Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Instroom hbo terug naar niveau van voor corona

Gepubliceerd: 11 February 2022 • Leestijd: 1 minuten en 11 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De coronacrisis zorgde in 2020 voor een flinke golf eerstejaars in het hbo, maar dit studiejaar is de instroom naar een normaal niveau gedaald. In totaal tellen de hogescholen nu een recordaantal van ruim 492 duizend studenten.

De totale instroom is 8,6 procent lager, en die daling komt geheel voor rekening van de hbo-bacheloropleidingen (-10,7 procent). Er begonnen vooral minder havisten, blijkt uit de definitieve tellingen. Het aantal eerstejaars bij de associate degree- en de masteropleidingen groeide nog wel, met 1,3 en 13,3 procent.

Voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen is blij dat de instroom weer terug is op pre-coronaniveau. Maar er doemt alweer een nieuw probleem op. Hij vreest dat er in september 2022 veel minder studenten aan het hbo zullen beginnen als ze een jaar later een basisbeurs krijgen. ‘Het is van groot belang dat er snel duidelijkheid komt over de manier en het tijdstip waarop deze verandering wordt doorgevoerd’, zegt voorzitter Limmen. ‘Het risico bestaat dat scholieren hun studie een jaar uitstellen in afwachting van een aantrekkelijker vorm van studiefinanciering.’

Verpleegkunde en pabo nog steeds populair

Bij de verpleegkundeopleidingen is de daling van de instroom het kleinst. Daar meldden zich in oktober maar 1,3 procent minder eerstejaars aan: 7.381 om precies te zijn, tegen 7.480 in 2020 en 6.511 in 2019.

Ten opzichte van 2019 blijft ook de instroom bij de pabo’s groeien: toen waren er 5.201 eerstejaars en nu 5.311, met een uitschieter van 6.845 in recordjaar 2020.

Instroom HR 9,2 procent lager dan jaar eerder

De definitieve instroom over het studiejaar 2021 is bij Hogeschool Rotterdam 9,2 procent lager uitgekomen dan een jaar eerder. ‘Dit zijn de cijfers waar we rekening mee hielden’, zegt Bormans in een bericht op het intranet van de HR. ‘Dat we in sommige sectoren minder studenten ontvangen ligt in de lijn der verwachting. Wat ik belangrijker vind is dat de daling bij belangrijke tekortsectoren zoals zorg, onderwijs en techniek meevalt.’

De grootste hogeschool van Nederland is en blijft de Hogeschool van Amsterdam (48.237), gevolgd door Fontys (45.888), Hogeschool Rotterdam (40.868), Utrecht (38.744) en Arnhem & Nijmegen (37.360).

Tekst: HOP, Hein Cuppen/Profielen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top