Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Mahmut is de # 1 Student van het Jaar: ‘Ik wil impact maken op mensen en hun levens’

Gepubliceerd: 17 December 2021 • Leestijd: 4 minuten en 19 seconden • Nieuws

Mahmut Mazlum, derdejaars commerciële economie (global marketing & sales), runt een marketingbedrijf, verkoopt massageproducten en werkt aan een onderwijsplatform. Doordat zijn vader in 2012 werkloos raakte ontstond bij hem de drive om te ondernemen en veel geld te verdienen. Maar hij leerde dat geld alleen niet zaligmakend was, voortaan wilde hij ook op sociaal vlak impact maken.

De docenten die je nomineerden omschreven je onder andere als een gedreven en gemotiveerde student, waar komen die eigenschappen vandaan?

‘Ik ging als 11-jarige jongen altijd mee met mijn vader naar zijn werk op zaterdag. Hij werkte voor een fruit- en groentehandel en was teamleider van een groep Poolse mensen. Als kleine jongen dacht ik dat hij de grote baas was van dat bedrijf. Ik snapte er dus helemaal niets van toen hij in 2012 opeens werd ontslagen. Zo leerde ik dat er altijd iemand boven je staat die ervoor kan zorgen dat je met je hele gezin in de uitkering belandt. Ik besefte dat ík nooit in die situatie wilde belanden.

Twee jaar later stopte de WW-uitkering en was mijn vader nog steeds werkloos. We moesten van het minimum rondkomen. Dat was het laatste jaar dat we met ons spaargeld naar Turkije konden om onze familie te bezoeken, wat we normaal iedere zomer deden. Ik was boos raakte en in mezelf gekeerd. Ik snapte het gewoon niet. Het hielp ook niet dat ik op een school zat met kinderen van wie de ouders advocaat of dokter waren. Op mijn mobiel ben ik gaan googelen: ‘hoe werkt geld’, ‘hoe werkt belasting’, ‘hoe kun je online geld verdienen zonder groot startkapitaal’. Ik heb jaren onderzoek gedaan en op mijn zestiende heb ik een profielwerkstuk gemaakt over online ondernemen. Een jaar later begon ik met mijn eerste onderneming: kledingmerk Maza Millionaire.’

Wat was je doel destijds?

‘Rijk worden, daar ben ik heel eerlijk in. Maar door gezondheidsproblemen besefte ik dat geld alleen niets voorstelt. Ik had een uitgezaaide blindedarmontsteking en kreeg een scooterongeluk waardoor ik mijn rechterhand twee maanden niet kon gebruiken. Ik lag in het ziekenhuisbed en dacht: is dit nou wat ik wil in het leven? Wil ik alleen een beetje geld verdienen? Ik besloot even te stoppen met ondernemen en me te focussen op mijn studie.’

Een blije Mahmut met de SvhJ-bokaal 2021
Een blije Mahmut met de SvhJ-bokaal 2021

Toch ben je tijdens je studie op de hogeschool weer begonnen met ondernemen..

‘Maza Design is voortgekomen uit een schoolopdracht. Ik had een aantal bekende Nederlanders via Instagram benaderd of ze wilden meewerken aan een marketingcampagne waar ze fictief aan zouden deelnemen. Ze stemden in en de resultaten verwerkte ik op een website die ik met hen deelde. Twee mensen waren zo onder de indruk dat ze vroegen of ik langs wilde komen om te helpen met hun website. Zo is het verhaal rondom online marketing ontstaan.

Ik ben het bedrijf in mei 2020 begonnen en ik heb nu vier fulltimers in dienst en er werken vier freelancers. Momenteel hebben we een totaal bereik van 24,6 miljoen, dat is het opgetelde volgersaantal van mensen waarmee we het afgelopen anderhalf jaar hebben samengewerkt.’

Wat doe je nu anders dan voorheen?

