Lieve Tosca, heb je in de ochtend meer kans om je rijbewijs te halen?
Lieve Tosca,
Ik mag gaan afrijden en heb gehoord dat je dat beter ‘s ochtends vroeg kunt doen, omdat het CBR elke dag een bepaald percentage van de kandidaten moet laten zakken. Aan het begin van de dag laten ze de meeste mensen slagen, aan het eind kijken ze hoeveel er nog moeten zakken. Is dit waar?
Groet,
Afrijder
Lieve Afrijder,
Zo lang als ik mensen ken die afrijden, gaat dit verhaal rond. En omdat ik het ook niet weet, legde ik je vraag voor aan het CBR, het Centraal Bureau voor de uitgifte van Rijvaardigheidsbewijzen. Daar kwam snel een kort en duidelijk antwoord op. De woordvoerder laat weten: ‘Hier kunnen we kort over zijn: deze bewering is onwaar.’
Gelukkig kon-ie er ook lang over zijn, dan leren we er ook nog wat van: ‘Het CBR is een onafhankelijke overheidsinstantie zonder winstoogmerk en heeft geen belang bij meer of minder inkomsten’, legt de woordvoerder uit. ‘Onze examinatoren beoordelen iedere dag elk acht examenkandidaten op hun rijvaardigheid.’
Het CBR neemt jaarlijks 475.000 praktijkexamens voor motor, auto, aanhangwagen en bromfiets per jaar af en helaas slaagt slechts de helft van de kandidaten bij het eerste examen. Waar ligt dat aan? De woordvoerder vertelt: ‘Bij ieder examen wordt gekeken of de kandidaat het rijden goed beheerst. Dat is een belangrijke functie, want iemand die nog niet goed genoeg kan rijden zou niet alleen een gevaar voor zichzelf, maar ook voor andere weggebruikers kunnen worden wanneer die zou slagen. En natuurlijk laten zij kandidaten slagen die voldoen aan de criteria om veilig de weg op te kunnen.’
Wat kan je zelf doen om je kans op het halen van je rijbewijs zo groot mogelijk te maken? De woordvoerder heeft wel een idee: ‘De oorzaken van het lage slagingspercentage liggen vaak bij zelfoverschatting van de kandidaat en bij de kwaliteit van de rijopleiding.’ Het CBR heeft een tip-pagina gemaakt met tips over het vinden van een goede rijschool en het halen van je examen.
Jij kan dus lekker afrijden op een tijdstip dat jou schikt. Als jij ‘s morgens het scherpst bent, is dat het perfecte moment voor jouw examen. Ben je juist in de middag bij de pinken, dan zou ik zeker niet in de ochtend afrijden.
Succes met je examen! Ik hoop dat je bij de vijftig procent goed voorbereide gelukkigen hoort en ik één keer slaagt.
Lfs,
Tosca
Het idee dat een aantal mensen “moeten” zakken is wel gebaseerd op een realistisch fenomeen: als iedereen voor je toets slaagt is dat of verdacht (de examinator oordeelt bewust niet goed) of je toets is te makkelijk en kan geen onderscheid maken in de kwaliteit van vaardigheden. Dit fenomeen speelt ook in ons onderwijs.
Gezien het niet realistisch is dat iedereen altijd goed voorbereid een toets in gaat, is het niet realistisch dat iedereen zal slagen. Je verwacht dus een bepaald percentage zakkers, maar dat betekent niet dat je dit af gaat dwingen door mensen bewust te laten zakken. Als je goed meet heb je altijd mensen die zakken op de eerste poging. Als iedereen slaagt is dat slechts een signaal voor evaluatie.
Je zou ook nooit zo’n evaluatie maken op basis van een dag waarop je 8 examens aflegt. Dat is een veel te klein aantal voor een betrouwbare meting, de kans dat iemand soms 8 goed voorbereide mensen op een dag treft, is best groot. De kans dat iemand iedere dag van de maand alleen maar goed voorbereide mensen heeft, is beduidend kleiner.
Dank voor je interessante aanvulling!
Natuurlijk spelen andere factoren ook een rol. Om 11 uur is het natuurlijk rustiger op de weg dan om 17:30