Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, mag ik naar school als ik verkouden ben én negatief ben getest?

Lieve Tosca, 

Vanmorgen ben ik opgestaan met watten in m’n hoofd en een loopneus. Omdat ik allemaal belangrijke afspraken op school heb, heb ik een zelftest gedaan. Die was negatief. Uit vrees voor boze blikken in de metro en op school, ben ik toch thuisgebleven. Het liefst zou ik zo snel mogelijk weer naar school gaan, anders mis ik praktijkonderwijs. Mag ik eigenlijk naar school komen met een snotneus als ik geen corona heb? 

Lfs,
Zakdoek 

Lieve Zakdoek,

Balen dat je snotterig bent! Ik zie het overal om me heen. Blijkbaar heeft de afgelopen periode van beperkte sociale contacten ons immuunsysteem geen goed gedaan.

Ik vind het fijn dat je deze vraag stelt, want deze nieuwe fase van de pandemie in combinatie met gesnif, gesnuif en gesnotter zorgt voor allerhande nieuwe dilemma’s. En jij bent vast niet de enige die hiermee worstelt.

Het advies van de overheid is in beginsel vrij duidelijk. ‘Bij klachten: blijf thuis en laat u snel testen’, staat op Rijksoverheid.nl.

Maar dan hè, wat zijn die klachten dan? Op een andere pagina van de Rijksoverheid staat een opsomming:
– U bent verkouden (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn);
– u hoest;
– u bent benauwd of kortademig;
– u heeft verhoging (tot 38 graden Celsius);
– u heeft koorts (vanaf 38 graden Celsius);
– u ruikt en/of proeft plotseling niets meer, zonder dat uw neus verstopt is.

Het advies is dus je te laten testen als je een (of meerdere) van deze klachten hebt. En dat laten testen doe je bij de GGD omdat hun testen nauwkeuriger zijn dan de zelftesten die je gratis aan kan vragen of in de supermarkt kan kopen.

En wat ook handig is: als je positief test, word je gebeld door iemand van de GGD die allerlei vragen over het virus en jouw persoonlijke situatie kan beantwoorden. Ik heb dat zelf als zeer prettig ervaren en de mensen die de afgelopen weken om mij heen een doorbraakinfectie opliepen ook.

Als je van de GGD hoort dat je geen corona hebt, mag je weer naar school. Dit geldt voor studenten en medewerkers. Op de website van de gemeente Rotterdam staat: als je na een test geen corona blijkt te hebben, mag je met dezelfde klachten naar school. En de Hogeschool Rotterdam houdt zich aan deze regel.

Of het wijs is om met een snotneus naar school te gaan, laat ik aan jou. Want je weet dat je met jouw snotneus andere mensen aan kan steken die dan ook weer een dag school missen wegens testen en wachten op de uitslag. Maar dit is de realiteit waar we samen mee moeten dealen. In ieder geval tot de volgende persconferentie.

Beterschap!
Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 27 October 2021 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top