‘Ik wil impact maken op mensen en hun levens. Met het eerste geld dat ik verdiende heb ik dit jaar ons gezin voor het eerst sinds zes jaar naar weer Turkije gestuurd. Mijn ouders wisten van niets. Ik had vrij geregeld bij hun werkgevers. Op het laatste moment moesten ze hun koffer pakken, afscheid nemen van onze familie hier, en zijn we die kant opgegaan. Dat was echt het mooiste moment uit mijn leven.

Ik maakte impact op familieniveau en dat vond ik heel vet. Ik ben toen ook op zoek gegaan naar situaties buiten mijn gezin en vriendenkring, mensen die het momenteel thuis moeilijk hebben. Daarvan coach ik de kinderen en help ik ouders bijvoorbeeld zich online te ontwikkelen. Zzp’ers kan ik bijvoorbeeld leren over Facebook-advertenties, hun boekhouding breng ik onder bij mijn boekhouder en dat vergoed ik. Ik ben heel oplossingsgericht en positief ingesteld en dat probeer ik over te dragen. Momenteel help ik vijf gezinnen. In ons geloof is het zo dat als je het verschil maakt in één iemands leven, je daarmee de hele mensheid helpt. ‘

En je geeft ook nog gastlessen hoorde ik.

‘Ik heb veel samenwerkingen met influencers en bekende Nederlanders, dat maakt indruk op jongeren. Dit wil ik gebruiken om hen te laten inzien dat je vooral succes hebt als je iets doet wat je leuk vindt. Ik wil jongeren inspireren en motiveren om na te denken over wat ze kunnen betekenen voor anderen. Ook praat ik met ze over geld.

Ik ben dit bedrijf gestart met twee bakjes koffie en verder niets. Dat kostte twee euro vijftig. Voor de rest ging het alleen maar om tijd en kennis. Ik wil meegeven dat je best met weinig geld kan starten, zolang je maar een passie hebt. En ga geen Rolex kopen als je eenmaal wat hebt verdiend. Een mooie klok betekent niets, uiteindelijk laat een horloge van dertig euro exact hetzelfde zien. Het gaat erom dat je investeert. Bijvoorbeeld door een talentvol iemand aan te nemen.’

Heb je uiteindelijk eigenlijk nog met je vader gepraat over de tijd dat hij werkloos was?

‘Ik heb daarover pas in mei dit jaar een gesprek gehad met hem, vlak voor de vakantie in Turkije. Het was heel emotioneel en achteraf begrijp ik mijn vader wel. Als ik kijk naar wat de kernwaardes zijn van een goede vader dan gaat het om liefde geven, en tijd en aandacht hebben. En dat had hij wel allemaal voor mij. Ik begrijp nu dat het voor hem vooral ook onmacht was, dat hij zich ook heel erg schaamde naar de buitenwereld toe want natuurlijk wilde hij goed voor zijn gezin zorgen. Ik besefte dat ik als kind mijn vader ook best wel wat aan heb gedaan door een jaar bijna niet met hem te praten. Dat zou ik andersom ook niet willen. Het maakte heel veel los in hem en in mij. Door dit te hebben uitgesproken, heb ik mijn trauma kunnen verwerken.’

Mahmut is eerste geworden in de Profielen Student van het Jaar 2021-verkiezing. Profielen organiseert deze verkiezing sinds 2019. Na een oproep op de site mag de hele hogeschoolgemeenschap studenten nomineren waarvan zij vinden dat ze iets bijzonders hebben gedaan. Die nominaties komen online (dit jaar waren het er 27!) waarna er gestemd kan worden. De vijf studenten met de meeste stemmen worden geïnterviewd en op basis van die interviews heeft de jury (de redactieraad van Profielen) een top-5 bepaald. Nummer 5 werd Jonnick Kirwan, Carlijn Akkermans werd 4e en Vera Hoogerboord nummer 3. Zeyad Al Mumar kwam als 2e uit de bus.

Tekst: Wietse Pottjewijd
Foto’s: Wietse Pottjewijd, Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Mahmut is de # 1 Student van het Jaar: ‘Ik wil impact maken op mensen en hun levens’

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top