Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Student van het Jaar-finalist #3: Sabine van Rooij, derdejaars bouwkunde

Gepubliceerd: 9 December 2020 • Leestijd: 2 minuten en 55 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Wie wordt Student van het Jaar 2020? Deze week maken we de top-5 bekend. Op nummer 3: Sabine van Rooij. Deze student bouwkunde leerde op haar veertiende wat tegenslag is. Ze volleybalde op hoog niveau, zou zelfs naar de United World Games gaan. Maar door een aanval van de vermoeidheidsziekte ME, lag ze van de ene op de andere dag thuis in bed. Verlamd en niet meer in staat om te lopen. 

Portret van Sabine met een '3' in een rozet ernaast

Dat lijkt me schrikken, om ineens zo ziek te zijn. Hoe heb je die hindernis overwonnen?

‘ME is een vermoeidheidsziekte, niet optimaal voor topsporters. Ik word geestelijk en lichamelijk snel moe en soms valt m’n rechterbeen dan uit. Ik heb er dan wel gevoel in, maar geen controle meer over. Ik schrik er niet meer van, als ik rust neem komt het tot nu toe altijd goed. Soms binnen een paar uur, soms moet ik een paar weken met een brace lopen.

Na m’n eerste grote aanval baalde ik dat ik niet naar de United World Games en alle andere internationale toernooien kon. De doktoren verwachtten dat ik nooit meer op hoog niveau kon sporten, maar daar wilde ik niets van horen. Na een half jaar stond ik weer op het veld, al kon ik toen nog niet springen. M’n volleybalteam was ondertussen verder gegaan zonder mij, want ze wisten niet of ik ooit nog de oude zou worden. Ik moest weer onderaan beginnen, maar aan het einde van mijn eerste jaar trainde ik weer 17 uur per week.’

Deze zomer was vanwege je leeftijd de laatste kans om naar de United World Games te gaan, maar nu gooide corona roet in het eten. Had je tijd over en hoe heb je die besteed?

‘Ik ben druk met m’n bouwkunde-opleiding. Momenteel loop ik stage en daar ben ik 48 uur per week mee bezig. Daarnaast zit ik ook in het PR-team van m’n opleiding en was ik klassenvertegenwoordiger. Al sinds ik een klein meisje ben, wil ik architect worden. Ik kan uren naar gebouwen kijken en tekende als kind graag huizen. Binnen de opleiding heb ik het profiel innovatie gekozen, omdat ik me dan met de toekomst bezig kan houden.’

Welke impact had je afgelopen jaar als student?

‘Voor een schoolopdracht heb ik afgelopen jaar een plan gemaakt voor een duurzame inrichting van de tuin van de psychiatrische afdeling van het Erasmus MC. Ik vroeg kennissen die daar werkten wat hun wensen en voorkeuren waren en maakte een mooi plan dat ik in een boekje presenteerde. Het boekje gaf ik aan m’n connecties in het ziekenhuis, zodat zij het aan hun baas konden geven ter inspiratie. Een paar maanden later kreeg ik een mail dat ik een tweede prijs in een wedstrijd had gewonnen. Het boekje was ingeleverd bij een interne wedstrijd en als tweede uit de bus gekomen, nu zit ik dus in een team dat de tuin daadwerkelijk vormgeeft. Heel leuk dat we daar met een team iets van kunnen maken voor de mensen die daar zitten.’

Je gaat volgend jaar een tweede studie volgen, psychologie aan de Universiteit van Leiden. Waarom kies je daarvoor?

‘De afgelopen maanden ben ik erachter gekomen dat ik naast deze opleiding meer uitdaging zoek. Het is interessant, maar mijn interesses zijn veel breder dan alleen bouwkunde. Tijdens de opdracht voor het Erasmus MC realiseerde ik me dat ik psychologie ook heel interessant vind. Ik ben altijd bezig geweest met mensen helpen: ik train volleybaljeugd, was als vrijwilliger begeleider bij een kinderweek en heb op de middelbare school een snuffelstage gelopen in de zorg. In gesprek met de decaan ontdekte ik dat het handiger is als ik tijdens mijn eerste opleiding een tweede start. Dus volgend jaar ga ik twee studies naast elkaar volgen. Ik hoop later in de kinder- en jeugdpsychiatrie te kunnen werken want dat lijkt me fantastisch.’

Over de Student van het Jaar-verkiezing 2020
Profielen organiseert deze verkiezing sinds vorig jaar om opvallende hogeschoolstudenten in het zonnetje te zetten. Nadat we eind oktober medewerkers en studenten opriepen hun ‘Student van het Jaar 2020’ te nomineren, stroomden de mails binnen. Dat leverde 22 prachtige nominaties op.
Na de stemronde gingen de vijf studenten met de meeste stemmen naar de finale. Ze zijn geïnterviewd door de redactie en op basis van deze interviews en de oorspronkelijke nominaties beoordeelde de redactieraad van Profielen (bestaande uit een externe journalist, twee HR-opleidingsdirecteuren en twee HR-studenten) als jury de finalisten. Maandag kon je het interview lezen met de nummer 5, Jeroen Gerritsen en dinsdag met nummer 4, Kenville Kleinmoedig. De komende dagen maken we de laatste twee finalisten bekend, met op vrijdag 11 december de winnaar van de titel Student van het Jaar 2020.
Wil je de uitslag niet missen? Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Tekst: Tosca Sel
Fotobewerking: Demian Janssen

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top