Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Geen energietoeslag voor Rotterdamse studenten, STUUR roept op tot maken van bezwaar

Gepubliceerd: 8 July 2022 • Leestijd: 2 minuten en 36 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De gemeente Rotterdam heeft geen geld voor een eenmalige energietoeslag van 800 euro aan studenten, stelde wethouder Enes Yigit gisteren in de gemeenteraad. Vakbond STUUR roept studenten op bezwaar te maken.

Het zou volgens de wethouder om meer dan 20.000 studenten gaan, de compensatie zou de gemeente dan 20 miljoen euro kosten. ‘Wel is afgesproken een lobby bij het Rijk te starten om ook voor hen die eenmalige toeslag los te peuteren’, schrijft RTV Rijnmond.

Coalitie stemt tegen

De Partij voor de Dieren had in een motie gepleit voor een energietoeslag voor studenten maar die werd niet gesteund door coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam, DENK, D66 en VVD, een meerderheid. Ook 50+, ChristenUnie en Forum voor Democratie stemden tegen.  

Marijn Prins, Hogeschool Rotterdam-student en secretaris van de Rotterdamse studentenvakbond STUUR is erg teleurgesteld in de reactie van de wethouder en in het niet aannemen van de motie. ‘Het is bizar dat studenten in de steek worden gelaten.’

Veel studenten komen door de stijgende energiekosten in de problemen, stelt STUUR. Het kabinet besloot in maart om mensen met lage inkomens financieel te steunen maar studenten komen daarvoor niet in aanmerking. Omdat de ‘woonsituatie van studenten zeer divers is’ adviseerde het kabinet ook aan gemeenten om studenten geen energietoeslag te geven. Onder andere Delft doet dat wel, Rotterdam niet.

‘Er wordt een arbitraire grens getrokken’

Marijn Prins: ‘Er wordt een arbitraire grens getrokken die niet mag. Dit gaat om mensen die niet of weinig kunnen werken omdat ze moeten studeren.’ In zijn blog die hij op persoonlijke titel schreef spreekt hij over discriminatie.
‘We hebben gewoon recht op dit geld’, schrijft hij, wijzend op uitspraken van juristen.

Juridisch expert Willy Heesen stelde eerder dat studenten ‘als groep’ niet zomaar kunnen worden uitgesloten van de toeslag. Dat hun woonsituatie ‘zeer divers is’ is volgens hem en andere juristen geen goede reden. Studenten die een zaak aanspannen tegen hun gemeente zullen gelijk krijgen van de rechter, verwachten ze.

‘Vraag compensatie toch aan’

Marijn Prins roept gedupeerde studenten op om bij de gemeente toch de energiecompensatie aan te vragen en bezwaar te maken bij STUUR, die de bezwaren doorstuurt naar de landelijk vakbond LSVb. Prins: ‘Zij hebben al veel bezwaren. Een rechtszaak gaat er komen.’

De gemeenten voorzien problemen als studenten massaal in beroep gaan tegen de beslissing om hun geen energietoeslag te geven, waarschuwden ze deze week. Dan kan het hele proces weleens vastlopen. Ze wilden dat het kabinet een oplossing zou zoeken maar dat gaat er  voorlopig niet van komen.

Minister: ‘Doe beroep op individuele bijzondere bijstand’

Minister Carola Schouten heeft de Tweede Kamer gisteren gemeld dat de energietoeslag voor studenten er echt niet gaat komen. ‘Maar als een student toch door de gestegen energiekosten in een schrijnende situatie terecht is gekomen, kan hij wel een beroep doen op de individuele bijzondere bijstand, stelde ze gisteren in de Tweede Kamer. ‘Waarbij de hoogte van het inkomen en de hoogte van de kosten worden betrokken.’

De hoogst mogelijke lening bij DUO telt mee als inkomen, ook al moet je die lening later weer terugbetalen. Daar wil de Tweede Kamer iets aan doen. Met steun van regeringspartijen D66 en CDA is een PvdA-motie aangenomen. Daarin staat dat studenten op een laagdrempelige manier bij hun gemeenten terecht moeten kunnen. Bovendien zouden regering en gemeenten moeten voorkomen dat studenten maximaal moeten lenen voordat ze hulp krijgen.

‘Gemeenten moeten rekening houden met studenten’

Volgens de aangenomen PvdA-motie moeten gemeenten echter wel rekening houden met studenten. Het Rijk zou in de gaten moeten houden of de studentensteden dan niet in de problemen komen met hun budget.

Dat vindt minister Schouten zelf ook. Ze heeft met de vereniging van gemeenten afgesproken ‘dat we voortdurend vinger aan de pols houden’ hoeveel studenten in de knel komen en een beroep doen op de bijzondere bijstand.

Tekst: HOP, Bas Belleman & Profielen, Jos van Nierop

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top