Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, kan ik vrienden vragen een corona-zelftest te doen voordat ze langskomen?

Lieve Tosca, 

Binnenkort vier ik m’n verjaardag en na alle maanden van één-persoon-op-bezoek, wil ik graag wat groter uitpakken. Ik wil vier vrienden (twee stelletjes) uitnodigen om te komen eten. Nu zijn dat meer mensen dan er op 1,5 meter afstand aan m’n keukentafel passen, en eigenlijk wil ik daarom dat ze een zelftestje doen voordat ze komen, zodat we iets van zekerheid inbouwen. Ik stelde het aan een van de genodigden voor en die reageerde gebeten: vriendschap betekent voor hem ‘onvoorwaardelijk welkom zijn’. Wat vind jij?

Lfs,
Feestbeest

Lief Feestbeest,

Als jij een feestje organiseert, mag jij de regels bepalen. En als jij het fijn vindt dat je vrienden zichzelf even testen voordat ze langskomen, mag je ze dat vragen. Je zou zelfs tests voor ze kunnen kopen zodat jouw wens hen geen geld kost en ze niet de moeite hoeven te doen om naar de lokale supermarkt of drogist te gaan.

Tegelijkertijd is het aan je vrienden om hun eigen afwegingen te maken: als zij zich niet willen testen, is dat hun goed recht. Het is dan aan jou om te beslissen of je ze in huis wilt hebben, en met hoeveel tegelijk.

Maandagavond plaatste ik een poll in onze Instagram-stories. Meer dan zeventig procent van de stemmers vond dat jij deze vraag aan je vrienden kon stellen. In de reacties was men ook duidelijk: jouw feestje, jouw regels. Maar mensen reageerden ook kritisch: een zelftest biedt geen honderd procent zekerheid en waarom zou je nu een feestje met meerdere mensen willen geven terwijl de ziekenhuizen zo vol liggen? Waarom wacht je niet even tot de pandemie wat bekoeld is of knip je je feestje op in kleinere feestjes?

Als je toch nog voornemens bent de gedragsregels van de overheid te negeren, vind ik het geen slecht idee om een zelftest in te zetten voor een klein beetje extra zekerheid. Die zelftesten zijn absoluut niet onfeilbaar, maar ze zijn best goed in het herkennen van corona-besmettingen. Als je positief test, is de kans zeer groot dat je daadwerkelijk COVID-19 onder de leden hebt.

En dan wil ik het ook nog even hebben over die vriend die ‘onvoorwaardelijk welkom’ wil zijn. Dat vind ik nogal een statement. Een respectloos statement. Vriendschap is wat mij betreft respect hebben voor elkaar, ook wanneer je het niet met elkaar eens bent. Vrienden vinden samen een oplossing die voor beide partijen werkt. En de oplossing waarin hij tegen jouw zin in de vrijheid neemt om jou mogelijk te besmetten met een heftig virus (zie ook deze ervaringen) vind ik geen eer doen aan een vriendschap.

Fijne verjaardag! Ik hoop dat je een manier vindt om het te vieren.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 28 April 2021 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Lieve Tosca, kan ik vrienden vragen een corona-zelftest te doen voordat ze langskomen?

  1. De meeste personen in mijn vrienden- en kennissenkring die besmet zijn geraakt zijn besmet geraakt omdat iemand bij een klein feestje of diner geinfecteerd bleek te zijn en de hele groep heeft besmet. In hoeverre deze persoon daadwerkelijke klachten had of presymptomatisch was verschild nog wel eens maar ik vraag me dan af of dat “onverwaardelijke welkom” voor die vriend ook geldig is bij een loopneus en hoesten.

    Er zijn nog steeds mensen die er van uit gaan dat milde klachten vast geen corona zijn en zich niet laten testen. Er blijft alsnog een risico voor presymptomatische personen, ik heb me (nog) niet verdiept in de thuistest maar kan deze ook besmette mensen zonder symptomen detecteren?

    Je kan altijd nog een middenweg kiezen en vrienden die klachten hebben vragen zich te laten testen voor je feestje. Niet dat ik dat aanbeveel, mensen mogen hun influenza en rhinovirussen ook thuis houden wat mij betreft. Ik vind een “onvoorwaardelijke welkom” claimen ook nogal bizar, vriendschap is tweewegsverkeer.

    Als jij niet geinfecteerd wilt worden met een ziekte is dat jouw goed recht en het is een slechte vriend die dat niet begrijpt. Een virus kent geen vriendschap.

  2. Het is een heel goed idee om voorzichtig te zijn, en dat hoef je niet te verantwoorden. Overleg over beschikbaarheid en kosten van zo’n sneltest kan geen kwaad, ze zijn relatief goedkoop maar daardoor ook snel uitverkocht.
    Ik heb 1 technisch kritiekpuntje op het antwoord van Tosca: “Als je toch nog voornemens bent de gedragsregels van de overheid te negeren”. Hoeveel mensen thuis te ontvangen is een advies. En naar mijn eigen mening maakt het weinig uit of je 2 personen uit verschillende huishoudens ontvangt of 2 stellen die respectievelijk samenwonen. Dan heb je evenveel huishoudens bij elkaar.

  3. @Kika jonker, de overheid is lekker consistent in het taalgebruik over de regels/het advies over de ontvangst thuis. Op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/algemene-coronaregels/regels-voor-afstand-houden staat:

    “Mensen die op 1 adres wonen hoeven thuis en buitenshuis onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Maar zij houden zich wel aan het volgende:

    Ontvang zo min mogelijk bezoek. Mocht u toch bezoek ontvangen: beperk dit tot 1 persoon per dag en zorg ervoor dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar houden en de hygienemaatregelen naleven.”

    Maar op de specifieke pagina voor die “regel”, waar ook naar verwezen wordt in een directe link in die paragraaf, https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/algemene-coronaregels/bezoek, staat weer dat het een “dringend advies” is. Op diezelfde pagina echter wordt het ook een “maatregel” genoemd, dus het is geen wonder dat mensen in de war raken.

    Verder ben ik het helemaal met je eens over het tellen van huishoudens ipv individuen, ik ga op bezoek bij mensen die anders niet bij mij op bezoek zouden mogen komen, hoe is dat logisch?

  4. Die zelftest kan ook een vals gevoel van veiligheid veroorzaken. “De test is niet onfeilbaar”. Nou, als de test positief is, dan is het zo goed als zeker dat die persoon corona heeft. In dat opzicht is de test onfeilbaar (+ vrijwel altijd, natuurlijk). Maar helaas; als de zelftest een negatieve uitslag geeft is hij bij lange na niet onfeilbaar. Je kunt dus heel goed corona aan het verspreiden zijn met een negatieve zelftest op zak. Ik zou nog maar even wachten tot na de vaccinaties.

  5. @S. Heikamp het taalgebruik is inderdaad niet bepaald consistent, hoe ik het interpreteer is de maatregel dat het advies wordt gegeven, anders kan ik de logica niet meer vinden.

    Overigens worden veel maatregelen ook inconsistent gehandhaafd, bijvoorbeeld over het buiten afstand houden. Een aantal gemeentes vinden namelijk dat studenten die samenwonen buiten niet één huishouden zijn. Maar dat verschilt weer per gemeente. Inconsistent beleid, taalgebruik en handhaving dus.

    Heerlijk studiemateriaal voor juristen zal ik maar zeggen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top