Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 december 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, hoe kan ik m’n klasgenoot laten merken dat ik hem ook leuk vind? 

Lieve Tosca, 

In mijn klas zit een jongen die ik leuk vind. Hij vindt mij volgens mij ook leuk want hij helpt me, plaagt me, wordt zenuwachtig als we praten en glimlacht als we elkaar aankijken. Hoe kan ik hem laten weten dat ik hem ook leuk vind?

Lfs,
Spannend

Lieve Spannend,

Gefeliciteerd, ik denk dat je dikke sjans hebt! Alles wijst erop dat je klasgenoot een crush op je heeft. Als jij die gevoelens deelt, is het tijd om op onderzoek uit te gaan.

Ik stelde maandag je vraag aan onze Instagramvolgers en die waren vrij duidelijk: Maak er werk van, vraag hem mee uit. Goed advies! Maar als dat voor jou een optie was, had je mij vast geen brief geschreven. Ik denk dat je op zoek bent naar een subtielere tactiek.

Je kunt je klasgenoot op veel manieren laten weten dat je hem leuk vindt. Een manier is door (oog)contact te maken. Probeer z’n blik te vangen en glimlach naar hem. Als hij je lach beantwoordt, is dat een mooi teken. Probeer bij het volgende oogcontact eens een paar seconden weg te kijken (naar buiten, naar je laptop, naar je schoenen) en daarna weer terug te kijken en naar hem te lachen. Als je zijn aandacht dan nog hebt, is het duidelijk dat jullie interesse in elkaar hebben. Dit trucje werkt in de kroeg en op straat, maar ook zeker in de klas en de kantine.

De volgende stap is – denk ik – dat jullie elkaar beter leren kennen. Ik lees dat jullie elkaar spreken en dat dat bevalt, dat is al top. Ik weet niet of jullie dat een-op-een doen of alleen in schoolsituaties met meerdere mensen. Het is denk ik goed wat meer tijd samen door te brengen.

Vraag hem eens je iets uit te leggen of samen aan een opdracht te werken. Jullie hebben samen les dus er is vast een manier waarop je een dergelijk onderonsje kan organiseren. Eenmaal samen hoeft het natuurlijk niet alleen over schoolwerk te gaan, dit is juist een moment om meer van elkaar te weten te komen. Bespreek dus ook persoonlijke dingen.

Als deze tijd samen bevalt, kan je vaker samen ‘aan school te werken’. Het is een mooie dekmantel om elkaar zonder directe romantische lading beter te leren kennen. Je kunt rustig aftasten of je elkaar leuk vindt. En als hij toch niet zo leuk is als je dacht, kan je weer zelfstandig (of met anderen) aan school werken en is er geen ‘mislukte’ date aan voorafgegaan.

Als hij wel zo leuk is als je dacht, is het tijd voor een volgende stap. Probeer hem eens aan te raken op z’n arm of been. Als hij bij je vandaan beweegt, is dat een teken dat hij dat (nog) niet prettig vindt. Als hij je aanraking beantwoordt door een beetje terug te duwen of naar je te lachen, weet je dat je beet hebt.

Misschien heeft hij jou ondertussen al lang mee uitgevraagd, maar misschien vindt hij het óók spannend en wacht hij (nog steeds) op jou. Vanaf hier is het aan jou: alle seinen staan op groen. Jullie ervaren elkaars gezelschap positief en er is zelfs sprake van aantrekkingskracht.
Wat wil jij nu? Naar de bioscoop? Koffiedrinken? Vraag hem mee en kijk waar het toe leidt.

Ennuh, neem niet te grote stappen: je hoeft niet direct te trouwen. Je hoeft alleen na ieder contact te bedenken of het leuk genoeg was om nog een keer af te spreken. Als het lang leuk blijft, bouw je vanzelf aan een fijne relatie.

Veel flirtplezier!

Lfs,
Tosca.

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 3 November 2021 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top