Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 januari 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Zeyad Al Mumar (23) is derdejaarsstudent bedrijfskunde met veel passie voor het hoger onderwijs. Zijn persoonlijke missie is kennis delen en anderen helpen. Hij geeft de studenten in zijn blogs handige tips om hun studiesucces te vergroten.

Recente blogs

Blog

Welke wolf voed jij het meest?

Gepubliceerd: 14 December 2020 • Leestijd: 1 minuten en 9 seconden • Zeyad

Wil je het maximale uit jezelf halen? Als het antwoord daarop ja is, dan heb je waarschijnlijk een hoop discipline nodig. Iets wat ik vroeger zelf niet had, maar wel graag wou hebben. Ik ontdekte dat de sleutel voor meer discipline iets simpels is, maar niet iets makkelijks.

Veel mensen denken dat ze een bak discipline moeten hebben klaarstaan voor ze aan iets beginnen. Sommige mensen willen niet eens aan iets nieuws beginnen, omdat ze denken: tja, ik heb niet echt de discipline om door te zetten, dus waarom zou ik het doen? (Oké, in ieder geval heb je dan enige zelfkennis.)

Maar ik ga je uit de droom helpen: je krijgt discipline nooit van tevoren. Er is geen glas discipline dat je vooraf kunt opdrinken en klaar, je hebt het. Was het maar zo makkelijk. Maar helaas werkt het niet op deze manier. Niemand wordt mega-gedisciplineerd geboren. Het komt dag voor dag, als je oefent. Dus jij kunt het ook krijgen.

De vijand van discipline is uitstelgedrag. Je bent bijvoorbeeld in een luie bui en laat werk steeds liggen. Elke keer dat je een dag overslaat en denkt: ‘Weet je wat, ik kan dit morgen wel doen’, voed je als het ware de luie wolf die in je zit. Hij is de ene wolf die in jouw brein zit. De andere is de gedisciplineerde wolf. Jouw acties zijn voeding voor die wolven.

Discipline komt vanzelf, wanneer je iets gewoon doet. Het simpele geheim van discipline is dus eigenlijk heel saai, vanzelfsprekend en misschien niets nieuws, maar toch heel effectief: JUST DO IT. Elke dag, keer op keer. Dan ga je discipline opbouwen.

Als je de hele dag gaat Netflixen en doelloos op social media scrollen, dan voed jij constant de luie wolf. En die luie wolf is nu zo groot dat die makkelijker de gedisciplineerde wolf kan verslaan. Want jij hebt hem misschien al tien of twintig jaar elke dag te eten gegeven. Mijn vraag aan jou is nu: welke wolf voed jij het meest?

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Welke wolf voed jij het meest?

 1. @Jasper., hilarisch! Mijn eerste reactie neigde meer naar deze: https://i.imgur.com/fZMvAUU.jpg

  Verder een prima stuk Zeyad! Het is ook belangrijk dat als die luie wolf een keertje wint, je dat niet als excuus gebruikt om nooit meer je discipline-wolf te voeden. Niemand is alleen maar lui of alleen maar gedisciplineerd, discipline is niet het vermogen om constant vol gas te geven maar het vermogen om als je onvermijdelijk een keer faalt, het nog een keer te proberen en het misschien iets beter te doen.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top