Nieuwe cao hogescholen: bonus en loonsverhoging
Gepubliceerd: 26 May 2020 • Leestijd: 0 minuten en 50 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Medewerkers in het hbo krijgen een loonsverhoging van 2,75 procent en een eenmalige uitkering van 880 euro. Dat staat in de nieuwe cao voor het hoger beroepsonderwijs.
De vakbonden en de Vereniging Hogescholen leggen het principeakkoord aan hun leden voor. Als zij hun goedkeuring geven, is de nieuwe cao officieel beklonken. Die cao loopt negen maanden: van 1 april tot 1 januari.
De loonsverhoging gaat in per 1 juli. De eenmalige uitkering komt volgende maand al. Die uitkering is 880 euro bruto bij een voltijdsaanstelling. Wie in deeltijd werkt, krijgt een evenredig deel ervan.
Met een master minimaal in schaal 11
In de cao zijn ook afspraken gemaakt over functiewaardering: op welk niveau moet de hogeschool zijn medewerkers betalen? Eind vorig jaar werd bekend dat hogescholen daar zeer verschillend over denken.
Als je werknemers op masterniveau werft, moet je ze ook inschalen op masterniveau, vinden de partijen nu. Dat is volgens de onderhandelaars ‘minimaal loonschaal 11’.
De vakbonden hopen dat daarover discussie ontstaat binnen hogescholen, waar veel docenten met een mastertitel in schaal 10 zijn aangenomen. Met name de Hogeschool Leiden telt opvallend veel docenten in deze lagere schaal.
Het is de vraag wat die discussie oplevert, want in de cao staat ook nog steeds: ‘De inrichting van het functiehuis is de verantwoordelijkheid van de hogeschool.’ Wel gaat een delegatie van vakbonden en werkgevers met de instellingen praten over de juiste toepassing van de verschillende waarderingssystemen.
Tekst: HOP, Bas Belleman
Ben benieuwd hoe er wordt gekeken als je mensen uit de praktijk werft (met meer dan 10 jr ervaring en diverse post hbo opleidingen) en wel dezelfde taken laat doen als iemand met een master en/of schaal 11? Hoe wordt praktijkervaring gewaardeerd?