Dordrecht Academy stapje dichterbij
Gepubliceerd: 11 May 2021 • Leestijd: 2 minuten en 58 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.De centrale medezeggenschapsraad (cmr) stemde maandagmiddag in de openbare vergadering in met de plannen die het college van bestuur had voorgelegd rondom de oprichting van de Dordrecht Academy.
Het college van bestuur (cvb) had de raad gevraagd om expliciet naar twee punten te kijken. Dat heeft de raad voor de vergadering gedaan en daarna besloot zij in te stemmen, nadat het cvb achter gesloten deuren de vragen daarover van de cmr had beantwoord.
De raad ging gisteren akkoord met de samenwerking met drie hogescholen (Inholland, Christelijke Hogeschool Ede en Avans), ROC Da Vinci, werkgevers uit de regio en met de Drechtsteden, die het plan deels financieren. Ook stemde de raad in met de zogenoemde macrodoelmatigheidsaanvraag. Die aanvraag moet worden gedaan bij een commissie die het ministerie van OCW adviseert over de vraag of het zin heeft om in bepaalde steden bepaalde opleidingen aan te bieden.
Behoefte aan Ad’s in Dordrecht?
Heeft het werkveld in de Drechtsteden behoefte aan afgestudeerden van de Ad’s (associate degrees) engineering, integraal bouwmanagement en logistiek management? Onderzoek van de betrokken hogescholen stelt van wel, zij zien graag dat OCW dat ook vindt.
In Dordrecht wordt door de CHE al de Ad sociaal werk in de zorg aangeboden. Het plan is om daar aanstaande september de Ad business studies logistiek (van Inholland) en de drie eerdergenoemde opleidingen van de HR (in deeltijd) aan toe te voegen.
Studenten naar Rotterdam of Dordrecht?
De Dordrecht Academy wil stapsgewijs groeien en aanstaande september beginnen met in totaal zo’n 125 eerstejaars. Omdat de drie deeltijd-Ad’s van de HR ook al in Rotterdam worden aangeboden en aankomende studenten zich in eerste instantie aanmelden bij de HR, moeten de uiteindelijke inschrijvers nog worden ‘verdeeld’ over de twee steden. Dat gebeurt na het studiekeuzegesprek. Op dit moment is het aantal verwachte nieuwe studenten op basis van de aanmeldcijfers voor de drie opleidingen van de HR 155, voor Dordrecht en Rotterdam samen.
Komende jaren komen er meer opleidingen en moeten er steeds meer studenten (dan de voor 2021 beoogde 125) gaan naar een nog te bouwen gebouw in Dordrecht.
Naast het Ad-onderwijs komt in Dordrecht ook de Career Boost: onderzoekprojecten, minoronderwijs en stages in de Drechtsteden voor derde- en vierdejaars bachelorstudenten van onder andere de HR.
Vragen beantwoord buiten de vergadering
Dat de studentenaantallen van de Dordtse opleidingen invloed hebben op de aantallen in Rotterdam, lijkt niet te voorkomen. Cmr-leden Romy Meulman en Lidewij ten Kate stipten in de cmr-vergadering het onderwerp aan maar de cmr had, buiten de openbare vergadering om, al een bevredigend antwoord gekregen op vragen daarover.
In overleggen met de projectleiders van Dordrecht Academy en met de medezeggenschapsraden van de andere onderwijsinstellingen, die uiteraard ook moeten instemmen, zijn meer vragen van de cmr beantwoord. Vervolgens heeft de raad in de openbare vergadering van gisteren ingestemd met zowel de genoemde macrodoelmatigheidsaanvraag als de samenwerkingsovereenkomst.
RAC: Dordrecht Academy voor HR geen meerwaarde
Uit de stukken die ter voorbereiding op het besluit zijn opgesteld wordt duidelijk dat de directeur van de Rotterdam Academy (RAC), zich heeft onthouden van een advies over de plannen. Hij ziet in de komst van de Dordrecht Academy voor de HR geen meerwaarde. Zeker nu vanwege het samenwerken met andere onderwijsinstellingen besloten is dat de Dordrecht Academy binnen de HR een apart organisatieonderdeel wordt, los van de RAC. Het kan leiden, vreest hij, tot situaties waarbij beide onderdelen een zelfde opleiding in de lucht proberen te houden die eigenlijk afzonderlijk niet levensvatbaar is.
In het voorstel aan de cmr stelt het cvb dat de twee onderdelen wel degelijk aan elkaar gelinkt zullen blijven. ‘Synergie blijft het uitgangspunt’, stelt het college.
De medezeggenschapsraad maakte in de vergadering ook kenbaar dat ze eerder in een besloten vergadering had ingestemd met de nieuwbouw van de HR op Rotterdam Zuid. Cmr-lid Sjoerd van Vliet sprak van ‘best wel wat hoofdbrekens’ vanwege de ‘fikse investeringsvraag’. Die investering legt een beslag op de financiële toekomst van de HR, stelde Van Vliet, maar hij was het met het cvb eens dat het een verantwoorde investering is.Met het cvb vindt de cmr het belangrijk dat de HR op Zuid zit, blijft zitten. Het huurpand aan de Posthumalaan wordt verlaten. De nieuwbouw, daar in de buurt, is nodig omdat het huurpand aan de Wijnhaven 99-103 niet meer aan de eisen van de tijd voldoet.Van Vliet had overigens liever gezien, zei hij op persoonlijke titel, dat niet CMI maar de sociale opleidingen naar Zuid zouden gaan. ‘Dat past beter bij het NPRZ, het Nationaal Programma Rotterdam Zuid’.
Tekst: Jos van Nierop
Foto: Shutterstock
Jammer van het milieu, om nieuw te gaan bouwen, – of is het milieu geen issue voor het CVB: er staan zat panden leeg, dus waarom die niet huren?
De keuze voor een nieuwbouw ontwikkeling op Zuid draagt in sterke mate bij aan de duurzaamheidsambities van Hogeschool Rotterdam. De leegstand waar in bovenstaand bericht over wordt gesproken is veelal beperkt tot kantoorfuncties en zouden in plaats van een enorme bijdrage een nieuwe uitdaging met zich meebrengen als het om duurzaamheid/milieu aankomt.
@Hedda van Raalte: Ik nodig je graag uit voor een gesprek voor een nadere toelichting.