Lieve Tosca, mag ik volgende week alleen na een negatieve coronatest naar school?
Lieve Tosca,
Al weken lees ik allemaal berichten over sneltesten in het onderwijs en dat ‘we’ vanaf 26 april weer een dag per week naar school mogen. De afgelopen periode ging ik al een keer per week fysiek naar school voor praktijklessen. Klopt het dat ik vanaf maandag moet bewijzen dat ik gezond ben en alleen met een negatieve zelftest naar school mag? En zo ja: wie controleert dat dan?
Lfs,
Wattenstaaf
Lieve Wattenstaaf,
Maak je geen zorgen: je mag vanaf 26 april naar school zoals je de afgelopen maanden al deed. De regels die voorheen golden, gelden nu nog: als je klachten hebt die bij COVID-19 passen laat je je testen bij de GGD en kom je niet naar school. En als je wel naar school gaat, draag je in de gangen een mondmasker en houd je 1,5 meter afstand.
Toen demissionair minister Hugo de Jonge een paar persconferenties geleden vertelde over het heropenen van het hoger onderwijs en de thuistest, leek het alsof die twee niet zonder elkaar kunnen. Maar dat is een misverstand. Vanaf maandag mogen studenten weer vaker naar school én in mei stelt de overheid thuistesten beschikbaar voor studenten en medewerkers van onderwijsinstellingen. Op deze manier hoopt de overheid de verspreiding van corona beter onder controle te krijgen.
In de meivakantie kunnen studenten en medewerkers thuistesten bestellen via SURF, de overheid stelt er gratis twee per week beschikbaar. Tijdens de persconferentie waarin de minister deze thuistesten aankondigde zei hij dat je tijdens het tandenpoetsen zo’n test kan doen zodat je tijdens het ontbijt weet of je veilig naar school kan.
Op Instagram vroeg ik maandagavond aan onze volgers of ze voornemens zijn die testen te bestellen. Iets minder dan de helft (45 procent) is van plan dat te gaan doen. Iets minder dan 40 procent van de mensen die op de poll reageerden is van plan die testen te gaan gebruiken voordat ze naar de locatie gaan. Studenten én medewerkers willen niet testen om te bewijzen dat ze gezond zijn, daarnaast twijfelen ze aan de betrouwbaarheid van de thuistesten. Sommige studenten vrezen ook voor een soort schijnveiligheid.
Studenten die de testen wel gaan bestellen en gebruiken, doen dit vooral voor de veiligheid van de mensen om hen heen. Ze willen hun klasgenoten niet besmetten. Alle antwoorden vind je deze week in een highlight op ons Instagram-profiel.
Als je zo’n thuistest gebruikt, ben jij de enige die de uitslag weet. De hogeschool mag op dit moment niet vragen naar je testuitslag. Hoe lang dat zo blijft, is nog onduidelijk: het kabinet heeft afgelopen vrijdag een wetsvoorstel naar de Kamer gestuurd dat het mogelijk moet maken om studenten te verplichten een coronatest te doen voordat ze naar school komen. Maar dat wetsvoorstel is nog niet aangenomen.
Mocht je klachten hebben die bij COVID-19 passen of een positieve uitslag krijgen van zo’n thuistest, dan zou ik het wel zo sociaal vinden als je je ook nog bij de GGD laat testen en tot je de uitslag daarvan hebt, elk contact vermijdt. Ik weet dat er mensen zijn die me nu ‘een schaap’ vinden, maar als ex-coronapatiënt wens ik niemand een besmetting toe. En als je het niet van mij wil horen, lees hier dan de corona-ervaringen van tien studenten en een medewerker. Ik heb de interviews gedaan en vond sommige verhalen best schokkend.
Dus laat je testen bij klachten en ga in quarantaine als je positief blijkt.
Veel plezier op school!
Lfs,
Tosca
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Back to Top