Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Cmr wil gratis ov voor alle HR-medewerkers

Gepubliceerd: 7 November 2022 • Leestijd: 2 minuten en 8 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De kosten die werknemers maken voor woon-werkverkeer moeten vanaf september 2023 volledig vergoed worden. Dat wil de centrale medezeggenschapsraad (cmr). HR-medewerkers die meer dan 20 kilometer van hun werkplek wonen, krijgen op dit moment alleen die 20 kilometer vergoed.

UPDATE – De cmr-vergadering waar dit voorstel in besproken is, is geweest. Het verslag van de vergadering, lees je hier: College tegen plan van cmr voor gratis ov: ‘Gaat te veel kosten’

In het huidige vervoersbeleid worden duurzame keuzes niet echt aangemoedigd, motiveert de cmr: ‘Openbaar vervoer-abonnementen (op maand- of jaarbasis op een vast traject) worden ontmoedigd door minder reisbewegingen, maar zijn wel de goedkoopste keuzes’, staat in het initiatiefvoorstel van de cmr dat vanmiddag met het college van bestuur wordt besproken. ‘Voor werknemers die verder weg wonen dan 20 kilometer levert dit de keuze op om in de auto te stappen in plaats van openbaar vervoer. Is dat wat we willen?’

’20-kilometerregel is niet sociaal’

De cmr vindt de 20-kilometerregel daarnaast niet zo sociaal. Medewerkers in een lage schaal zijn, als ze verder dan 20 kilometer moeten reizen, relatief (in verhouding tot hun netto inkomen) meer kwijt aan reiskosten dan hun collega’s in een hogere schaal. ‘Dit kan mede rechtgetrokken worden door openbaar vervoer volledig te vergoeden’, zegt cmr-lid Lidewij te Kate.

Het feit dat medewerkers die verder dan 20 kilometer van hun werk wonen (dat zijn er op de HR 1771 van de 4366; ruim 40 procent) meer reiskosten maken dan ze vergoed krijgen, vindt de cmr daarnaast niet  getuigen van goed werkgeverschap. De cmr: ‘De komende jaren is er schaarste aan personeel. De aantrekkelijkheid om te werken voor de HR is dan te vergroten door gunstige arbeidsvoorwaarden.’

Reizen met ov bij Windesheim volledig vergoed

De arbeidsvoorwaarden wat betreft reiskosten zijn op enkele andere hogescholen beter, weet de cmr. Medewerkers op Hogeschool Windesheim en de Hogeschool van Amsterdam hebben bijvoorbeeld de beschikking over een NS-Business Card voor zakelijk reizen.

Reizen met bus en trein (tweede klasse) worden bij Windesheim volledig vergoed. ‘Je hoeft de reis met de NS-Business Card niet te declareren. Daarnaast kan je in aanmerking komen voor een vergoeding voor het gebruik van je eigen vervoer tijdens het voor- en natraject van het traject met de bus en trein.’

‘Beloon medewerkers voor meest duurzame keuze’

De cmr wil dat je voor de meest duurzame vervoerskeus de hoogste vergoeding krijgt. Cmr-lid Ten Kate: ‘Wij zien graag dat werknemers die een duurzame variant kiezen beloond worden naar rato. Naast het ov zou dus ook vervoer te voet, op de fiets of op de deelscooter gestimuleerd dienen te worden in de mate waarin ze duurzaam zijn. Wij vinden ook dat de HR hier haar verantwoordelijkheid in dient te pakken om als werkgever duurzame keuzes te stimuleren.’

In lijn daarmee moet de huidige fietsregeling, waarbij onderhoud aan de fiets niet wordt vergoed, in de ogen van de raad op de schop. De cmr wil dat de medewerker kan kiezen, bijvoorbeeld tussen een leasefiets en een fiets van de zaak, inclusief onderhoud en verzekering. De hoogste vergoeding voor vervoer met eigen auto zou alleen mogelijk moeten zijn in uitzonderingsgevallen, bijvoorbeeld vanwege beperkte mobiliteit van de medewerker.

