Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
13 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De uitspraak: Nieuw oordeel over scriptie van student met hoge studieschuld

Gepubliceerd: 27 May 2021 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De met een onvoldoende beoordeelde afstudeerscriptie van een student moet opnieuw worden beoordeeld. Het college van beroep vindt dat de examencommissie te weinig rekening heeft gehouden met de hoge studieschuld van de afstudeerder.

 

Klacht van: Student
Over: Ontbreken van scriptiebegeleiding
Uitspraak: Gegrond

Na twee keer een onvoldoende mocht de student zijn scriptie opnieuw verbeteren en voor de derde keer laten beoordelen. De examencommissie gaf die mogelijk uit coulance; volgens de afstudeerhandleiding had de student na de twee onvoldoendes aan een nieuwe scriptie moeten beginnen. Er was echter, vond de examencommissie, sprake van een ’zwaarwegend belang’ voor de student om snel af te studeren: zijn hoge studieschuld.

‘Geacht zelfstandig te werken’

Maar de derde mogelijkheid leverde wederom geen voldoende op. Dit tot teleurstelling van de student die aankaartte dat hij bij zijn derde poging geen begeleiding kreeg. Hij werd geacht ‘zelfstandig te werken’, werd hem gezegd. De student is het ook niet eens met de inhoud van de kritiek op zijn scriptie. Een ‘externe professional’ en ‘een aantal kennissen die afgestudeerd zijn op masterniveau aan de Universiteit Twente’ noemen de scriptie een ‘hbo-waardig document’.

Dat laatste is irrelevant, reageert de examencommissie. Het is immers aan de examinatoren om een oordeel te geven. Daarbij kan volgens de examencommissie ‘getwijfeld worden’ aan de objectiviteit van de kennissen en de genoemde externe professional.

Waarom geen begeleiding?

Het college van beroep is niet bevoegd om iets te zeggen over de inhoud van de scriptie en de reacties daarop. Het college gaat over de totstandkoming van de beoordeling en richt zich daarbij in dit geval op de derde kans die de student is geboden.

Dat die derde kans gepaard gaat met het ontbreken van begeleiding vanwege de vakantie en omdat ‘hij reeds voldoende feedback had ontvangen’, begrijpt het college van beroep niet. Juist vanwege de zwaarwegende belangen van de student-met-hoge-studieschuld mocht van de opleiding ‘het uiterste worden verwacht om de derde gelegenheid succesvol te laten verlopen’. Met begeleiding dus.

De student wordt in het gelijk gesteld: de beoordeling moet opnieuw.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to De uitspraak: Nieuw oordeel over scriptie van student met hoge studieschuld

  1. Langstudeerder die inmiddels aan tweede afstudeeronderzoek is gestart :s says:

    Bij welk instituut speelt dit?
    Is de uitspraak openbaar? (geannonimiseerd)

  2. @Langstudeerder die.. : Dit is geschreven o.b.v. een geanonimiseerde uitspraak, ook opleiding en/of instituut zijn geanonimiseerd.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top