Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Corona-persconferentie: vanaf 30 maart (misschien) meer ruimte voor fysiek onderwijs

Gepubliceerd: 9 March 2021 • Leestijd: 1 minuten en 33 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Tot 30 maart blijft alles in het hoger onderwijs zoals het nu is, zeiden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge in hun persconferentie. Daarna gaat de deur misschien een beetje van het slot.

Aan het begin van de zomer is iedereen ‘die dat wil’ minstens één keer gevaccineerd, stelde premier Rutte dinsdagavond. ‘Dat is het moment waarop we eindelijk weer grote stappen kunnen zetten in de richting van het normale leven.’

Zover is het alleen nog niet. Het aantal besmettingen met COVID-19 is stabiel, maar te hoog. Daarom vindt het kabinet het niet verstandig om nu al te versoepelen. Eind maart kan dat misschien wel. Dan kunnen de terrassen misschien weer open.

Pasen

‘Dat betekent ook dat we in de week voor het paasweekend weer kunnen starten in het hoger onderwijs’, zei De Jonge. ‘Door studenten een dag per week naar hun opleiding te laten gaan.’ Hoe die mogelijkheid op de Hogeschool Rotterdam ingevuld gaat worden, is nog onduidelijk.

Momenteel kunnen studenten alleen voor praktijkonderwijs en tentamens op de hogeschool terecht. In sommige gevallen mogen ‘kwetsbare studenten’ voor begeleiding naar school.

De Jonge klonk optimistisch. Hij zag mogelijkheden in het gebruik van sneltests bij de toegang tot de campus. ‘Want zo kunnen we het onderwijs veiliger maken en nieuwe besmettingen voorkomen.’ Ook zonder sneltests, maar met de basisregels voor afstand en hygiëne en het dragen van mondmaskers, is er misschien meer ruimte.

En dat is een fijn vooruitzicht want de eerste resultaten van de thuistest-pilots waar de Hogeschool Rotterdam aan deelneemt worden pas in juni verwacht.
(verhaal gaat verder onder de link)

Hogeschool Rotterdam start onderzoek naar betrouwbaarheid corona-thuistesten voor studenten

Thuistesten

Ook deze thuistesten kunnen helpen, verwacht hij. Hij is bovendien enthousiast over een nieuwe coronacheck-app, waarmee je kunt laten zien dat je pas geleden een negatieve coronatest hebt gehad en het risico dat je het coronavirus verspreidt klein is.

De app kan misschien ook een ‘groen vinkje’ tonen als iemand recent een besmetting met het coronavirus heeft gehad en daardoor immuun is, of gevaccineerd is. Dat kan echter alleen als je na een vaccinatie ook echt niet meer besmettelijk bent en dat is nu nog niet zeker. Hoe dan ook wil het demissionaire kabinet ‘geen directe of indirecte vaccinatieplicht’ invoeren.

In het hoger onderwijs lopen nu al proeven met sneltests en andere maatregelen om op een veilige manier onderwijs te geven. Het is wel de vraag hoe snel daar solide resultaten uit komen.

Tekst: HOP, Bas Belleman/Profielen
Foto: Jos van Nierop

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top