De uitspraak: Student had niet uit projectgroep mogen worden gezet
Gepubliceerd: 29 April 2021 • Leestijd: 1 minuten en 20 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.Na ‘discussie’ krijgt een student van een medestudent uit haar projectgroep tweemaal een ‘gele kaart’ waarna ze uit de groep wordt gezet. Van de instituutsdirecteur krijgt ze te horen dat ze wordt uitgesloten van onderwijs. De gedupeerde student stapt naar het college van beroep. Met succes.
Klacht van: Student international business & languages
Over: Onrechtmatig uit projectgroep zetten
Uitspraak: Gegrond
De medestudent in het project ‘import onderneming’ die de gele kaarten uitdeelt, zegt dat te doen namens de hele groep, iets dat later door een van de groepsleden wordt tegengesproken. Dat groepslid komt daar later overigens weer op terug.
Het uit de groep gezette groepslid gaat in beroep tegen het besluit van de instituutsdirecteur omdat het geen wettelijke grondslag heeft. Het besluit is immers genomen op basis van door de studenten opgestelde regels; de genoemde gele kaarten hebben volgens de student geen enkele juridische waarde. Bovendien is er geen sprake geweest van hoor en wederhoor.
In de ogen van de examencommissie is er een weloverwogen beslissing genomen. De tweede gele kaart kan daarbij worden beschouwd als een beoordeling van de docent. Bovendien heeft de examencommissie de student ook nog aangeboden om het project individueel af te ronden.
Het college van beroep is niet onder de indruk van het verweer van de examencommissie. Dat gele of rode kaarten die door medestudenten worden uitgedeeld aanleiding kunnen zijn voor het genomen besluit vindt het college niet juist. Meer precies: het college van beroep vindt de mate waarin medestudenten invloed kunnen uitoefenen op een beoordeling, of op het uitblijven van een beoordeling, te hoog. De directeur heeft sowieso geen rol in een besluit over de beoordeling.
De examencommissie plaatst kanttekeningen bij de regeling met gele en rode kaarten. Deze regeling is opgenomen in de cursushandleiding van het project maar ‘vindt geen steun in de Hogeschoolgids of de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek’. Bij deelname aan het project committeer je je aan deze regeling. Dat gebeurt dus niet vrijwillig, maar tegelijkertijd ontbeert de regeling een wettelijke basis. ‘Een gebrek aan grondslag’ noemt het college van beroep dat.
De student wordt in het gelijk gesteld. De examencommissie (lees de Hogeschool Rotterdam) moet de door de student gemaakte proceskosten van 1050 euro betalen.
Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top