Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Zeyad Al Mumar (25) is vierdejaarsstudent bedrijfskunde met veel passie voor het hoger onderwijs. Zijn persoonlijke missie is kennis delen en anderen helpen. Hij geeft de studenten in zijn blogs handige tips om hun studiesucces te vergroten.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Hoe vind je een mentor?

Gepubliceerd: 11 May 2021 • Leestijd: 1 minuten en 33 seconden • Zeyad

Een mentor naast je studieloopbaancoach op school kan voor iedereen waardevol zijn. De aanwezigheid van iemand die je kan begeleiden en adviseren zorgt dat je uitgedaagd wordt, geeft richting en helpt je denkwijze vormgeven.

Maar hoe vind je zo iemand, hoe zorg je dat iemand jouw mentor wil zijn? Ik geef je hier een paar tips.

Tip #1: Geef waarde.
Waarom zou een succesvol persoon tijd vrijmaken in zijn of haar drukke agenda om jou te helpen? Een goede reden waarom zij dat zouden doen is als het hen ook voordeel brengt. Denk dus altijd in win-win-situaties. Denk: ‘what is in it for them?’ Wat heb jij te bieden wat anderen niet hebben? Denk daar eens over na. En je hoeft natuurlijk niet veel te geven, om ze te overtuigen dat ze jou zouden moeten mentoren. Het gaat er meer om dat jij je ervan bewust bent dat jij je mentor nodig hebt en niet andersom. Zoek dus een creatieve manier om waarde terug te geven. Misschien zijn sommigen dan bereid om jou gratis te helpen als ze zien dat je ambitieus bent en het graag genoeg wil.

Tip 2#: Vraag het gewoon.
Heel simpel. Vraag het gewoon aan mensen waarvan je denkt: van jou wil ik een hoop leren. Nee heb je en ja kun je krijgen. Veel mensen denken aan een speciale strategie wanneer ze op zoek moeten gaan naar een mentor, maar het kan heel simpel en eenvoudig zijn. Je kunt gewoon via LinkedIn een bericht sturen met de vraag of hij of zij je wilt helpen. Schrijf bijvoorbeeld: Ik heb uw LinkedIn-profiel bekeken en het was voor mij heel inspirerend om te zien dat u veel ervaring heeft op dit gebied. Mijn situatie is momenteel dit (…) en ik loop tegen de volgende obstakels aan (…), zou u mij hierbij willen coachen? Ik zou uw kennis, ervaring en tijd erg waarderen. Dat is alles, makkelijk toch?

Tip #3: Wees cool als je NEE hoort en accepteer het.
Als mensen afgewezen worden, dan kunnen ze geïrriteerd raken of zelfs boos worden. Als jij iemand om hulp vraagt, dan heb je geluk als hij of zij JA zegt. Maar er is geen enkele vorm van verplichtingen dat iemand jou moet helpen. Wees dus nog steeds cool als iemand ‘nee’ tegen jou zegt. Misschien kan die persoon jou op de lange termijn alsnog helpen. Maar vergeet niet dat er geen verplichtingen zijn.

Heb jij misschien ervaring met een mentor? Of nog meer tips om een mentor te vinden? Deel het hieronder!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Hoe vind je een mentor?

  1. Heb jíj zelf een mentor Zeyad, en zo ja wat heb je er aan gehad?

  2. Bedankt voor je reactie @I. Ja, ik heb er twee. Wat ik eraan heb gehad is vooral wijsheid & inzichten en een hoger denkniveau. Het goede voorbeeld zien werkt voor mij al motiverend genoeg om door te zetten. En het allerbelangrijkste: zij geloofde in mij wanneer ik dat zelf drie jaar terug niet deed (om aan een hbo-studie te beginnen…).

  3. Voor meiden is er bijvoorbeeld Rightbrains.nl om een mentor te vinden.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top