Lieve Tosca, als ik niet weet op wie ik moet stemmen, kan ik dan maar beter helemaal niet stemmen?
Lieve Tosca,
Ik vind dat ik woensdag moet gaan stemmen, maar ik weet echt niet op welke partij. Verschillende stemwijzers wijzen mij vaak naar verschillende partijen en er is voor mij niet één partij die er echt uitspringt. Kan ik dan maar beter niet stemmen?
Lfs,
Keuzestressje
Lief Keuzestressje,
Mijn eerste reactie is: gá stemmen. En dat is ook het eerste wat veel volgers op Instagram roepen, alle stemadviezen uit de stories vind je in de highlights. Een keer per vier jaar (of wat vaker, als het kabinet eerder valt) mag je jouw voorkeur voor de Nederlandse volksvertegenwoordiging doorgeven. Als zoveel mogelijk mensen dat doen, is de Tweede Kamer een optimale afspiegeling van de samenleving. Dat noemen we democratie en dat is een zwaar bevochten recht.
Nu snap ik ook wel dat de democratie in de praktijk net iets anders werkt dan het utopische plaatje dat ik hierboven schets. Dat je je misschien helemaal niet thuis voelt bij een partij en daarom stemt op een partij waar je de meeste overeenkomsten mee hebt. En dat die partij – als die kan/wil regeren – compromissen moet sluiten omdat we in Nederland eigenlijk altijd kabinetten hebben die uit meerdere partijen bestaan.
Als je helemaal niet stemt of blanco stemt geef je ALLE partijen die in de tweede kamer komen een heel klein stukje van een zetel. Rekenkundig is dat echt zo (check hier de Rijksoverheid.nl pagina over zetelverdeling) en het heeft te maken met de manier waarop het aantal stemmen over het aantal zetels wordt verdeeld. Als je het interessant vindt om daar meer over te lezen kan dat hier. Jouw stem kan de verhoudingen ietsiepietsie veranderen en zorgt ervoor dat de partijen die je niet kiest iets minder kans maken op een zetel.
Stemmen op een partij die niet honderd procent bij jou past, is altijd beter is dan niet stemmen. Want als je niet stemt, zeg je eigenlijk dat het jou niet uitmaakt wie onze politieke agenda maakt. En dat kan ik eigenlijk niet geloven. Volgens mij is het nu zaak om een partij te vinden waarmee je het op hoofdlijnen eens bent en waarvan de punten waar je het niet mee eens bent, je geen buikpijn bezorgen. En dat kun je op verschillende manieren aanpakken.
Weet je nog welke twee of drie partijen steeds als ‘winnaar’ uit jouw stemwijzers kwamen? Kies de thema’s die jij echt belangrijk vindt en check de partijprogramma’s op die punten. Of bekijk de Instagram-accounts @checkjestem en @partijprogrammainposts voor meer duidelijkheid over bepaalde zaken. Ook handig om weer even helder te krijgen over welke zaken het gaat. Daar wil je toch over meepraten?
Kom je er dan nog niet uit, doe nog een paar extra stemwijzers (ken je de Ongemakkelijke Kieswijzer al?) en kies gewoon een van de partijen die volgens die kieswijzers bij jouw ideeën in de buurt komt. Desnoods via kop of munt, of gooi je top-5 in dit wheel of names. Stemmen op een partij die grofweg overeenkomt met wat jij belangrijk vindt in het leven, is beter dan helemaal niet stemmen.
En als je later vandaag – voor 21:00 uur – in het stemhokje staat, moet je nog kiezen welk vakje je rood kleurt. Iedere keuze is goed, maar je kan met jouw stem ook proberen een specifieke kandidaat de Kamer in te stemmen. Wil je dat er meer vrouwen in de Kamer komen, dan kan je de instructie van stemopeenvrouw.nl aanhouden. Hetzelfde principe kun je overigens ook toepassen op LGBTQIA+ politici en/of jonge wannabe kamerleden en/of politici met een niet-Nederlandse achtergrond.
Succes met stemmen vandaag!
Lfs,
Tosca
Inderdaad, Stemmen op uiterlijke kenmerken,.. handig..
@Jasper, waar staat dat?
@ S.Heikamp
Quote:
‘Wil je dat er meer vrouwen in de Kamer komen, dan kan je de instructie van stemopeenvrouw.nl aanhouden. Hetzelfde principe kun je overigens ook toepassen op LGBTQIA+ politici en/of jonge wannabe kamerleden en/of politici met een niet-Nederlandse achtergrond’.
@Jasper, bedankt voor het citaat. Daar staat niets wat puur uiterlijke kenmerken betreft. Deze eigenschappen brengen andere perspectieven met zich mee.