Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 november 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Danny Leentvaar (22) is derdejaars student chemische technologie. Hij schrijft voor Profielen met kritische blik op het schoolsysteem.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

De simpelste weg naar meer studiesucces

Gepubliceerd: 2 March 2020 • Leestijd: 1 minuten en 10 seconden • Danny

Bij elk tentamen gebeurt het. Je bent lekker aan het werk en je krijgt enorm veel honger of je moet naar de wc. Maar helaas. Om de een of andere reden heeft iemand ooit besloten dat eten verboden is en dat je niet naar de wc mag.

Als je aan een surveillant vraagt waarom dat is, hoor je dat het fraudegevoellig schijnt te zijn. Dat is tenminste het antwoord dat ik vaak krijg. Maar als dat zo is, waarom mag het bij je eindexamen op de middelbare school dan wel?

Soms zijn tentamens op tijden rond lunch of avondeten. Iedereen die dan bezig is, krijgt natuurlijk vanzelf honger, met als gevolg dat de concentratie daalt en dus de scherpte voor het tentamen. Nu wil ik niet zeggen dat je door honger je tentamen niet haalt, maar het is wel een stuk lekkerder werken als je wat kunt eten. Dat scheelt punten.

Het mooie is: drinken mag wel. Dus dat doe je. Nadeel: na een uur moet je ontzettend naar de wc. Maar dat mag dan weer niet. En probeer maar eens te focussen op het tentamen ‘scheidingstechnieken’ als je vreselijk nodig moet plassen. Dus eigenlijk kun je ook niet drinken.

Als het aan mij ligt komt hier snel verandering in. Het is onmenselijk en niet van deze tijd om dit soort dingen te verbieden.

We lopen op dit gebied achter in Nederland. Ik hoor weleens verhalen van vrienden die in het buitenland zijn gaan studeren voor hun minor en die verbazen zich dan uiteindelijk hoe kinderachtig wij bezig zijn met dit soort absurde regels. Zij zagen dat studenten daar lekker allemaal broodjes en salades meenamen naar hun tentamens, sommige namen zelfs dekentjes mee. Nu gaat het mij wat ver om hele maaltijden en dekens mee te nemen, maar een broodje of eierkoek moet toch wel kunnen?

Stop met studenten als kleuters behandelen en sta gewoon – net als bij de landelijke eindexamens – eten toe. Dat zou het studiesucces op de HR pas echt een boost geven.

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to De simpelste weg naar meer studiesucces

 1. Mijn aandacht werd getrokken door de titel van deze publicatie. Een actueel onderwerp, Studiesucces. Echter de inhoud van deze publicatie gaat over heel iets anders. Of is er een direct verband tussen het nuttigen van een eierkoek en studiesucces? Of een verband tussen een toiletbezoek en studiesucces? En studiesucces is toch het resultaat van een proces dat zich afspeelt vooraf aan een toets? Anyway, hoge sanitaire nood en een knorrende maag kunnen wel storende factoren zijn tijdens een toets. Tip: plas je helemaal leeg en eet je buikje rond dan is, volgens deze publicatie, studiesucces verzekerd.

 2. Waarschijnlijk is het een onderzoekje waard. Dit is ooit bedacht op grond van gebeurtenissen denk ik. En met de smartwatch is de situatie niet eenvoudiger geworden.
  Wellicht is het zo dat er hier veel getoetst wordt op feitenkennis (ipv inzicht waarvoor het opzoeken van een feitje niet genoeg is) en dat dan er een risico op fraude is. Dus zouden we meer op inzicht moeten gaan toetsen, waarbij het risico ontstaat dat de lat omhoog gaat en daarmee misschien het studiesucces wel omlaag. Maar dan mag je wel naar het toilet als dat nodig is 😉

 3. Ergens snap ik de regel wel dat je niet mag eten tijdens het tentamen. Geluiden van krakende verpakkingen of van iemand die zit te kauwen vlak achter je helpen je natuurlijk ook niet concentreren en kunnen storend zijn voor sommige mensen en intussen tikt de tijd wel door. Het niet eten tijdens de toetsen snap ik dan wel maar misschien als de toetsen niet meer tijdens de lunch plaatsvinden dat je dan al een heel eind komt???

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top