Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 september 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, wat heeft de HR aan de ventilatie gedaan om coronabesmettingen te voorkomen?

Lieve Tosca,

We mogen na de zomer als het goed is weer allemaal op locatie werken en ik weet dat de hogeschool hard heeft gewerkt om alle hygiënemaatregelen in te voeren en te bewaken. Maar wat is er eigenlijk aan ventilatie gedaan? Ik werk in een oud pand waar het binnenklimaat voorheen niet al te gezond was. We kunnen onze handen wassen en afstand houden, maar in de klaslokalen en liften ademen we wel elkaars zuurstof in. Heeft de HR het Deltaplan Ventilatie bekeken en kunnen alle ruimtes voldoende geventileerd worden voor veilig gebruik? 

Lfs,
Zelfdenken

Lieve Zelfdenken,

Ik snap dat jij je zorgen maakt over de terugkeer naar de Hogeschool Rotterdam na de zomervakantie, dat doe ik ook. Ondanks dat ik corona heb gehad en gevaccineerd ben, wil ik liever niet nog eens besmet raken. De klachten zullen waarschijnlijk mild zijn, maar er is nog steeds een kansje dat ik anderen kan besmetten. En na besmetting test je nog een aantal weken positief, en dat is balen als ik een coronatest moet laten doen voor een uitje, tripje of een concert.

Het zou dus fijn zijn om de kans op een nieuwe besmetting zo klein mogelijk te maken en ventilatie is daar een belangrijk onderdeel van. Want iedere ziektekiem die je niet inademt, kan je ook niet ziek maken.

Het RIVM raadt het rondpompen van lucht (recirculatie) af en de HR heeft de luchtbehandelingsystemen waar nodig aangepast. Er wordt nu gebruikgemaakt van honderd procent verse lucht en dat draagt volgens de corona-update van augustus 2020 bij aan ‘een prettig en gezond binnenklimaat.’

De hogeschool heeft voor de vorige zomervakantie alle ruimtes binnen de gebouwen gecontroleerd. Van zestien ruimtes was het niet duidelijk of het ventilatiesysteem voldoende functioneerde. Daarop zijn aanvullende maatregelen genomen zoals het openzetten van ramen tijdens de openingstijden. Ruimtes die niet voldeden en waar geen aanvullende maatregelen genomen konden worden, zijn niet in gebruik genomen. Dat gold uiteindelijk voor slechts twee ruimtes.

Heb je vragen over ventilatie op jouw locatie, stuur dan vooral een mailtje naar corona.info@hr.nl. Stel je vragen voor de vakantie, dat scheelt je een boel nagelbijten richting de eerste lesdagen van het jaar. En laten we hopen dat de besmettingen tegen die tijd onder controle zijn en dat we weer naar school kunnen voor lessen, werk en andere dingen.

Fijne vakantie!

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 14 July 2021 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top