Rotterdams onderzoek naar betrouwbaarheid corona-zelftesten gaat (nog?) niet door
Gepubliceerd: 19 May 2021 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Weet je nog, dat onderzoek naar de betrouwbaarheid van corona-thuistesten dat in april van start zou gaan? Voorlopig komt het er niet: de Medische Ethische Toetsingscommissie heeft afgelopen week het onderzoeksplan afgekeurd. De onderzoekers gaan in beroep.
Het onderzoek met sneltesten – dat officieel ‘Testen voor je Toekomst’ heet – is een samenwerkingsverband tussen Hogeschool Rotterdam, Albeda College, Erasmus Universiteit en Erasmus Medisch Centrum. Met het wetenschappelijk onderzoek, dat in opdracht van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap uitgevoerd zou worden, hoopte men bij te kunnen dragen aan meer ruimte voor fysiek onderwijs.
Paul Goossens, manager Integrale Veiligheid op de Hogeschool Rotterdam en coördinator van het onderzoeksproject, vertelde Profielen in maart hoe het onderzoek eruit zou gaan zien: ‘We gaan onderzoeken hoe betrouwbaar die tests zijn als studenten ze bij zichzelf afnemen. Studenten moeten zichzelf twee keer per week testen met een antigenen-sneltest en ondergaan daarnaast een zeer betrouwbare en gevoelige PCR-test om te valideren of de resultaten van de zelf afgenomen test kloppen.’
1500 studenten
Het plan was om van elke deelnemende onderwijsinstelling 500 studenten (dus 1500 in totaal) te vragen deel te nemen aan het onderzoek. De resultaten zouden in juni aan het ministerie gepresenteerd worden, zodat ze meegenomen konden worden in de plannen voor de heropening van het onderwijs in september.
Het onderzoek kan voorlopig niet starten omdat de Medische Ethische Toetsingscommissie (METC) het onderzoeksplan heeft afgekeurd. De specifieke reden hiervoor willen de deelnemende onderwijsinstellingen niet geven. Ze zijn voornemens beroep aan te tekenen bij de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek en willen daarom geen mededelingen doen over de inhoud van het oordeel van de METC en haar bezwaren daar tegen.
Zelftesten en toegang tot de HR-locaties
Momenteel kunnen studenten en medewerkers van de HR al gratis zelftesten bestellen om zichzelf twee keer per week thuis te testen op het coronavirus. Studenten en medewerkers kunnen de zelftesten nu op vrijwillige basis afnemen, het is geen voorwaarde voor toegang tot de panden van de HR en/of het fysieke onderwijs.
De overheid sorteert voor op mogelijkheden om studenten en medewerkers te kunnen verplichten zich te laten testen voor toegang tot hogeschool-locaties. De wet die dat mogelijk maakt is goedgekeurd door de Tweede Kamer, die daarbij wel heeft afgedwongen dat de medezeggenschapsraden van de verschillende onderwijsinstellingen hier het laatste woord in hebben. De wet moet nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer.
Tekst: Tosca Sel
Foto: Shutterstock
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top