Lieve Tosca, hoe voorkom ik dat onze vriendinnenvakantie weer een drama wordt?
Lieve Tosca,
Al een week gaat het in de vriendinnenapp nergens anders over: men wil weer met elkaar op vakantie. De wildste plannen vliegen heen en weer en iedereen is exited. Ik niet. De vakantie die we vorig jaar ‘vierden’ was een drama dat ik liever niet wil herhalen. Er werd gehuild, gescholden en een vriendin vloog eerder naar huis. Hoe voorkom ik dat het dit jaar weer zo’n drama wordt?
Lfs, Zonnestraal
Lieve Zonnestraal,
Wat zuur dat je vorige vriendinnenvakantie een drama was. Vriendinnendrama thuis is net wat minder erg: je gaat zelf weg of je stuurt die lui naar huis. Maar als je samen op vakantie bent, is het vaak een stuk lastiger om het drama te ontlopen. Als je een huisje, tent, hotel(kamer), busreis of vlucht deelt, is afstand nemen lastig en komen situaties wat sneller tot een kookpunt.
Om de boel in perspectief te plaatsen vroeg ik onze Instagram-volgers wie er ook wel eens stevig ruzie heeft gemaakt op vakantie. En je bent niet alleen, maar liefst 43 procent van de stemmers heeft dit ook meegemaakt. Of zij nog op vakantie gaan met de lui waar ze ruzie mee hadden weet ik niet, maar 74 procent van de stemmers raadt jou aan niet meer met je dramagroep weg te gaan.
Ik weet niet of ik het met de stemmers eens ben; dat het een keer mis is gegaan betekent niet per se dat het de volgende keer weer misgaat. We zijn immers allemaal mensen, we mogen allemaal fouten maken en veruit de meesten van ons zijn in staat te leren van hun fouten. Ik denk wel dat het belangrijk is om voordat jullie boeken eens goed met elkaar in gesprek te gaan: waarom was het zo’n drama en wat kunnen jullie dit jaar anders doen om dat te voorkomen?
Een fijne vakantie begint vaak met het uitspreken van verwachtingen. Dat geldt overigens voor alle vakanties: die met een vriendinnengroep, die met je partner en die met je familie. Maak een lijstje van de dingen die je echt belangrijk vindt (denk aan: voldoende nachtrust of juist veel feesten, eigen slaapkamer of niet, een volgeplande vakantie of juist veel ruimte voor ad hoc-invulling) voor jouw vakantie en een lijstje met dingen die je graag wil doen.
Maak een afspraak, leg de lijstjes van je reisgezelschap naast elkaar en kijk waar jullie overeenkomsten liggen en waar je eventueel flexibel kan/moet zijn. Als een gedeelte van de groep graag iedere nacht op stap wil terwijl de andere helft van de groep ‘s ochtends vroeg op excursie wil, heb je een potentieel probleem. Als je een gehorig appartement deelt, zorgen deze zeer verschillende ritmes voor slaapgebrek en dat komt de sfeer meestal niet ten goede.
Verschillende verwachtingen/aannames zijn ook grond voor drama. Bijvoorbeeld over activiteiten, geld (wat is je budget en hoe wil je dat uitgeven), sociale afspraken (doen we ‘samen uit, samen thuis’ of is het oké als iemand met een scharrel vertrekt?) en alcoholinname/drugsgebruik (wat doen we en wat vinden we dat oké van elkaar?). Bespreek die onderwerpen dus ook met elkaar als ze relevant zijn.
Kijk na het gesprek nog eens naar je lijstje en wees eerlijk naar jezelf: komen de dingen die jij belangrijk vindt overeen met die van je reisgezelschap? En wil het gezelschap ook ongeveer hetzelfde doen als jij? En als alleen de basis overeenkomt, maar iedereen een andere invulling van de vakantie ziet, geven jullie elkaar dan de vrijheid om de vakantie zo in te vullen dat het voor iedereen een fijne periode wordt?
Wanneer je deze vragen hebt beantwoord, kan je denk ik zelf goed inschatten of de volgende vriendinnenvakantie een drama of een feestje wordt. Kies in ieder geval voor jezelf, echte vriendschap hangt niet af van een gezamenlijk tripje meer of minder.
Fijne vakantie!
Lfs,
Tosca
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Back to Top