Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
11 april 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, ik huur inclusief maar m’n huisbaas wil dat ik bijdraag aan de gemeentelijke heffingen. Kan dat?

Lieve Tosca,

Sinds een paar maanden huur ik een appartementje in Rotterdam. Bij mijn weten is het stevige bedrag dat ik maandelijks naar m’n huisbaas overmaak inclusief alle kosten, maar daar denkt hij anders over. Afgelopen week kreeg ik een mailtje: de hoogte van de gemeentelijke belastingen was vastgesteld en de komende tien maanden moet ik daarom extra huur betalen. Kan dat zomaar?

Lfs,
Genaaid

Hi Genaaid,

Onvoorziene kosten kunnen je financiële plannen in de war schoppen (bye spaargeld!), maar of je genaaid bent durf ik niet te zeggen. Want: Heb je een huurcontract ondertekend en zo ja, wat staat er in dat huurcontract over de huur en hoe die is opgebouwd?

In sommige gevallen betekent inclusief dat je huur betaalt inclusief (een voorschot voor) gas, water en licht (stroom, dus). In andere gevallen heeft de huisbaas ook voorschot ingecalculeerd voor andere kostenposten zoals afvalstoffenheffing. Het is dus handig om het huurcontract dat je hebt getekend even door te pluizen om te ontdekken wat je precies hebt afgesproken en of je huisbaas zich aan de regels houdt.

Als je huisbaas zich aan de gemaakte afspraken houdt, is de kans groot dat je zal moeten betalen. Als in je contract andere afspraken staan, kun je bezwaar maken. Als je twijfelt, zou je contact op kunnen nemen met het Jurdisch Loket. Hier zitten mensen die je – momenteel telefonisch – bijstaan met raad.

Twee superhandige tips die ik in de reacties op onze Instagram stories kreeg maandagavond: ‘Neem een rechtsbijstandverzekering, die kan je in dit soort zaken bijstaan met raad en daad. Die paar euro per maand, verdien je zo terug in dit soort conflicten.’ En: ‘Als je afgelopen jaar weinig inkomsten had, kan je de gemeente verzoeken de lasten kwijt te schelden. De formulieren daarvoor vind je op deze pagina.

Als je helemaal geen huurcontract hebt, is het handig om er eentje te organiseren omdat je in zo’n contract afspraken maakt over de duur van de huur, de rechten die daaraan verbonden zijn, de opzegtermijn en de hoogte van de huur. Dingen die je als (ver)huurder graag zwart-op-wit hebt. Op verschillende websites vind je standaardcontracten die je verhuurder kan invullen en die jullie beiden kunnen ondertekenen.

Succes!

Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 3 March 2021 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top