Problemen van Caribische studenten? We zijn ermee bezig, zegt Van Engelshoven
Gepubliceerd: 8 September 2021 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Huisvestingsproblemen, geldzorgen, gebrek aan ondersteuning… Caribische studenten hebben het soms zwaar in Nederland. ‘De problematiek is weerbarstig en complex’, schrijft demissionair minister Van Engelshoven nu zeven maanden later.
Vorig jaar sloeg de nationale ombudsman alarm over studenten die hierheen komen uit het Caribische deel van het koninkrijk. Dat zijn de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten plus de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
De Caribische studenten lopen in Nederland tegen vooroordelen aan, kampen soms met taalachterstanden, krijgen gedoe met zorgverzekeringen en andere formaliteiten en hebben hier vaak geen netwerk om op terug te vallen. Geen wonder dat ze relatief vaak afhaken in het hoger onderwijs. Er moet snel iets gebeuren, aldus de ombudsman.
Lees ook (artikel gaat daaronder verder):
Studenten uit Caribisch Nederland kampen vaak met problemen: ‘Je stapt enorm uit je comfortzone’
Maar zo snel gaat dat niet. Zeven maanden later, midden in de zomer, schreef de minister een reactie op de waarschuwingen van de Ombudsman. De rode draad in die reactie: u heeft gelijk, we zijn ermee bezig.
HR nam voortouw voor goede aanpak
Nu stuurt de minister een brief aan de Tweede Kamer met ongeveer dezelfde boodschap. Ze doet uit de doeken hoe lastig de problemen zijn. Alleen al het aanvragen van een BSN-nummer is lastig, want dat kan pas als de studenten hier bij een gemeente zijn ingeschreven. Ook het voorbereidend onderwijs en de studievoorlichting kunnen beter.
Deels zijn het problemen waar internationale studenten nu eenmaal tegenaan lopen, maar dat is volgens de minister geen excuus. Als de jongeren naar het hoger onderwijs willen, hebben ze vaak weinig andere keuze dan naar Nederland gaan.
De Hogeschool Rotterdam, die relatief veel Caribische studenten trekt en de problemen dus van nabij ziet, heeft het voortouw genomen om samen met andere partijen tot een goede aanpak te komen. Dit najaar worden de voorstellen uitgewerkt, meldt de minister aan de Kamer.
Kloof tussen verwachting en realiteit
Bij haar brief zit ook een dik rapport van onderzoeksbureau ResearchNed over de ervaringen en het studiesucces van Caribische studenten. In het hoger onderwijs starten elk jaar zo’n 750 hbo’ers en 250 wo-studenten die uit dat deel van het koninkrijk komen.
Na acht jaar heeft slechts 40 procent van de Caribische hbo’ers en 75 procent van de wo’ers het diploma behaald. De kloof tussen verwachting en realiteit is bij hen groter dan bij andere studenten, constateren de onderzoekers.
Lees ook:
Bormans wil schakeljaar voor ‘warmere overdracht’ Caribische studenten
Tekst: HOP, Bas Belleman
Foto: Wikimedia
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top