Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 februari 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, hoe hou ik het thuis gezellig totdat ik op kamers kan?

Lieve Tosca,

Ik zou graag op kamers gaan, maar door de woningnood duurt het waarschijnlijk nog wel even voordat dat kan. De komende tijd woon ik dus thuis. Een situatie waar niemand echt blij van wordt. Welke afspraken kan ik maken om dat een beetje chill te laten verlopen? Ik wil niet doorlopend ruzie over opruimen, te laat komen voor eten en al dat soort gezeur.

Lfs,
Drechtsteden

Lieve Drechtsteden,

Ik weet niet hoe het nú bij jullie thuis gaat, maar ik vermoed dat het komende collegejaar precies hetzelfde verloopt als je middelbareschooltijd. Je woont nog steeds bij je ouders en je moet je waarschijnlijk nog steeds aan hun regels houden. Daar gaat die studentenkaart weinig verandering in brengen.

Wat jij beschrijft als ‘gezeur’ over opruimen, te laat komen en samen eten, is voor mensen die met wie dan ook samenwonen de dagelijkse realiteit. Je moet immers dingen afspreken om ervoor te zorgen dat iedereen in huis kan functioneren.

Als jij je troep niet opruimt, moet iemand anders het doen. Dat is irritant voor die ander die bijvoorbeeld in de keuken een boterham wil smeren of aan de eettafel wil werken, maar eerst jouw bende te lijf moet. Als jij afspreekt dat je voor een bepaalde tijd thuis bent, en je komt niet, maken mensen zich zorgen. Heel irritant. Zeker als zij in de stress zitten en jij ergens de tijd van je leven hebt.

Nu je bent toegelaten tot het hbo, zou het je ook moeten lukken om het thuiswonen een beetje te organiseren. Vraag je ouders wat ze van je verwachten en doe wat je moet doen. Het liefst zonder gezeur.

Een goede oefening voor het moment dat je straks wél op kamers gaat en met je huisgenoten moet onderhandelen over wie wat doet en wanneer. Die zijn waarschijnlijk een stuk minder meegaand dan de uitbater van Hotel Mama.

Dus tel je zegeningen nu je daar voorlopig nog blijft en steek de tijd die je niet in boodschappen en koken stopt lekker in je studie. Als je dit jaar je propedeuse haalt, heb je volgend jaar wat ruimte om aan het studentenleven op kamers te wennen

Succes!
Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
Gepubliceerd: 21 September 2022 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top