Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, hoe blijf ik bevriend met iemand die radicaal tegen het coronavaccin is?

Lieve Tosca, 

Een van mijn beste vrienden weigert de coronavaccinatie terwijl ik zelf liefst zo snel mogelijk geprikt word. Hij denkt dat het vaccin onveilig is en snapt niet dat ik iedere dag op Prullenbakvaccin kijk om sneller aan de beurt te zijn. Hij stuurt ook steeds links en artikelen om me van mening te doen veranderen en als ik daar niet (of niet naar zijn zin) op reageer, vindt hij me een ‘schaap’. Ik merk dat dit meningsverschil ons uit elkaar drijft: we kunnen het nergens anders meer over hebben terwijl we het hiervoor nooit over vaccins hadden. Hoe moet ik hiermee omgaan? Ik wil niet dat dit onze vriendschap verpest.

Lfs, Prikme

Lieve Prikme,

Om eerst wat helderheid te scheppen in deze discussie: de vaccinweigeraars zijn in de minderheid in Nederland (en in onze Instagram-poll). Ongeveer driekwart van Europa wil geprikt worden, in Nederland is de bereidheid volgens het RIVM (als mensen met Pfizer of Moderna geprikt kunnen worden) negentig procent. Op onze poll was de verhouding tachtig procent ‘ja’ tegen twintig procent ‘nee’.

De vaccinkwestie zorgt de afgelopen weken voor spanningen in vriendschappen en families. De vraag die jij stelde, is me in verschillende vormen gesteld. Dat er ongeveer een miljoen mensen per week geprikt wordt en dat mensen elkaar de afgelopen weken (tijdens de lange vrije afgelopen weekenden) meer hebben gezien, heeft blijkbaar tot pittige discussies met vrienden en familieleden geleid.

Herken je jezelf dus in deze vraag, maar heb jij hem anders gesteld: dat kan, je bent niet alleen. Sommige lezers worden door mensen die ze liefhebben ‘dom’ of ‘schaap’ genoemd. En dat is – to put it mildly – niet erg aardig. Gek genoeg kwamen er geen vragen binnen van mensen die radicaal tegen vaccineren zijn en vrezen hun vrienden te verliezen.

Je vraagt mij hoe je bevriend kan blijven met iemand die radicaal tegen vaccineren is. Dat kan natuurlijk als je het vaccinatiedilemma buiten je vriendschap kunt houden. In sommige vriendschappen is het oké om het niet met elkaar eens te zijn. In sommige vriendschappen is het zelfs prima om het hartgrondig niet met elkaar eens te zijn. Ik ken supporters van verschillende voetbalclubs die samen naar wedstrijden gaan, ik ken mensen van verschillende religies die elkaars feestdagen vieren en ik ken mensen die aan verschillende kanten van het politieke spectrum staan en die daar het liefst avonden over discussiëren waarbij de gemoederen soms hoog oplopen. Maar ze gaan iedere keer als vrienden uit elkaar. En als ze toch eens uit de bocht zijn gevlogen qua argumenten, worden er excuses aangeboden en een nieuwe afspraak gemaakt.

In vriendschappen is respect voor elkaar het allerbelangrijkste. Het is goed dat je vriend kritisch onderzoekt of het vaccin iets voor hem is; ik denk dat je hem duidelijk moet maken dat jij dat ook hebt gedaan, maar tot een andere conclusie bent gekomen. En wanneer jouw vriend heeft besloten dat zijn mening belangrijker is dan die van jou en ook nog eens belangrijker is dan jouw lichamelijke integriteit, is er als je het mij vraagt eigenlijk al geen sprake meer van vriendschap.

Als je de vriendschap wilt behouden, zou ik het onderwerp nog een keer ter sprake brengen. In dat gesprek zou ik precies zeggen wat je dwarszit en vragen of hij daarmee op wil houden. ‘Laten we focussen op wat ons bindt en niet op de verschillen’, zou een goede insteek kunnen zijn. Ik zou ook zeggen wat de consequenties zijn wanneer hij over jouw grenzen gaat, dan weet-ie wat er op het spel staat en kan hij zelf kiezen of hij de vriendschap het behouden waard vindt.

Als hij ervoor kiest zijn zendingsdrang voort te zetten, kun je hem liefdevol loslaten. Mensen veranderen en vriendschappen veranderen en een contact dat nu verwatert kan later weer aangehaald worden. Probeer daarom – als het lukt – weg te blijven van ruzies en verwijten, die maken misschien meer kapot dan nodig is.

Sterkte met deze situatie en veel succes met het vinden van een prullenbakvaccin. Ik zie regelmatig beschikbare vaccins langskomen in Rotterdam, ik hoop dat je snel geluk hebt.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
Gepubliceerd: 26 May 2021 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, hoe blijf ik bevriend met iemand die radicaal tegen het coronavaccin is?

  1. @Prikme, en iedereen die toch nog constructief een discussie wil aangaan, ondanks dat je al snel wordt uitgemaakt voor domschaap, mainstream-staatblater en andere beledigingen van de zogenaamd ‘woke’.

    Wired.com heeft een aantal (nog steeds relevante) artikelen geschreven die misschien kunnen helpen:
    https://www.wired.com/2015/02/get-silicon-valleys-unvaccinated-change-minds/
    https://www.wired.com/story/opinion-sad-qanon-followers-are-at-a-precarious-pivot-point/

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top