Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 mei 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, ik heb vreselijk veel last van keuzestress

Lieve Tosca,

Sinds een jaar heb ik vreselijk last van keuzestress. Of het nou gaat om een gerecht kiezen in een restaurant of uit verschillende maten kiezen in een winkel: alles duurt vreselijk lang en ik heb mijn vrienden nodig om te helpen. Eerst kon ik er nog wel om lachen of het wegwuiven maar ik merk dat het me steeds meer stoort. De laatste maanden krijg ik zelfs een soort (mini-)paniekaanval als ik iets moet kiezen. Ik ben ten einde raad en wil er iets mee doen zodat de paniek afzwakt en daarmee misschien ook de keuzestress. Wat zou jij doen?

Liefs,
Keuzestress

Lieve Keuzestress,

Dat je bij grote beslissingen in je leven hulp inroept bij je vrienden of deskundigen, vind ik superslim. Daar moet je ook nooit mee stoppen want samen weten we meer dan alleen. Maar wanneer je niet kan kiezen tussen zaken als gerechten of kledingstukken waar maar weinig life changing gevolgen aan zitten, beginnen bij mij de alarmbellen te rinkelen. Als je daarna beschrijft dat de stress die je ervaart steeds groter wordt, gaan ook de zwaailichten af.

Dit is niet oké. Goed dat je hulp zoekt! 

Zoals je weet ben ik hoofdredacteur van een onafhankelijk nieuwsplatform met nieuws voor en over de Hogeschool Rotterdam. Tijdens mijn journalistiek-opleiding heb ik niets over stress en paniek geleerd. Om je vraag serieus te kunnen beantwoorden, heb ik onze bloggende decaan Serge Feldmann om hulp gevraagd. Hij raadde me deze website over keuzestress aan.

De tips op de site zoals ‘begrens het aantal keuzemogelijkheden en de tijd die je in je keuze stopt’, ‘negeer je instinct niet’ en ‘ga voor goed genoeg’,  kunnen je al aardig vooruit helpen.
Ook legde ik je vraag voor aan onze Instagram-volgers. Tweederde van de volgers herkennen je gevoelens van stress en paniek. Ze gaven ook tips over hoe zij hiermee omgaan. Je vindt ze in de Lieve Tosca-highlight op Instagram.

Daarnaast kun je ook aan de slag met een van de zelfhulpmodules die de hogeschool aanbiedt via intranet Hint. Er zijn modules over stress, angst en paniek en over zelfbeeld. Door de instaptest te doen, ontdek je welke module het beste bij jou past. Je kunt elke module gratis volgen en helemaal in je eigen tempo doornemen. Best handig. 

Daarnaast zou ik je ook op het hart willen drukken contact te leggen met je huisarts en/of je decaan. Ik denk dat het goed is om met een professional over dit soort zaken te praten. Dat is echt niets om je voor te schamen. Misschien ben je met een paar gesprekken geholpen, misschien heb je meer hulp nodig. Gun jezelf die tijd en aandacht. Daar word je leven een stuk leuker van.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 20 April 2022 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top