Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 september 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, hoe maak ik een goede indruk op mijn nieuwe klasgenoten?

Lieve Tosca,

Op de havo had ik veel vrienden met wie ik iedere pauze doorbracht. Dit jaar begin ik in m’n eentje aan een nieuwe studie in een nieuwe stad en daar zie ik best tegenop. Ik moet snel vrienden maken, want het lijkt me niets om iedere pauze alleen te eten. Hoe maak ik een goede eerste indruk en zorg ik dat mijn klasgenoten me mogen?

Lfs, Groentje

Lief Groentje,

De angst die jij beschrijft, zullen veel eerstejaars herkennen. Gelukkig kan ik zeggen dat ik verdomd weinig eenzame lunchers zie hier op school. En dat zullen echt niet allemaal geboren sociale superhelden zijn, maar gewoon mensen die elkaar hier hebben leren kennen en er samen het beste van maken.

Maar goed, het kan nooit kwaad om wat handvatten te krijgen voor een goede eerste indruk en daarom heb ik Paul Vrouwenvelder, een van de auteurs van het boek De sociale superheld, om advies gevraagd. Paul: ‘Doe je niet anders voor dan je bent. Wanneer je jezelf anders voor gaat doen in de hoop dat mensen jou leuk gaan vinden, merken ze vaak al snel dat je niet ‘echt’ bent. En als mensen dat gevoel hebben, zijn ze niet bij je op hun gemak, terwijl dat juist het begin van vriendschap is.’

Duidelijk. Zijn er dan nog andere manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat mensen je aardig vinden? Paul: ‘Zodra je niet meer bezig bent met wat andere mensen van je vinden, kan je je energie gebruiken om naar ze te luisteren en te ontdekken wat de ander leuk maakt. Als mensen zich door jou gehoord voelen, vinden ze jou ook leuker. Daarnaast zijn positieve mensen gezelliger om mee om te gaan. Dus geef complimenten en wees enthousiast over de dingen die je gaaf vindt.’

Duidelijk advies. Kom dus met een glimlach naar school. Iedereen is nieuw en iedereen zoekt aansluiting. Het zal dus niet lang duren voor je een heel nieuwe en gezellige vriendengroep hebt.

Lfs, Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
Gepubliceerd: 6 July 2021 • Eerstejaars

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top