Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 oktober 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, hoe kom ik onder die Ibiza-vakantie met vriendinnen uit?

Lieve Tosca,

Tijdens de lockdown miste ik mijn vriendinnen verschrikkelijk en tijdens een wijn-overgoten Zoom-call in maart hebben we elkaar beloofd deze zomer alle gemiste feestjes in te halen en samen twee weken naar Ibiza te gaan. Het leek toen een hartstikke goed idee, maar ondertussen moet ik er niet aan denken. Zij kijken uit naar een feestvakantie en zijn druk met kaartjes en outfitjes, maar ik wil gewoon met m’n vriend weg deze zomer. Het liefst naar een camping ver van alle andere mensen. Is er een elegante manier om onder deze afspraak uit te komen?

Lfs,
Partypooper

Lieve Partypooper,

Mijn eerste reactie op je vraag was vrij rechtlijnig: je hebt die belofte gemaakt, dus je moet die belofte nakomen. Dus hup, niet zeuren en gaan. Het wordt vast leuk als je er bent.

Maar toen ik het optikte, voelde het veel te streng. Want waarom zou dat eigenlijk moeten? Mag je niet van gedachten veranderen, jawel toch?

Toen ik je vraag maandagavond op Instagram aan onze volgers voorlegde, was er een aantal strenge reacties. Maar die werden al snel gevolgd door een reeks compromissen en adviezen om gewoon eerlijk te zijn. En ook mijn reactie is na een nachtje slapen 180 graden gedraaid: Je hoeft helemaal niet ‘Hup!’ te gaan als je niet wil. Als ik jou was zou ik eerlijk aan je vriendinnen vertellen dat je behoeftes veranderd zijn. En dat het je spijt en dat je ze heel lief vindt, maar dat je deze zomer wat anders gaat doen.

Je vriendinnen vinden het waarschijnlijk jammer dat jullie niet twee weken samen op stap gaan en misschien zijn ze daar een beetje nukkig over, maar vrienden gunnen elkaar het beste. En als jij behoefte hebt aan tijd en rust met je vriend, zullen ze dat uiteindelijk accepteren. Want waarom zouden ze in hemelsnaam willen dat jij met tegenzin je schaarse vrije tijd en geld investeert terwijl je liever ergens anders bent?

Neem wel je verantwoordelijkheid voor de veranderde situatie. Je hebt gezegd dat je mee zou gaan, mensen hebben zich verheugd en nu verbreek je die belofte. Geef je vriendinnen de mogelijkheid om daar iets over te zeggen en bied je excuses aan waar nodig is.

Als er kosten zijn gemaakt waar jullie niet meer onderuit kunnen, is het niet meer dan netjes om die te vergoeden. Het is niet eerlijk je vriendinnen op te zadelen met de eventuele financiële gevolgen van jouw keuze. Denk hierbij aan jouw deel in het huurappartement of gekochte tickets voor feestjes. Mocht men iemand anders kennen die in jouw plaats mee kan gaan, dan heb je geluk en kan diegene de kosten op zich nemen.

Op Instagram suggereerde iemand dat je ook een week met je vriendinnen en een week met je vriendje weg zou kunnen gaan. Dat zou een alternatief kunnen zijn, als je daar wel zin in hebt.

En denk voor de volgende keer aan het spreekwoord: Afspraken in vreugde en verdriet, maak ze niet. En dat is niet voor niks een spreekwoord, het gaat vaker ‘mis’. Wees blij dat tijdens jullie borrel de tatoeagestudio’s dicht waren en jullie nu niet rondlopen met matching tramp stamps. It could have been so much worse!

Fijne vakantie!

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 7 July 2021 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top