Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De Rotterdamse studentenvakbond helpt, ook met praktische zaken

Gepubliceerd: 15 September 2022 • Leestijd: 2 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Wist je dat Rotterdam een eigen studentenvakbond heeft? STUUR werd vorig jaar opgericht en ‘onze’ Marijn Prins, HR-student en Profielen-blogger, is onlangs gekozen tot tot voorzitter. STUUR komt op voor studentenbelangen en helpt ook bij allerlei praktische kwesties.

STUUR was ook actief op het woonprotest dit jaar (archieffoto)

Als kersverse student komt er best veel op je af, zegt Marijn. ‘Zéker als je net achttien wordt of bent geworden.’ Want een achttienjarige is in Nederland – voor de wet – volwassen. Dat betekent dat je de nodige rechten krijgt, maar ook de plichten. ‘Je moet bijvoorbeeld zelf je zorgverzekering regelen’, zegt Prins.

Als je ook nog op kamers gaat in een grote, nieuwe stad waar je niemand kent en je ook nog eens nieuwe vrienden moet maken, dan ligt er best veel op je bordje. Is dat niet te veel voor jonge mensen? ‘Ja en nee’, zegt Prins. ‘Enerzijds kan het je voldoening geven als je het allemaal zélf kan regelen en doen, maar we zien steeds meer mensen die zich bij ons melden, waarbij het niet lukt. En dat is ook niet erg, want samen kun en weet je altijd meer’, zegt Prins.

Huurcontract? Weet wat je tekent

portret van Marijn Prins

Neem bijvoorbeeld de studentenkamer. Veel studenten, legt hij uit, tekenen blind (huur)contracten zonder te weten waar ze nou eigenlijk precies voor tekenen. Zelf heeft Prins daar ook de nodige ervaring mee: ‘Ik woonde op een studentenkamer van zeven vierkante meter voor 500 euro. Inmiddels zal er wel 600 voor gevraagd worden’, lacht hij. ‘STUUR biedt, onder meer, de service aan dat wij jouw huurcontract bekijken en in simpele, heldere taal uitleggen waar je nou precies voor getekend hebt.’ ‘We zien wel dat veel studenten zich bij ons melden van wie de huur te hoog is of die problemen hebben met hun verhuurder, maar geen actie durven te ondernemen tegen hun huisbaas. Het is immers de persoon die je een dak boven je hoofd biedt.’

Met de nog steeds zeer nijpende (studenten)woningnood – ook in Rotterdam – zijn veel studenten geneigd om blind alles te accepteren wat zij krijgen aangeboden, ook als de huisbaas – achteraf gezien – krankzinnige eisen stelt. ‘Veel mensen denken dat ze geen schijn van kans maken omdat ze al getekend hebben. Maar de wet staat altijd boven jouw huurcontract.’ Kortom, mocht je inderdaad blind getekend hebben voor de voorwaarde dat jouw huisbaas bijvoorbeeld altijd binnen mag komen lopen, dan kun je daar alsnog achteraf bezwaar tegen indienen.

Ondersteunen en lobbyen

De vakbond heeft meerdere ‘pijlers’. Naast het huuradvies ondersteunt STUUR studenten in een conflict met hun huisbaas of opleiding – denk aan een geschil met de examencommissie -, organiseert de bond demonstraties voor rechten van studenten en lobbyt STUUR richting de gemeente en besturen van de HR en andere onderwijsinstellingen over kwesties die studenten aangaan.

Als voorbeeld noemt Prins de energietoeslag – bedoeld als compensatie voor de snel stijgende energieprijzen. ‘Minima in Rotterdam kunnen bij de gemeente die toeslag aanvragen. Qua inkomenseis zou dat ook voor studenten moeten gelden, maar de gemeente sluit studenten uit van die toeslag’, vertelt Prins. De vakbond heeft inmiddels een ‘meldpunt energiearmoede’ geopend. En zijn beste tip? Prins blijf dicht bij huis: ‘Word lid van de vakbond.’

Tekst: Rutger de Quay
Foto’s: Rutger de Quay, Joppe Hoekstra (portret)
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top