Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, ik durf geen ontslag te nemen

Lieve Tosca,

Al jaren werk ik met plezier in een kledingwinkel in het stadje waar ik ben opgegroeid. Laatst ging een collega weg omdat ze een andere baan had gevonden en die kreeg de wind van voren van de bazin. Ze schreeuwde dat ze de vertrekkende collega een ondankbaar kreng vond en geeft haar nu k*tklussen en k*tshifts die ze moet doen omdat ze anders haar laatste salaris niet krijgt. Ik ga binnenkort op kamers en kan een bijbaan krijgen op m’n stage-adres. Dat is dichterbij en goed voor m’n cv. Ik durf alleen niet op te zeggen, want ik vrees de reactie van m’n bazin. Wat moet ik doen?

Lfs, Kleerhanger

Lieve Kleerhanger,

Ik snap dat de manier waarop je bazin je collega behandelt geen fijn vooruitzicht is voor jouw op handen zijnde vertrek. Toch denk ik dat je er goed aan doet om te vertrekken. En hoe eerder je dat aan je bazin vertelt, hoe beter. 

Een bijbaantje is een zakelijke overeenkomst: je komt op de afgesproken tijd de afgesproken werkzaamheden verrichten en daar word je dan op afgesproken momenten voor een afgesproken uurloon voor betaald. En dat doe je zolang beide partijen hier tevreden mee zijn. Soms is de baan niet wat je ervan verwacht, soms is de medewerker niet wat de baas ervan verwacht. En soms is het gewoon tijd voor iets anders, zoals dat bij jou nu het geval is. 

Vrijwel niemand werkt meer een heel leven voor dezelfde werkgever. En wanneer je als werkgever een overeenkomst aangaat voor een bijbaantje/weekendbaantje weet je dat die overeenkomst tijdelijk is: op een gegeven moment groeien jonge mensen door naar een baan met meer uren of een andere baan die beter bij hun toekomst past. Iedereen weet dus dat de arbeidsrelatie op een gegeven moment eindigt. Het is niet professioneel van je bazin dat ze zich zo heeft laten gaan tegen je vertrekkende collega. 

Ik vroeg op Instagram wat je met deze situatie aan moest en de reacties waren eenduidig: ‘Kies voor jezelf en ga weg’. Volgens mij is het voor jou heel duidelijk wat je moet doen, je beschrijft de voordelen van je nieuwe baan immers al in je brief. Volgens mij vind je het vooral spannend om op te zeggen. Laten we daar een plannetje voor maken.

Maak een afspraak op een rustig moment – het liefst een moment waarop die andere collega ook aan het werk is zodat je rustig met je baas kan praten – en ga met haar zitten. Bedank haar voor de afgelopen jaren en vertel haar dat het voor jou tijd is om verder te gaan. Je studeert, gaat op jezelf wonen en kan een bijbaan krijgen die je verder helpt in je carrière. Het is voor jou een logisch moment om te vertrekken en als ze een hart heeft, is ze blij voor je. 

Nu heeft je bazin een probleem: ze moet iemand anders vinden om jouw diensten over te nemen. Als je een vast contract hebt, heb je een opzegtermijn van één maand – tenzij anders vastgelegd in je contract. De Belastingdienst zegt hier over: ‘Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken.’ 

In deze periode kan je bazin op zoek naar vervanging. Als je haar tegemoet wil komen, kan je afspreken dat je blijft tot er vervanging is. Maar spreek dan wel een duidelijke einddatum af (max twee of drie maanden bijvoorbeeld). Voel je niet verplicht: je staat volledig in je recht als je vertrekt nadat je opzegtermijn is verstreken.

Wanneer je bazin jou ook het leven zuur maakt, is het tijd voor een volwassen gesprek waarin je duidelijk maakt dat ze niet zo met je om mag gaan. Niet meer komen werken, is geen goed idee. Het UWV schrijft hierover: ‘Wilt u dat uw ontslag zo snel mogelijk ingaat en niet pas na de opzegtermijn? Dan kan dat als uw werkgever daarmee instemt. Doet hij dat niet en gaat u toch eerder weg? Dan kan het zijn dat u uw werkgever een vergoeding ter hoogte van het loon over die periode moet betalen.’ 

Aan het einde van je opzegtermijn, moet je nog even goed kijken of je bazin de arbeidsovereenkomst netjes ontbindt. Wanneer je werkt, bouw je vakantiedagen op (volgens de Rijksoverheid heb je jaarlijks recht op vier keer het aantal uren dat je per week werkt) en vakantiegeld (8 procent van je salaris, jaarlijks uitbetaald in de maand mei). Die reserveringen horen allemaal netjes betaald te worden wanneer je uit dienst gaat.

Doet je bazin dit niet, dan moet je bezwaar aantekenen. Dat kan met hulp van het juridisch loket, of je kan aankloppen bij het juridisch team van STUUR.

Succes met het opzeggen van je baan. Kies voor jezelf en jouw toekomst, daar word je uiteindelijk het gelukkigst van. 

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 30 March 2022 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, ik durf geen ontslag te nemen

  1. Ik onderschrijf Tosca’s advies van harte. Er is in mijn ogen een veelgebruikt gezegde: “People don’t leave bad jobs, they leave bad bosses”.

    Ik heb in het verleden ook wel eens een baan opgezegd vanwege mijn leidinggevende. Dat werd mij toen ook niet in dank genomen, en kreeg net als jouw collega alleen nog maar de k*t klussen. Het was de laatste weken niet mijn allerleukste periode bij dat bedrijf, maar ik heb het contract gewoon netjes uitgezeten. Het was even door de zure appel heen bijten, maar ik wist dat er een betere baan en werkgever op mij zat te wachten.

    Wat betreft het gedrag van je bazin wel afvragen of zich in het verleden niet iets anders heeft voorgedaan waardoor ze zich zo gedraagt naar je collega? Van je bazin, als werkgever als het vanuit “employer branding” niet slim om op deze manier afscheid te nemen van een werknemer. Ik begrijp dat je in een klein stadje woont? Verhalen doen zich – in mijn ervaring – dan al snel de ronde, over je bazin als werkgever. Wie wil er uiteindelijk dan nog voor haar werken? Vooral in deze tijd waar banen voor het oprapen liggen?

    Zoals Tosca ook al adviseerde, raad ik je ook het moment waarop je je vertrek met je bazin bespreekt (goed) te timen. Wanneer is er een rustig moment op dag? En het helpt wellicht om even na te denken hoe je het gaat brengen. Wind er niet teveel doekjes omheen en een woord van dank (voor wat je van haar geleerd hebt, de mogelijkheden die ze je heeft gegeven etc) doet wonderen! Het is in mijn ogen echt ongepast om een woord van dank, met ondankbaarheid te beantwoorden. Indien dat het geval is, is ze het gewoon niet waard. Bij mijn vorige werkgever wist ik dat mijn vertrek heel slecht zou vallen, maar ik wilde mijn leidinggevende ook te vriend houden, omdat de sector waarin ik werkte uiteindelijk een kleine wereldje is. Mijn boodschap viel inderdaad wat rauw op zijn dak, maar we hebben uiteindelijk een goed gesprek gehad, waar we vooral de mooie momenten nog een keer doornamen.

    Succes!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top