Lieve Tosca, ik was te laat op mijn sollicitatiegesprek en meteen kansloos. Is dat normaal?
Lieve Tosca,
Vorige week had ik een sollicitatie bij een koffietentje. Ik keek ernaar uit daar te werken want het is een plek waar ik zelf graag kom. De sfeer is er goed en de mensen die er werken zijn relaxt en maken grapjes. Helaas was ik door een uitgevallen metro een klein kwartiertje te laat. Ik had nog geappt om te zeggen dat ik later was, maar de eigenaar was onverbiddelijk: ik kon direct weer vertrekken want ik was niet betrouwbaar genoeg. Vind jij dat normaal?
Lfs,
Klokkie
Lief Klokkie,
Maandag legde ik je vraag voor aan onze Instagramvolgers en daar kon je op een boel sympathie rekenen. Op de poll ‘Vind jij dat Klokkie terecht naar huis is gestuurd?’, zei een kleine zeventig procent ‘nee’. En een aantal volgers liet ook weten dat ze niet eens voor zo’n baas zouden willen werken.
Ik sta er anders in en misschien komt het omdat ik zelf manager ben. Naast ‘Lieve Tosca’, ben ik hoofdredacteur van Profielen en geef ik leiding aan de redacteuren, onze front-end developer en alle freelancers waar we mee werken.
Ik weet niet of het normaal is dat je onverrichter zake naar huis bent gestuurd, maar ik kan me deze reactie van de eigenaar heel goed voorstellen. Het is de baan van de manager van het koffietentje om ervoor te zorgen dat het koffietentje draait. Dat betekent dat er iedere dag voldoende personeel moet zijn, personeel dat doet wat er gedaan moet worden.
In de vroege ochtend moet er iemand zijn die de deur open doet, de lichten aanzet en het koffiezetapparaat inschakelt zodat de eerste klanten op de afgesproken openingstijd naar binnen kunnen en koffie kunnen drinken. Als ze tijdens openingstijd voor een dichte deur staan, gaan ze ergens anders heen en komen ze misschien niet meer terug.
Het is in de horeca – maar op veel meer plekken – belangrijk dat je punctueel bent. Daarmee laat je zien dat je baas op je kan vertrouwen. En dat is voor een manager belangrijk want een werknemer waar je niet op kan bouwen zorgt voor veel gedoe: mensen uit bed bellen, roosters aanpassen en ontevreden klanten.
En als je al tijdens je sollicitatiegesprek laat zien dat het je niet lukt om op tijd te komen, wanneer ga je dat dan wel laten zien? Ik zou als manager het risico niet nemen. Zeker niet als er ook in de sollicitatieprocedure andere potentiële werknemers zitten die het wel lukte om op tijd te komen.
Als je een sollicitatiegesprek hebt zijn er eigenlijk maar drie dingen die je moet doen: jezelf verzorgen zodat je fris ruikt en er netjes uitziet (kleren zonder vlekken hebben de absolute voorkeur), op tijd komen en vriendelijk zijn. Bonuspunten: een klein beetje onderzoek doen naar het bedrijf waardoor je niet de meest voor de hand liggende vragen stelt.
Voor de meeste bijbaantjes geldt: wat je komt doen kun je leren. Koffiezetten, bedienen, telefoons beantwoorden, lichte administratieve handelingen, klantenservice verlenen: allemaal dingen waar je geen hbo-diploma voor nodig hebt. Als je het al kan, is het mooi meegenomen. Als je het nog moet leren, kan dat vaak in een paar dagen. Je wordt vooral aangenomen op hoe representatief, leergierig en betrouwbaar je bent.
Dus neem de volgende keer een metro eerder. Je kan beter een extra rondje lopen of ergens een kopje koffie drinken dan te laat komen op je gesprek. Hoe goed je excuus ook is, het is direct een deuk in het vertrouwen die je (blijkbaar) niet altijd meer goed kan maken.
Sterkte met het verwerken van deze afwijzing en succes met het vinden van een andere baan.
Lfs,
Tosca
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Back to Top