Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ingezonden: Woonruimte voor studenten en docenten? Ik heb het gevonden!

Gepubliceerd: 15 October 2021 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Ingezonden

De woningnood is heftig, en de HR riep studenten en docenten al op om leegstaande kamers of zolders tijdelijk aan te bieden aan zoekende studenten. Docent werktuigbouwkunde Jos van Kempen ziet een andere oplossing.

Geanimeerde tekening van een envelop

Enige weken geleden deed collegevoorzitter Bormans een oproep aan docenten om woonruimte ter beschikking te stellen aan (internationale) studenten.

Ik hoop dat er veel docenten zijn met extra woonruimte die studenten willen helpen. Helaas is het zo dat de meeste docenten in een gewoon huis wonen en mogelijk ook nog eens inwonende kinderen hebben die ook geen woonruimte kunnen vinden (in mijn geval twee zoons, waarvan er één al getrouwd is). Bij jonge collega’s zie ik dat ze ondanks een redelijk salaris toch grote moeite hebben om betaalbare woonruimte te vinden. Kortom, die kunnen zelf wel wat hulp gebruiken.

Opvallend is vooral dat de oproep komt van een organisatie die een van de grootste bezitters is van vastgoed in Rotterdam. De gebouwen zijn dan wel bijna een derde van de tijd volop in gebruik, maar dat is net de tijd dat de studenten en docenten toch niet thuis zijn. De rest van de tijd staan de gebouwen (grotendeels) leeg en zouden ze een woonfunctie kunnen hebben.

Geef elke single docent een gratis klaslokaal en hij/zij kan zo’n duizend euro per maand sparen om later een huis te kopen. Alles wat nodig is, is een opklapbed of -bank en een extra kast (een groot beeldscherm hangt er al). Er zal alleen op enkele plaatsen in het gebouw wat ruimte moeten worden vrijgemaakt voor een gemeenschappelijke douche-/was-/kookfaciliteiten. Lokalen die niet bezet worden door docenten kunnen voor een zacht prijsje worden verhuurd aan (internationale?) studenten.

Behalve dat dit woonruimte en geld oplevert, zijn er nog andere voordelen; een groot gebouw koelt ‘s nachts niet veel af, dus in totaal zijn er minder stookkosten en er is minder woon-werkverkeer nodig. Dan levert de HR ook nog eens een bijdrage voor de oplossing van de energiecrisis. Daarnaast maakt het de HR aantrekkelijker als werkgever voor docenten die nu geen appartement in Rotterdam kunnen vinden.

Tekst: Jos van Kempen
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Ingezonden: Woonruimte voor studenten en docenten? Ik heb het gevonden!

  1. Het mooie is ook dat de meeste energieverspilling zit in het reizen van en naar de Hogeschool,volgens onze vorige duurzaamheidsgoeroe. Dat wil ik wel geloven. Sterker nog, de HR vervult een maatschappelijke rol. We hebben geld om de Kralingse Zoom groter te maken en onze school is duurder dan andere Hogescholen m.b.t. faciliteiten omdat we zoveel locaties hebben. We hebben dus meer huismeesters nodig. Beveiligers pendelen tussen locaties, maar ook andere medewerkers. Je kunt je nu als medewerkers op 29(!) locaties bevinden. Hoewel een paar hiervan erg klein zijn. Vandaag op de KZ aanwezig. Het is vakantie, het gebouw is open en er zijn een handjevol mensen aanwezig.

    Kortom: Er is hier zeker ruimte om iets mee te doen. Studenten laten slapen op school levert weer andere problemen op, maar… ik ben het eens met de stelling: Hogeschool Rotterdam heeft zelf de mogelijkheden en de maatschappelijke rol om iets aan het (studenten-) woningtekort te kunnen doen.

  2. Goed idee. Verder zou je je ook kunnen afvragen hoe maatschappelijk verantwoord het is om buitenlandse studenten aan te trekken als je niet tevoren hun woonruimte hebt gegarandeerd.

  3. Precies Bart, dat is wat ik kortgeleden ook al in een mail aan het CvB schreef naar aanleiding van de inmiddels compleet uit de hand gelopen situatie in Kralingen, toch de studentenwijk bij uitstek waar bewoners wel wat gewend zijn, vaak zelf ook hebben gestudeerd en/of studerende kinderen hebben. Zie https://www.desteronline.nl/kralingers-wanhopig-over-studentenoverlast/

    Internationale studenten zonder eigen woonruimte verblijven overdag op de campus en slapen ‘s nachts voor 10 euro p.p.p.n. zij-aan-zij op matjes in studentenhuizen. Die slaapplekken worden via social media aangeboden en leiden ertoe dat er iedere avond en nacht (ook in de weekenden) tientallen studenten verblijven in huizen waar formeel maar 5 studenten wonen. Je zal er maar naast/boven/onder/achter wonen..

    Dus, kom maar op met die veldbedden, ruimte genoeg op de KZ en ze kunnen er naar hartelust herrie maken.

  4. Leuk idee! Vroeger hadden de ziekenhuizen ‘zusterhuizen’ om hun verpleegkundigen i.o. te huisvesten. Waarom zou HR ook niet zoiets doen; investeren in vastgoed is een goed idee, helemaal als het de eigen studenten en medewerkers ten goede komt.
    Stadswonen heeft het beddenhuis van het Havenziekenhuis omgetoverd tot woonunits, als ik me niet vergis staat het oude EMC voorlopig ook nog leeg, om maar eens iets te noemen.
    Mijn dochter woont met haar vriend (beiden studenten HR) in een tot studentenhuis omgebouwde kerk, als HR vlug is kunnen ze dit soort panden nog voor de neuzen van de projectontwikkelaars wegkapen en daarmee ook bijdragen aan het voorkomen van het oplopen van de wooncrisis. Hup HR!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top