Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Jaaroverzicht 2021: De 10 meestgelezen artikelen van Profielen

Gepubliceerd: 23 December 2021 • Leestijd: 3 minuten en 4 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Net als in 2020 was corona ook het afgelopen jaar vaak de talk of the town op de Hogeschool Rotterdam. Maar de twee de meestgelezen artikelen in onze top-10 gingen daar juist niet over.

In onze top-10 staan artikelen die we dit jaar voor het eerst publiceerden. Goed scorende oude artikelen hebben we ‘uitgesloten van deelname’ maar het is misschien wel aardig enkele all time favourites toch even te vermelden. Een artikel over het vinden van de juiste wetenschappelijke artikelen doet het bijvoorbeeld al meerdere jaren goed in de kijkcijfers, net als een artikel over cum laude afstuderen en een verhaal dat Ernest van der Kwast negen jaar geleden voor Profielen schreef over een 100-jarig huwelijksfeest.

Terug naar het heden, terug naar de top-10 van 2021.

Hoe gaat het met de negatieve bsa’ers?

Eerstejaars hoefden zich in 2020 en 2021 weinig aan te trekken van een negatief bindend studieadvies (bsa); ze mochten ook met te weinig studiepunten op hun opleiding blijven. Het betekende wel werk aan de winkel voor zowel de bewuste studenten als de opleiding. Zo maakten de ‘blijvers’ van de Rotterdam Academy met hun slc’er of Studentzaken een studieplan.

Docenten onderbetaald, vakbond overweegt juridische stappen

In tegenspraak met de hbo-cao bieden hogescholen nieuwe docenten soms slechts salarisschaal 10. Dit terwijl bij de werving de voorkeur ligt bij docenten met een masteropleiding. Ook de HR gaat volgens onderwijsbond AOb in de fout, maar het college van bestuur spreekt dat tegen.

Lieve Tosca en een depressieve Tinder-date

‘Casanova’ stuurde Lieve Tosca een vraag over de Tinder-date die leuk was maar die nog geen vervolg kreeg. De date heeft het steeds moeilijker met de coronacrisis en voelt zich steeds depressiever. Wat te doen?

‘Ik had corona’, studenten vertellen over besmetting en herstel

Bij corona denk je nu misschien vooral aan de lockdown. Maar mensen worden en werden ook behoorlijk ziek, ook studenten en medewerkers van de HR. Ze vertelden over hun ziekteverloop, dat zeker niet altijd ‘licht’ te noemen was. Dyann: ‘Ik ben coronavrij maar snel moe’.

Collegevoorzitter Bormans: ‘Jaar gratis studeren’

‘Geef onze jeugd een jaar van hun jeugd terug’, stelde Ron Bormans begin dit jaar. De collegevoorzitter van de HR wilde dat leerlingen in de laatste twee jaar van het voortgezet onderwijs én eerstejaars hbo’ers in de coronatijd een perspectief wordt geboden. ‘Dat ze een jaar geen les- of collegegeld hoeven te betalen en dat ze een jaar langer recht hebben op een aanvullende beurs.’ De beleidsmakers in Den Haag gingen niet mee met het pleidooi.

Geen QR-controle in café op de HR

Toen de coronapas verplicht werd in de horeca, gingen we ons op de HR afvragen in hoeverre het Brascafé op de Kralingse Zoom en De Willem op de WdKa ‘echte’ horeca is. Niet helemaal dus, want ‘onze locaties zijn niet expliciet gericht op externen’, aldus de woordvoerder van de HR.

Daar is Maxima!

Het bezoek van Koningin Maxima aan locatie Kralingse Zoom ging gepaard met de nodige geheimhouding. Er was een bijeenkomst waarin studenten vertelden over de impact van de coronapandemie en ondernemerschap maar dat hare majesteit ook zou aanschuiven, was niet aan iedereen vooraf verteld. Een medewerker van de RVD instrueerde de aanwezigen: ‘Ga nu niet twitteren of appen dat Máxima er is, dat mag pas wanneer ze weer vertrokken is.’

535 euro bonus voor snel afstuderen

Een afstudeerbonus van 535 euro, wie wil dat nou niet? Het artikel erover werd dan ook vaak aangeklikt. De bonus geldt voor alle soorten diploma’s: bachelor-, master- of ad-diploma. Er is één voorwaarde: je moet vorig studiejaar (2019/2020) minstens een maand publiek bekostigd onderwijs hebben gevolgd.

De student van het jaar: er werd massaal gestemd!

Begin december maakte Profielen de 26 studenten bekend die waren genomineerd voor de titel Student van het Jaar. Het artikel met de  profielen van deze bijzondere studenten – en de mogelijkheid tot stemmen – was een hit. De fans van genomineerde Mahmut Mazlum (zie de comments onder het artikel) kregen van de onafhankelijke jury hun zin: Mahmut werd de Student van het Jaar!

‘Hogeschool houdt er eigen definitie van plagiaat op na’

Luc Vermaat, student aan de lerarenopleiding, vergat in zijn werkstuk op één plek de bronvermelding. Dat is plagiaat en dus moest het werkstuk over. Maar Luc en zijn vader Dirk (advocaat) vechten de sanctie aan omdat er volgens hen slechts sprake kan zijn van plagiaat als de auteur bewust aannemelijk wil maken dat iets van zijn hand is terwijl dat niet het geval is. Er volgden inmiddels zaken bij het college van beroep van de HR en bij het landelijke college. Wordt vervolgd.

De redactie van Profielen wenst iedereen mooie feestdagen en een fijne vakantie!
Op 10 januari 2022 zijn we er weer.

Tekst: Jos van Nierop
Beeld: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Jaaroverzicht 2021: De 10 meestgelezen artikelen van Profielen

  1. Weten jullie hoe mensen bij oude artikelen van Profielen terecht komen?

  2. Als je een werkstuk of scriptie maakt vraag je je misschien af hoe je de juiste wetenschappelijke artikelen vindt. Na het intikken van de volgende vraag in Google, staan wij vrij hoog in de zoekresultaten. “Hoe vind ik de juiste wetenschappelijke artikelen”. Dankzij de goeie kop van het artikel?

    Die van dat 100-jarig huwelijk weet ik (nog) niet…

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top