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Shutterstock

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

15 Responses to Cmr wil gratis ov voor alle HR-medewerkers

  1. Eens! Ook bij Hogeschool Inholland hebben alle medewerkers ook sinds een paar jaar een NS-Business Card (zonder declaratie-gedoe)

  2. Zeer noodzakelijk, sociaal en duurzaam plan, gelijk doen: eerlijke vergoeding en stimuleren van duurzame keuzes qua mobiliteit had op de HR al veel eerder geregeld moeten zijn, dus goed dat de CMR dit nu oppakt

  3. Wat een goed idee! Het is bizar dat in deze tijd de meest duurzame keuze (OV/fiets) niet gestimuleerd wordt. Dit zou volledig moeten worden vergoed.

  4. Absoluut! Ook andere hogescholen en universiteiten hebben een ruimere zo niet volledige vergoeding voor OV-reizen. Bovendien zijn er geen betaalbare huizen te vinden binnen 20 kilometer van de hogeschool.

  5. Helemaal eens met alle voorgaande reacties, fijn dat CMR dit oppakt!

    Hogeschool Rotterdam profileert zich graag als duurzaam. Het groen licht festival is net afgesloten (6/11) en HR heeft een programma Samen Duurzaam (bekijk het filmpje van Wijnand van den Brink https://youtu.be/f3ojQwhFdqk

    dus ik zou zeggen, mooie gelegenheid….. practice what you preach 😉

  6. Helemaal eens met de vorige reacties, Hogeschool profileert zichzelf graag als Duurzaam, HR heeft zelfs een “Samen Duurzaam programma”

    In bijgaande video vertelt CvB-Lid Wijnand van den Brink over zijn ervaringen met duurzaamheid. Hij wil hiermee het belang van het onderwerp via zijn eigen perspectief aan studenten doorgeven.
    In totaal zijn bijna 44.000 mensen actief binnen Hogeschool Rotterdam. Stel je voor dat die allemaal duurzaam & gratis kunnen reizen….dat zet zoden aan de dijk 😉 https://youtu.be/f3ojQwhFdqk

  7. Inderdaad wat Anouk schreef: geen betaalbare huizen binnen 20 km. Bovendien is 20 km helemaal niet zo ver. Ik woon bv verder dan 20 km, maar ben binnen 20 min met de trein in Rotterdam, prima te doen. Toch is de treinreis veel duurder dan de vergoeding die ik krijg. Eigenlijk vreemd dat je moet betalen om op je werk te komen toch?

  8. Inderdaad wat Judith schrijft: ‘Eigenlijk vreemd dat je moet betalen om op je werk te komen toch?’
    Ik betaal elke dag zo’n 10 euro bij om van en naar het werk te reizen. Dan is thuiswerken al snel veel aantrekkelijker. De Hogeschool Rotterdam is op vrijwel alle onderdelen een goede werkgever, maar de regeling voor reiskosten hoort daar niet bij.

  9. Top! Mooi ook om aan de reacties van wakkere collega’s te zien dat wonen, werken, reizen nu eenmaal met elkaar samenhangen (en in deze ‘vrije’ markt niet zomaar vrijelijk te ‘kiezen’ zijn…)

  10. Eindelijk! Wat een goed, duurzaam en fair voorstel. Voor mij de stap om weer met de trein te gaan reizen…..

  11. Niet meer dan logisch. Zou me verbazen als dit niet direct aangenomen wordt. En idd klaar met die declaraties. V steed die tijd liever aan studenten

  12. Ik vind het goed dat duurzaamheid gepromoot wordt en ben het op zich eens met de stelling dat het beter is om met het ov naar je werk te komen. Het is alleen jammer dat in sommige gevallen het ov niet erg aanlokkelijk is, omdat het 1,5 x langer duurt om op je werk te komen dan met de auto. Ik woon bv. in Gorinchem en moet 2x overstappen om op school te raken. dan ben ik uit en thuis 3 uur kwijt, terwijl dat met de auto 1u20 minuten is (2 x 42km). Ook in dit geval vind ik het erg vreemd dat ik veelal uit eigen zak betaal om te komen werken. Ik ben van mening dat ook het reizen met de auto beter vergoed moet worden.

  13. Wat een goed idee. Kom al jaren op de fiets, net een nieuwe e-bike gekocht met het fietsplan, een volledige vergoeding zou fijn zijn incl. onderhoud en verzekering want ik heb toch even moeten sparen. Ook uitbreiding van de gesloten fietsenstalling graag, het is (gelukkig) erg druk soms op MP.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top