Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR wil bsa na twee jaar mét goede studiebegeleiding

Gepubliceerd: 14 September 2022 • Leestijd: 2 minuten en 26 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hoe de bsa-regeling er na dit studiejaar uit gaat zien is nog niet bekend maar op de HR wordt er al flink over gepraat, onder andere in de centrale medezeggenschapsraad (cmr). Gedacht wordt aan een bindend studieadvies na twee jaar, in combinatie met goede studiebegeleiding.

‘Het bsa moet je niet lostrekken van hoe het hele onderwijs is ontworpen’, stelde collegevoorzitter Ron Bormans deze week in de cmr-vergadering. ‘Eerst ontwerp je het onderwijs en aan het einde van de rit kijk je wat daarbij een verstandig bsa is.’

Het college van bestuur wil daarbij af van het harde selectie-instrument – na één jaar – dat het bsa was. Bormans: ‘Toen we dat in coronatijd weghaalden, bleken sommige studenten toch succesvol te zijn. We willen de studenten graag twee jaar de tijd geven. Daarbij moet het niet zo zijn dat ze drie weken voordat dat tweede jaar eindigt, te horen krijgen dat ze het niet gaan halen. Er hoort een begeleidingsstructuur bij.’

Voor zo’n structuur en voor het herontwerpen van het onderwijs krijgen de opleidingen tot 2026 de tijd, waarbij ze het niet allemaal hetzelfde doen en het niet op hetzelfde moment invoeren.

Revival-gedachte van de propedeuse’

Ron Bormans spreekt bij het beoogde beleid over ‘een revival-gedachte van de propedeuse’. Het idee is: als je je p haalt, moet je de hele opleiding kunnen halen. De collegevoorzitter: ‘De uitval in de eindfase is de laatste jaren zo’n 10 tot 20 procent. Dat is heel erg, en ik vind dat eerder een verantwoordelijkheid van ons dan van jonge mensen.’

Niet dat de eigen verantwoordelijkheid van studenten onbelangrijk is, ook in je propedeuse. Bormans: ‘Als je twee jaar de tijd krijgt en dat is ook nog eens ingebed in een zorgvuldige begeleidingsstructuur, dan mag je ook een appèl doen op de eigen verantwoordelijkheid van de student.’

‘Naar een andere opleiding brengen’

In die begeleidingsstructuur moet er ook, vertelde Zakia Guernina namens het collegebestuur, ruimte zijn om voor studenten die mogelijk niet op hun plek zitten ‘naar een andere opleiding van de HR te brengen’.  Voor studenten die niet switchen gaat mogelijk ook de doorstroomnorm gelden: dat je pas naar de hoofdfase van je opleiding mag als je 60 punten hebt. Dit gekoppeld aan verschillende momenten in een jaar dat je dan kunt instromen. Bij de opleiding informatica loopt op dit moment een experiment met zo’n doorstroomnorm.

Ergens dit najaar, verwacht Bormans, wordt duidelijk of de regering ruimte gaat bieden aan een bsa na twee jaar. Op dit moment is alleen eenjarig bsa mogelijk, waarbij hogescholen de vrijheid hebben om dat zelf nader in te vullen. De HR koos afgelopen zomer voor een dringend studieadvies, omdat een bsa na twee jaar nog niet mocht.  

‘Het vergt nogal wat van docenten’

Het beoogde beleid moet de uitval tijdens zowel de propedeuse als de eindfase verlagen. ‘We willen het studentsucces omhoog krijgen en dat vergt nogal wat van docenten’, beaamde bestuurder Guernina. Een bsa na twee jaar moet er ook voor zorgen dat er minder wordt geswitcht tussen hogescholen, dus dat een student die na een jaar weg moet bij de Haagse Hogeschool daarna dezelfde studie op de HR gaat proberen.

Daarbij zou het prettig zijn als collega-hogescholen ongeveer hetzelfde bsa-beleid hanteren, maakte Bormans duidelijk na een vraag van cmr-lid Lidewij ten Kate over concurrentie. ‘We moeten goed kijken wat er om ons heen gebeurt. We moeten geen concurrentie krijgen op een verkeerd soort attractiviteit’, aldus Bormans doelend op studenten die een hogeschool kiezen op basis van het voor hen meest gunstige bsa-beleid.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top