Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Studentencollege’ als luis in de pels en ideeënplatform

Gepubliceerd: 9 March 2021 • Leestijd: 1 minuten en 4 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het college van bestuur van de Hogeschool Rotterdam zoekt naar mogelijkheden om het studentengeluid nog beter te horen dan nu het geval is. Gepleit wordt voor een ‘studentencollege’ dat met enige regelmaat met de bestuurders in gesprek gaat.

Het idee voor zo’n studentencollege komt uit het expertcollege dat sinds het najaar van 2019 bestaat en waarin elf docenten zitting hebben. Ze geven het cvb gevraagd en ongevraagd advies over onder andere de kwaliteit van het onderwijs. Het studentencollege moet een vergelijkbaar platform worden, bestaand uit studenten.

‘Komt ons geluid dan niet goed over?’

De centrale medezeggenschapsraad (cmr) plaatste gisteren wel enkele kanttekeningen bij het initiatief. ‘Komt ons geluid dan niet goed over?’, vroeg Sam van Leeuwen, studentlid van de cmr, zich bijvoorbeeld af. ‘En zo ja, zou er dan niet iets bij de cmr moeten veranderen? Op deze manier kunnen de bevoegdheden verschuiven; daar ligt mijn zorg.’

Collegevoorzitter Ron Bormans benadrukte dat het studentencollege geen formele status heeft zoals de medezeggenschap maar wel deels uit leden van imr’en (instituutsmedezeggenschapsraden) zou kunnen bestaan. ‘We proberen al een poos om de plek van de medezeggenschap te versterken maar zoeken ook naar andere manieren om het studentengeluid te horen. Bijvoorbeeld als het gaat over de vraag hoe blended learning moet worden ingericht.’

‘Lastig volk’ of meedenkers

Het is nog helemaal niet vastgelegd wie er in het studentencollege zitting gaan nemen, vertelde Bormans ook. ‘Klassenvertegenwoordigers? Ja, dat kan. Dat is nog onderwerp van gesprek. En misschien klinkt ‘studentencollege’ wel te ‘governance-achtig’ en moeten we nadenken over de naam. Het kan ook klankbord heten, ‘lastig volk’ of meedenkers. We willen een luis in de pels en studenten die met ideeën komen.’

Bormans kondigde aan het idee verder te gaan onderzoeken. Wordt vervolgd.

Tekst: Jos van Nierop

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to ‘Studentencollege’ als luis in de pels en ideeënplatform

  1. Wat voegt dit college toe t.o.v. de medezeggenschap en de medewerkers die gaan over onderwijskwaliteit / Kennis en Informatie? Ik neem aan dat die ook bezig zijn met de vraag hoe blended learning moet worden ingericht? Oftewel: welk probleem gaan we hiermee oplossen wat we met de bestaande organisatie niet op kunnen lossen? En waarom kunnen we dit met de bestaande organisatie niet oplossen? Wat is de grondoorzaak hiervan? Lost dit “Studentencollege” die grondoorzaak op?

    Ik krijg een beetje jeuk. 😉

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top