Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 oktober 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, hoe komen we over deze drama-vakantie heen?

Lieve Tosca, 

Deze zomer ging ik voor het eerst op vakantie met mijn vriend. Het zou een ontspannen weekje zon, zee, strand, cocktails en dansen moeten worden maar het werd een opeenhoping van stressmomenten. We misten bijna ons vliegtuig, moesten het de eerste dagen zonder koffers doen, ik moest naar de EHBO met een verzwikte enkel en hij liep een voedselvergiftiging op. Nu we thuis zijn, is onze relatie bekoeld. We spreken elkaar amper. Hoe komen we over deze drama-vakantie heen?

Lfs, SOS

Lieve SOS, 

Ik kan me voorstellen dat jullie allebei even bij moeten komen van deze vakantie. Wanneer je voor het eerst samen weggaat, zijn de verwachtingen natuurlijk hooggespannen. Als het dan niet gaat zoals gepland – zo te zien buiten jullie invloed om – is dat behoorlijk kak. 

Deze vakantie was blijkbaar een drama, daar doe je niks meer aan. Hoe je samen verdergaat, kun je gelukkig wel proberen te sturen. Bedenk eerst eens voor jezelf wat je eigenlijk van de vakantie vond. Wat waren de leuke momenten qua situaties en gedrag? En wat viel echt tegen? 


Als je het moeilijk vindt om dat te bedenken, kun je deze vragen gebruiken: Had je steun aan hem toen dingen misgingen? Had hij steun aan jou? Heb je je alleen gevoeld? Konden jullie praten over wat er misging? Hebben jullie samen naar oplossingen gezocht? Hebben jullie geruzied? Hebben jullie elkaar (al dan niet terechte) verwijten gemaakt? Hebben jullie het toch nog een beetje gezellig kunnen maken? Als je deze vragen hebt beantwoord, heb je denk ik een aardig beeld van hoe je in deze relatie staat. 

En onthoud: een relatie hebben met iemand wanneer alles leuk is, is makkelijk. Elkaar blijven vinden wanneer er van alles misgaat, is voor veel stellen een uitdaging. Samen kunnen lachen wanneer alles tegenzit, is – denk ik – het hoogst haalbare. Als dat nu (nog) niet zo is, betekent niet dat dat nooit gaat gebeuren, maar het kost tijd en toewijding.

Ik stelde maandag in de Instagram-stories onze volgers de vraag: uitpraten of uitmaken? Slechts zeven procent zou de stekker eruit trekken. Bijna iedereen vond dat jullie eerst maar eens goed moeten praten. Dat zou ik dus ook zeker doen. Stuur aan op een afspraak (het liefst fysiek) en vertel hem waar je over wilt praten zodat hij zich kan voorbereiden. In mijn relatie wordt dat gewaardeerd, de echtgenoot wordt liever niet overvallen met dit soort gesprekken.

Bespreek hoe jullie het vonden, hoe jullie de verschillende situaties hebben ervaren en ontdek of die meningen en ervaringen hetzelfde zijn of juist heel verschillend. En ik vermoed dat je op basis van dit gesprek ook wel kunt inschatten of er een toekomst is voor jullie als setje, of dat de koek op is.

Succes met het gesprek!
Lfs,
Tosca 

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 7 September 2022 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top