Landelijke oproep aan onderwijspensioenfonds: ‘ABP, investeer ons pensioengeld niet in oliebedrijven’
Gepubliceerd: 12 March 2021 • Leestijd: 2 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Onderwijspensioenfonds ABP moet nu eindelijk eens stoppen met investeren in de fossiele industrie, eisen wetenschappers, medewerkers en studenten uit alle hoeken van het land. Dat is niet van de ene op de andere dag geregeld, zegt het ABP.
Wetenschappers zijn het al lange tijd eens: om klimaatverandering te bestrijden, moet er meer worden gedaan om het gebruik van fossiele energie terug te dringen. Dus waarom zou je dan het pensioenfonds van diezelfde wetenschappers gebruiken om de fossiele industrie te stimuleren?
Risico’s
Scientists for Future is een van de clubs die aan de bel trekt over de investeringen van het ABP, het pensioenfonds voor de overheid en het onderwijs. Van het totale vermogen van 493 miljard euro zou 17 miljard worden geïnvesteerd in fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas. Het fonds streeft naar een klimaatneutrale beleggingsportefeuille in 2050, in lijn met het akkoord van Parijs.
Dat gaat Scientists for Future niet snel genoeg. Niet alleen uit klimaatoverwegingen, maar ook vanwege de financiële risico’s voor het rendement: waarom zou je pensioengeld investeren in een industrietak die de komende jaren alleen maar wordt afgebouwd?
De actiegroep wil dat de universiteiten druk uitoefenen op het ABP om sneller te verduurzamen. Hun oproep wordt gesteund door alle Young Academies van Nederlandse universiteiten.
Petities
En zo duiken er meer acties op om ABP te laten ‘divesteren’ uit de fossiele industrie. Een online petitie van Fossielvrij NL is al bijna 11.000 keer ondertekend. Utrechtse studenten en medewerkers van de universiteit, de hogeschool en de hogeschool voor de kunsten zijn een eigen variant gestart. Ze willen dat het ABP uiterlijk eind 2024 afstand doet van alle investeringen in de fossiele sector, schrijft Trajectum.
In Delft hebben inmiddels meer dan honderd hoogleraren een petitie ondertekend, meldt Delta. ‘Met alles wat we doen aan de TU Delft proberen we juist bij te dragen aan een betere wereld’, aldus de hoogleraren. Ze vinden het verontrustend dat hun pensioengeld ondertussen wordt gestoken in activiteiten die ‘tegen die missie indruisen’.
Ook de Universiteit Maastricht is het wachten zat. Het bestuur riep het ABP vorige maand op om zo snel mogelijk de banden te verbreken met ‘sectoren die een verbintenis hebben met fossiele brandstoffen’, meldt Observant.
Druk uitoefenen
Hoogleraren en medewerkers van de Wageningen Universiteit hebben een iets ander verduurzamingsdoel, blijkt uit berichtgeving van Resource. Zij willen dat het ABP stopt met beleggen in grote Braziliaanse vleesbedrijven. Die zouden betrokken zijn bij de ontbossing van het Amazonegebied.
Er is wel vaker tegen de ABP-beleggingen geprotesteerd. Het bestuur van de Erasmus Universiteit had in 2014 al kritiek. De top van de Universiteit Utrecht riep het ABP in 2016 op om alleen nog te beleggen in ‘toekomstbestendige energie’. Eind vorig jaar maande protestbeweging University Rebellion de universiteiten nog om druk uit te oefenen op het fonds. En ook ambtenaren eisten een ‘schoon pensioen’.
Niet in één dag
Het ABP werkt aan een reactie op alle oproepen, maar zal deze eerst met de universiteiten en briefschrijvers zelf delen, laat een woordvoerder weten. ‘Laat ik vooropstellen dat we het fijn vinden dat mensen betrokken zijn bij hoe het ABP belegt. Dit soort signalen vinden we goed.’
Een aantal jaar geleden klonk de oproep om te stoppen met beleggen in tabak en kernwapens. Na een aanvankelijke weigering ging het ABP toen alsnog overstag. Is dit een vergelijkbare situatie? De woordvoerder denkt van niet. ‘Toen ging het om uitsluiting van bepaalde producten. We hebben het nu over de energietransitie en hoe die moet verlopen.’
Zo’n overstap is niet in één dag volbracht, benadrukt ze. ‘Veel deelnemers zeggen: stap morgen uit fossiel, maar dan heb je het wel over 80 procent van de energie die men wereldwijd gebruikt. Er staan bepaalde jaartallen voor het Parijsakkoord en dat gaat niet om morgen. We hebben met de hele samenleving een pad af te leggen om daar te komen. Dat gesprek moeten we gaan voeren.’
HOP, Evelien Flink
Ik vind het een beetje een oppervlakkig verhaal. Een van de voordelen van dat pensioenfondsen in oliefondsen beleggen is dat zij zeggenschap hebben en daardoor naar een klimaatbestendiger businessmodel mee kunnen sturen. De komende jaren valt er nog een hoop geld te verdienen aan olie, en aangezien al onze auto’s er nog op rijden kunnen we er ook niet zomaar mee stoppen. De marges op duurzame energie zijn ook een stuk lager. Dichten de hoogleraren hun eigen pensioengat dan? Het klinkt allemaal heel idyllisch; maar reëel is het niet.
@Brent
“Een van de voordelen van dat pensioenfondsen in oliefondsen beleggen is dat zij zeggenschap hebben en daardoor naar een klimaatbestendiger businessmodel mee kunnen sturen.”
Klopt, jammer dat het abp dat niet doet en juist tegen verduurzaming stemt.
”De komende jaren valt er nog een hoop geld te verdienen aan olie, en aangezien al onze auto’s er nog op rijden kunnen we er ook niet zomaar mee stoppen. De marges op duurzame energie zijn ook een stuk lager. Dichten de hoogleraren hun eigen pensioengat dan?”
Ja, dit is zeer ingewikkeld. We kunnen alleen maar onze pensioenen blijven betalen met investeren in iets dat de aarde vernietigd en het voor de volgende generaties onmogelijk maakt. Ofwel, dit hebben we als maatschappij bizar slecht ingericht.
Over 9 jaar behalen we de 1,5 graden opwarming. Hier wil je echt niet voorbij. Het feit is, we moeten zo snel mogelijk stoppen met fossiele energie. Dus het ABP moet nou eenmaal stoppen met investeren in fossiele energie. Het zou kunnen dat er dan een pensioens gat ontstaat. De vraag is niet: Wanneer stoppen we met investeren in fossiele energie. De vraag is: Hoe gaan we dat pensioensgat opvangen? Want iedereen heeft recht op een fatsoenlijk pensioen. Wat mij betreft dragen de rijkste de zwaarste lasten. Dus bijvoorbeeld een kapitaal belasting voor miljonairs.
De opwarming van de aarde gaat ook door na 2030 (!), dat gebeurde al toen er nog geen mensen leefden. Een groot deel van
wat wij nu Europa noemen ging van ijstijd naar tropisch klimaat en vice versa. Dieren stierven uit, andere dieren (zoals de mens) verschenen. De invloed is dus vrij beperkt. Wat misschien de opwarming vertraagt: terug naar maximaal 3 of 4 miljard mensen, dus niet naar een bevolking van 12 miljard in 2050 die vlees wil eten, smartphones en computers wil gebruiken, wil vliegen…..
Hoe staat ons CvB erin? Zou mooi zijn als ze zich uitspreken en dit agenderen bij de Vereniging Hogescholen, het platform waar alle hogescholen samenkomen.