Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
13 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De uitspraak: Stagiair toonde te weinig en te laat initiatief

Gepubliceerd: 29 November 2021 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De onvoldoende die een student facility management kreeg voor een onderdeel van zijn stage was volgens hem onterecht en hij ging in beroep. Tevergeefs. Het college van beroep is het eens met de examencommissie: de onvoldoende was terecht.


Klacht van: Student facility management
Over: Onvoldoende voor stage
Uitspraak: Ongegrond

Voor zijn managementstage in het derde jaar moest de student een onderbouwd advies, een portfolio en een ‘advies over het functioneren van de stagiair’ inleveren. Voor dat laatste onderdeel kreeg hij een onvoldoende. En daar is hij het niet mee eens.

De student stelt onder andere dat hij als stagiair medewerkers heeft aangestuurd en bruikbare verbeteringen heeft aangedragen. Die verbeteringen kwamen echter te laat en bovendien liet de stagiair weinig zien van de voortgang, stellen zowel de stagebegeleiders als de examencommissie. Dit gedrag van deze student herkende de examinator ook van de eerdere stage-ateliers.

‘Problemen nooit aangegeven’

Maar negatieve feedback heeft de stagiair tijdens tussentijdse evaluaties niet gekregen, stelt hij. Bovendien had het stagebedrijf geen tijd voor hem. Dit wordt bestreden door de examencommissie die aangeeft dat de stagiair tijdens overleggen, het bedrijfsbezoek en het latere online gesprek nooit heeft aangegeven dat er problemen waren met het in contact komen met de stagebegeleiders.

Het ‘geen tijd’-verwijt verklaart een van de twee stagebegeleiders uit het te laat inleveren van zaken waarop de stagiair dan meteen respons verwachtte. Een derde collega bevestigt dit verhaal. De examencommissie maakt duidelijk dat er tijdens contactmomenten met de stagebegeleiders is benadrukt dat de stagiair leiding moest geven en daarbij initiatief moest tonen. Dat deed hij te weinig en hij is er te laat me aan de slag gegaan. Het door de stagedocent gevraagde plan over het leidinggeven heeft de stagiair bovendien nooit ingeleverd.

‘Handelen van de stagiair zelf’

De examencommissie vindt kortom dat de eventuele problemen voortkwamen uit het handelen van de stagiair zelf. Het college van beroep is van mening dat dit besluit zorgvuldig tot stand is gekomen en vindt het beroep van de student daarom ongegrond.

Wel betreurt het college van beroep het dat de student zijn stage-onderdeel niet kan repareren. In een extra alinea in het besluit van het college wordt er ook nog aandacht gevraagd voor de corona-omstandigheden. Van de examencommissie of de opleiding mag worden gevraagd, wordt gesteld, de bewuste student ‘waar nodig extra te ondersteunen in het vervolgtraject bij een nieuwe stageplaats’.

De rubriek ‘De Uitspraak’ is geschreven op basis van een schriftelijke geanonimiseerde uitspraak van het college van beroep voor de examens. Een stap naar dat onafhankelijke college is voor studenten een laatste poging om gelijk te krijgen in een geschil dat een student heeft met de examencommissie over bijvoorbeeld een vrijstelling of (vermeende) tentamenfraude.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top