een meerling. Dat staat in een wetsvoorstel waar minister Van Engelshoven gisteravond over debatteerde met de Tweede Kamer.

Zwangere mbo-studenten krijgen feitelijk recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof.

In het wetsvoorstel, dat de postie van zwangere mbo-studenten moet verbeteren, staat dat zwangerschap in de wet opgenomen moet worden als een geldige reden voor afwezigheid. Dit betekent dat studenten vanwege zwangerschap en bevalling geoorloofd zestien weken afwezig mogen zijn. Hierdoor krijgen zwangere mbo-studenten feitelijk recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dit moet voorkomen dat jonge moeders uitvallen, bijvoorbeeld omdat ze een bsa krijgen wegens afwezigheid.

Waarom niet voor hbo- en wo-studenten?

Kamerlid Peter Kwint van de SP wilde weten waarom er geen soortgelijke wetswijziging komt voor zwangere studenten op hogescholen en universiteiten. Zijn de uitdagingen daar niet vergelijkbaar? De minister vindt van niet. Anders dan in het mbo geldt op het hbo en wo vaak geen aanwezigheidsplicht, zei ze gisteren. Bovendien zijn er in haar ogen al genoeg andere regelingen waar zwangere studenten zich een beroep op kunnen doen, zoals het profileringsfonds.

Minister onderzoekt verlof in hoger onderwijs wel

Het klopt dat er geen aanwezigheidsplicht is, reageerde Kwint. Maar wel een leenstelsel en een bindend studieadvies. ‘Allebei zaken die ertoe leiden dat je als zwangere student in een heel penibele situatie terecht kunt komen. Zou de minister haar besluit niet willen heroverwegen?’

‘Zou de minister haar besluit niet willen heroverwegen?’

Dat wilde Van Engelshoven niet. Ze vindt dat hogescholen en universiteiten voldoende ruimte hebben om zelf rekening te houden met familieomstandigheden van een student. ‘Ik ben er niet voor om in de wet zaken op te lossen die in de praktijk geen probleem zijn.’

Wel laat de minister uitzoeken wat er nodig zou zijn om zwangerschapsverlof in het hoger onderwijs mogelijk te maken. Hiertoe diende Kwint samen met de PvdA een motie in. ‘Dat geeft mij ook de gelegenheid u nog eens helder uit te leggen wat er allemaal al mogelijk is’, zei Van Engelshoven.

‘In de praktijk moet je gewoon naar de les komen’

Annemieke de Jong, oprichter van de stichting Steunpunt Studerende Moeders, heeft veel moeite met de argumenten van de minister. ‘Ik vraag me af waar ze zelf heeft gestudeerd. Op papier geldt misschien geen aanwezigheidsplicht, maar in de praktijk moet je gewoon naar de les komen. De jonge vrouwen die mij mailen met klachten komen ook gewoon van de hogeschool of universiteit.’

‘De minister weet hoe hoog de uitval onder zwangere studenten is.’

Er moeten wel degelijk landelijke regels komen voor zwangerschap in het hoger onderwijs, vindt ze. ‘De minister weet zelf hoe hoog de uitval onder zwangere studenten is. Hoe durf je dan nog te zeggen dat iets in de praktijk geen probleem is? Waar je als zwangere student wel en geen recht op hebt, is nu voor niemand duidelijk. Van Engelshoven gaat ook volledig voorbij aan een advies van het College voor de Rechten van de Mens. Dat is schrijnend voor een minister met emancipatie in haar portefeuille.’

Tekst: HOP, Evelien Flink/Profielen

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Mbo’ers krijgen ‘zwangerschapsverlof’ van de minister, hbo’ers en wo’ers niet

  1. Ook in het HBO kunnen studenten wel degelijk een beroep doen op voorzieningen en worden in de praktijk in het algemeen goede afspraken gemaakt tussen de toekomstige moeder en de opleiding, ook als het gaat om een bindend studieadvies. De decaan speelt hierin vaak een belangrijke rol. Ook kan er een beroep worden gedaan op een bijdrage uit het profileringsfonds, in het algemeen voor een periode van 4 maanden.

  2. Geen aanwezigheidsplicht? Ik heb bij genoeg vakken een aanwezigheidsplicht, en ik weet van EUR studenten dat er daar ook aanwezigheidsplichten voor vakken gelden.

  3. @Menno: Volgens mij wordt er door de minister ook al verwezen naar die mogelijkheden. Mijn eerste reactie was ook: Dat heeft het hoger onderwijs al geregeld in alle bijzondere omstandigheden.

    @wesley: Met bijzondere omstandigheden kan er een uitzondering gemaakt worden van die verplichtingen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top